Joasiu ale takie pojedyncze to nie?
A bedzie mozna takie cos wyslac np pod koniec przyszlego roku bo teraz to ja juz nic nie wysle...
_________________ Niektórzy ludzie mają wielkie, inni małe marzenia.Nieważne jakie masz Ty, ważne jest, żebyś nigdy nie przestał marzyć.
http://stokrotka.mojegory.com.pl/
Pojedyncze jak najbardziej o ile jest to twoja jedyna obserwacja z tego sezonu (ta salamandra), jeśli jeszcze coś widziałaś to napisz co i gdzie. To jest akcja ciągła, więc w nastepnym roku aktualna - jak najbardziej. Chodziło głównie o to, by profesor nie był zbyt zasypywany codziennie mailami, w koncu z pewnością ma sporo zajęć.
Ewentualnie można zamiast bezpośrednio do IOP-u wyniki przesyłać do lokalnie działających organizacji/ośrodków współpracujących z krajowymi instytucjami, jak np. do TP Bocian z terenu Mazowsza.
na stronie IOPu można już znaleść taki oto atlas. Nie wiem czy w tym temacie o tym atlasie piszecie http://www.iop.krakow.pl/iop/iop.asp?0417
Ale mam pyt. czy ktoś z was już miał to w ręku, i czy warto jechać po to do Krakowa
Pisaliśmy o tym kilka razy, ale nie wiem nic na ten temat by był on dostępny w Krakowie. Do tej pory uzyskiwaliśmy go z Warszawy i był tylko dla instytucji - za darmo. Warto moim zdaniem go mieć.
Pojedyncze jak najbardziej o ile jest to twoja jedyna obserwacja z tego sezonu (ta salamandra), jeśli jeszcze coś widziałaś to napisz co i gdzie. To jest akcja ciągła, więc w nastepnym roku aktualna - jak najbardziej. Chodziło głównie o to, by profesor nie był zbyt zasypywany codziennie mailami, w koncu z pewnością ma sporo zajęć.
Przedtem nie zwracalam na to uwagi:(
Wiec moze zaczne od przyszlego roku wezme sie za to porzadnie:)
Pozdrawiam serdecznie!
_________________ Niektórzy ludzie mają wielkie, inni małe marzenia.Nieważne jakie masz Ty, ważne jest, żebyś nigdy nie przestał marzyć.
http://stokrotka.mojegory.com.pl/
Jeśli w danym miejscu nie widziałam żywego padalca (tzn. widziałam, acz 5 lat temu), ale regularnie widuję rozjechane, to znaczy że pewna populacja tych gadów musi w tym miejscu zyc, tak? Czyli takie przypadki też zgłaszac? A jeśli tak, to czy dodac, że widziałam tylko martwe osobniki?
A jak w danym miejscu raz tylko widziałam martwą żmiję? I wreszcie, jeśli w innym danym miejscu sama nie widziałam żmiji, ale osoby, które raczej umieją mimo wszystko odróżnic żmiję od zaskrońca twierdzą, że widywały je regularnie, to też zgłaszac?
Czyli takie przypadki też zgłaszac? A jeśli tak, to czy dodac, że widziałam tylko martwe osobniki?
A jak w danym miejscu raz tylko widziałam martwą żmiję?
Zgłaszać, zgłaszać i jeszcze raz zgłaszać. Żywe lub martwe Ale swoje obserwacje. To nie musi być bardzo dokładne w niektórych wypadkach jak nie da się okreslić dokładniej miejsca wystarczy pod Lublinem i może się okazać że w promieniu 50 km nie ma lokalizacji tego gatunku w Polsce. Kwadraty Atlasu są duże a luki - poważne. Zresztą na naszym forum też specjaliści do poważnych celów szukają czasem informacji - ostatnio o gniewoszu i warto określić zawsze gdzie sie widziało - koło jakiej miejscowości.
I faktycznie tak będzie zdecydowanie najlepiej, okazuje się że sporo danych, o które prosi IOP nie zawsze są do niego przesyłane.
Dlatego też, jeśli chcecie wziąść udział w powstaniu nowej, ulepszonej wersji atlasu to zachęcam wszystkich do przesłania swoich obserwacji na adres podany przez Joanne w pierwszym poście w tym temacie.
Oczywiście nie muszę dodawać, że należy wysyłać tylko te stwierdzenia, co do których mamy 100% pewność poprawnego oznaczenia gatunku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum