FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
POMÓŻCIE nie doświadcznej hodowczyni
Autor Wiadomość
żabolka 

Wysłany: 2006-08-16, 21:13   POMÓŻCIE nie doświadcznej hodowczyni

Z powodu pseudonimu jaki nabyłam w szkole średniej - żabcia - dostalam od znajomych żabke. malutka pływa sobie w takim pojemniczku i od wczoraj nawet zaczeła jeść co napawa mnie dumą. Polubiłam już ją ale kompletnie nie wiem jak sie nią opiekować. Czy potrzebuje piasku, jakiś roślinek, czym ją żywić (chyba lubi krojone muchy a dzisiaj kupiłam suszona rozwielitke). Prosze o odpowiedzi cobytm nie miala żabuni mojej na sumieniu z braku wiedzy/. Dziekuje!!!!!!

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2006-08-16, 21:39   

jeśli to gatunek krajowy to na hodowlę i przetrzymywanie potrzebne jest pozwolenie.
więc jeśli nie chcesz łamać prawa to ją wypuść.

Rey 

Wysłany: 2006-08-16, 22:41   

Jeśli jest zdrowa to powinna wrócić na wolność, tym bardziej że w sztucznych warunkach napewno się mocno stresuje i może się to dla niej źle skończyć.

O aspekcie prawnym już pisał Corvus :oki:

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-08-16, 23:16   

Spokojnie chłopaki ;-) pewnie dostała :arrow: karlika szponiastego którego mozna kupić legalnie w każdym sklepie zoologicznym za jakieś 2,5 zł. Żabolko jeśli twoja żaba wygląda tak jak ta na załączonym zdjęciu to wejdz na tą stronę: http://www.terrarium.com....kszponiasty.php
Tu jest wszystko czego potrzebujesz :] A jeśli nie trafiłem, to tu http://www.terrarium.com.....php?page=plazy masz również opisane inne gatunki płazów.
ps. muchy i sucha rozwielitka to chyba nie najlepszy pomysł na karmę ;-) proponował bym mrożoną ochotkę, oczywiście po rozmrożeniu :-P

Hymenochirus_curtipes.jpg
Plik ściągnięto 1916 raz(y) 7.74 KB

I choćby za sto lat odnajdę cię..."

jaboja 

Wysłany: 2006-08-16, 23:24   

Corvus napisał/a:
jeśli to gatunek krajowy to na hodowlę i przetrzymywanie potrzebne jest pozwolenie.
więc jeśli nie chcesz łamać prawa to ją wypuść.

Nie zniechęcajcie tutaj nowych ludzi. Kupienie żabki w sklepie zologicznym to nie problem.

Zapewne jest to żaba szponiasta (platana – Xenopus laevis) albo karlik szponiasty (Hymenochirus curticeps). Odróżnić możesz je ze zdjęć na tej stronie: http://www.frogz.website.pl/GALERIA.htm (generalnie karliki są małe i ładne, a platany są większe i mniej ładne).

Ja mam w akwarium 2 karliki (były trzy, ale pewnego razu za żadko je karmiłem i zostały mi tylko 2) i 4 traszki waltla. Karmię je żywymi robakami kupionymi w sklepie zoologicznym (to są albo larwy ochotki, albo rurecznik – tubifex),
ochotka: tubifex:
albo tymi samymi robakami tylko w wersji mrożonej (praktyczniejsze, bo mniej miejsca zajmuje w lodówce i może dłużej leżeć). Karmię je też czasem suszonym Gammarusem (kiełże – sprzedawane jako pokarm dla żłówi), ale niewiem czy żaby to jedzą (ale traszki chyba tak; chyba = moje traszki na tym przeżyły choć w zoologicznym mówili mi że karmić trzeba robakami).

Najlepiej więc kup im taką tabliczkę mrożonych robaków:

Dalej, chodować je możesz w akwarium, radzą sobie bez części lądowej – u mnie jest zrobione tak że jest górka z piasku (trochę musiałem tego pisaku przynieść :P ) ale zalana wodą – tworzy płyciznę – oraz część głębsza (ale szczerze mówiąc układ akwarium jest robiony raczej ze względu na traszki). Roślinki warto posadzić (ładnie wyglądają, tworzą kryjówki itp.), ale żaby ich nie jedzą. Istotną kwestią jest natomiast czyszczenie wody. Pompki możesz nie mieć (żabki coprawda oddychają przez skórę, ale że mają płuca to nie duszą się gdy w wodzie jest mało tlenu), ale warto ją zainstalować ze względu na filtr. Ale jeśli chodujesz jedną żabkę to chyba lepiej będzie po prostu zmieniać wodę kiedy będzie widać że jest brudna (tzn. jak ją zmącisz przestaje być przeźroczysta).

ps. A, jeszcze jedna ważna sprawa. Jeśli to jest żabka ze sklepu zoologicznego to pod żadnym pozorem jej nie wypuszczaj, bo to obcy gatunek. Jeśli nie przeżyje to będzie źle dla niej, a jeśli przeżyje to źle dla środowiska.

ps2. Jakbyś miała jakieś pytania pisz na GG: 5272867

Rey 

Wysłany: 2006-08-17, 13:14   

jaboja napisał/a:
Kupienie żabki w sklepie zologicznym to nie problem.

Oczywiście pod warunkiem że chodzi o egzotyczny a nie jest to krajowy gatunek :]

żabolka 

Wysłany: 2006-08-17, 21:26   

dzieki dzieki dzieki!!!!!!!! faktycznie sadzac po zdjeciach moja żabka to karlik szponiasty. wszystko juz na ten temat przeczytalam i czuje sie doedukowana :) dziekuje wam serdecznie naprawde. jutro z rana pojde do sklepu i kupie najpotrzebniejsze rzeczy. powiedzcie mi tylko czy te roslinki zanim wsadze do niej to musze jakos specjalnie cos z nimi zrobic?? nigdy nie mialam nawet rybek w domu wiec akwarium to dla mnie raczej nowosc :) bede miala poźniej zdjecie mojego żabolka to wam pokaże :) dziekuje raz jeszcze DZIEKUJE DZIEKUJE bo sie martwilam i w ogole a sie przyzwyczailam do tego Skarbka juz na maxa :) heh ale jak przeczytalam ze dożywa 15 lat no to sie zdziwiłam hehehe to mam teraz dzidziusia :) ah otworzyłam casting na imie dla żabolka. może sie przyłączycie????? byłoby fajnie

propozycje: Kermit, Mietek, i Sali

pozdawiam i dziekuje

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-08-17, 21:35   

Mietek jest the best :oki: :]
I choćby za sto lat odnajdę cię..."

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2006-08-17, 23:42   

skoro karlik to nazwalabym go Hymcio :roll: tak od laciny :mrgreen:

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

Agama 
Jaszczurkomanka

Wysłany: 2006-08-18, 10:23   

Szpon, Kum( ;-) ) i Hymcio też fajnie, Oczko :res:

żabolka 

Wysłany: 2006-08-18, 12:50   

Szpon i Hymcio mi sie podoba :)
Dołączam zdjecie do mojej wiadomości z żabolkiem :) słaba jakośc ale jest :D

kupiłam ochotki i jedną zjadła a wiecej nie chciała... zaraz zaczne robić fachowsza miejscówke bo kupilam roslinki i kamyczki.

hmmmmmmmm nie widać zdjęcia jak zrobic zeby bylo je widac??????

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2006-08-18, 14:26   

widocznie zdjecie jest za duze(max moze byc 150 kB),zmniejsz je troche i sprobuj ponownie ;-)

żabolka 

Wysłany: 2006-08-18, 16:10   

no to sluchajcie. kamyczki są, roslinki są i robaki są. zabka jakby zdziwiona nowym otoczeniem sie zrobila nieruchliwa. ah no i tak sie zastanawiam... ile takich ochotek ona powinna zjeść dziennie... bo ona zjadła 1 ;-/ czy to mozliwe ze nie jest glodna??????? czy moze ona jest zestresowana albo cos?
spróbuje jeszcze jej podac robale wieczorem ehhh

jesli chodzi o zdjecie no to jak sie dowiem jak sie zmniejsza to pokaze :)

Agama 
Jaszczurkomanka

Wysłany: 2006-08-18, 18:02   

Na początku żabka musi się przyzwyczaić do terrarium i do Ciebie.Po jakimś czasie będzie się czuła w terrarium pewniej.Nie wiem, ile ona ma jeść, ale jak nikt na tym forum nie będzie wiedział możesz się zapytać na www.terrarium.com.pl/forum

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2006-08-18, 20:15   

żabolka napisał/a:
jesli chodzi o zdjecie no to jak sie dowiem jak sie zmniejsza to pokaze

dajesz edytuj,otwiera Ci sie w paincie i tam juz sie bawisz ;)

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

Odpowiedz do tematu