Wysłany: 2006-06-11, 11:21 powstaje "Atlas płazów i gadów Polski"
Przypominam o tym, by obserwacje herpetologiczne razem z miejscowością i nazwiskiem obserwatora których jesteście pewni (prawidłowego oznaczenia gatunku) przesyłać
do Instytutu Ochrony Przyrody.
glowacinski@iop.krakow.pl Jest szansa że dzieki temu powstanie w przyszłości pełniejsza wersja Atlasu plazy i gady
A obserwacje z Mazowsza pod koniec sezonu dobrze by było słać do kartoteki Bociana, która w końcu ruszyła.
Internauci dużo mogą i nawet dzisiaj dostałam informację ze zdjęciem o gniewoszu we wschodniej Polsce (rozjechanym niestety ).
Dobrze Joanno, że o tym wspomniałaś. Tak się składa, że posiadam mapkę okolicy, na której zaznaczam występowanie poszczególnych gatunków. Poza tym co roku odnajduję nowe gatunki gadów i płazów w pewnej części Bieszczad, parę-paręnaście km od Zalewu Solińskiego. No i jestem na dobrej drodze do znalezienia nowego stanowiska Eskulapa oraz gniewosza.
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
No i jestem na dobrej drodze do znalezienia nowego stanowiska Eskulapa oraz gniewosza.
Bardzo dobrze. W przeciągu chyba roku forumowicze znaleźli już kilka stanowisk gniewosza, ale nie jest to przeważnie podawane do publicznej wiadomości tylko raczej słane do IOP.
Rozumiem że chodzi o IOP?
Podajesz imię nazwisko
nazwę miejscowości lub najbliższej miejsca obserwacji
oraz spis gatunków do każdego większego stanowiska
gatunek: pełna nazwa po polsku lub lacinie .
Liczebność nie jest ważna chyba że dotyczy to bardzo rzadkich gatunków takich jak: wąż eskulapa, gniewosz plamisty czy żaba dalmatyńska.
Te wszystkie informację faunistyczne będą później wpisywane w kwadraty na mapie - o ile oczywiście dojdzie do następnej edycji Atlasu. Ale myślę że gdzie jak gdzie, ale u profesora Głowacińskiego takie dane nie zostaną zmarnowane. A tu no cóż - piszemy co widzieliśmy, jest miło ale nic z tego nie wynika dla nauki czy ochrony przyrody, a stare posty kiedyś zostaną usunięte...
Warto na pewno. Ja np nic o tym nie wiedziałam, a od jakiegoś czasu zwracałam uwagę na płazy (gadów u nas mało) Powiadomię też kolegę, który pisze magisterkę z płazów - myślę, że dużo wniesie z naszego rejonu. Chyba że jego opiekun pracy już wysyła... ale czemu jakoś nie wydaje mi się?
Ja tylko dla porządku wspomnę że Atlas już powstał i niektórzy z nas go mają, tyle że ma on bardzo duże luki, o czym już było wcześniej i z czego autorzy zdają sobie sprawę. Korespondowałam z profesorem później i stąd wiem, że jest możliwość powstania ulepszonej edycji w przyszłości, ale bliżej nieokreślonej. W każdym razie są zainteresowani wszelkimi danymi herpetologicznymi. Oczywiście nie ma sensu wysyłania ich po kawałku tylko lepiej po sezonie - wszystkie razem.
Po ośmiu dniach dostałam odpowiedź:
"Szanowna Pani
Dziekuje za przekazanie obserwacji zaskrońca i jaszczurki zwinki. Z Pani nazwiskiem wprowadzamy wiadomość do instytutowej bazy danych. Lacze wyrazy powazania, Zbigniew Glowacinski"
Nie wiem czemu, ale czuję się taka dumna <jupi><jupi><jupi>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum