FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Polskie nazewnictwo płazów i gadów.
Autor Wiadomość
Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2008-01-23, 21:23   

pulsatilla1214 napisał/a:
rzyjrzyj się nazwie bardzo znanego rodzaju - Bufo, poszukaj dlaczego jest taka a nie inna, a uswiadomisz sobie, że i Linneusz pozwalał sobie nie tylko na żarty, ale nawet i na drobne złosliwości, które trwają juz wieki :-D
To mnie możesz oświecić bo jedyne co znalazłem to to, że ma bufoanisty wygląd ;-) , ale z Linneuszem to ma chyba mało wspólnego.

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Triturus 

Wysłany: 2008-01-24, 11:45   

nie wiem gdzie znalazłeś zawiść w wyrażeniu "liżące się trytony"
- mylisz moje posty.

..ale zgodnie z Twoim tokiem rozumowania teraz w każdym języku świata ktoś mógłby proponować nazwę "gładkotraszki" i opisywac to jako nową nazwę rodzaju
- nie znasz mojego toku rozumowania.. I to właśnie Twoja propozycja – nie moja (i wolę ją od liżących się trytonów).. A jak zechcą to opiszą...

...albo poszukać jeszcze innej cechy, wg której coś już nazwanego można nazwać na nowo

- nigdy nie byłem zwolennikiem zmian nazw już funkcjonujących. Tak się jednak dzieje, i chcąc nie chcąc, znać nazwy zmienione, w tym nie obowiązujące należy, a przynajmniej można.

...albo poszukać jeszcze innej cechy, wg której coś już nazwanego można nazwać na nowo
-pozostawiam bez oceny - ale tak bywa..

...tylko nauka nie powinna polegac na odkrywaniu Ameryki x razy...
- to byśmy dalej myśleli że to wschodnie Indie – hehe..

życzę powodzenia w poznawaniu kolejnych nazw tego samego i kolejnych Hiszpanów, którzy nie wiadomo co palą skoro ichtiozaury ożyly, może doczekamy się i płazich
tyranozaurów
- nie czuję się temu winny..

Dodam tylko że: Triturus alpesteis = Ichthyosaura alpestris = Mesotriton alpestris..

----------spoko odpisz sobie na ten post - ja nie będę dalej na takie teksty odpisywał – bo takie gadania (jak również zawarte w tym poście) są zbyteczne na forach – i moim zdaniem zniechęcają tylko – ludzie tu przychodzą szukać wiedzy – rozwijać swoje zainteresowania – a takie wzajemne jak to ktoś tu kiedyś nazwał „uszczypliwości” w moim (na szczęście subiektywnym odczuciu) jedynie zniechęcają, nie tylko do aktywnego udziału w forum ale również choćby do jego przeglądania..

A traszki europejskie przenoszę do innego zdaje się właściwszego działu - Płazy i gady Europy

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-01-24, 13:17   

Hubert napisał/a:
rzyjrzyj się nazwie bardzo znanego rodzaju - Bufo, poszukaj dlaczego jest taka a nie inna, a uswiadomisz sobie, że i Linneusz pozwalał sobie nie tylko na żarty, ale nawet i na drobne złosliwości, które trwają juz wieki :-D
To mnie możesz oświecić bo jedyne co znalazłem to to, że ma bufoanisty wygląd ;-) , ale z Linneuszem to ma chyba mało wspólnego.

Istnieje plotka, że Linneusz nadał taką nazwę płazowi, żeby zakpić ze swojego konkurenta, Buffona (właśc. Georgesa Louisa Leclerca), francuskiego filozofa, przyrodnika, autora "Historii naturalnej" - ale tak naprawdę Szwed użył po prostu łacińskiego słowa oznaczającego właśnie ropuchę.

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-01-24, 15:56   

Plotka, nie plotka, Aneto, ale faktem jest, że na podobne zabiegi nazewnicze pozwolił sobie Linneusz nie tylko w wypadku księcia de Buffon, z którym niejednokrotnie toczył naukowe spory. Jednych uwiecznił w nazwie ropuchy, innym dał roslinnego chwasta, itp., itd. ;)

Cytat:
„uszczypliwości” w moim (na szczęście subiektywnym odczuciu) jedynie zniechęcają

najwyraźniej i tu mamy rożne definicje, uszczypliwości pojmuję inaczej :> podobnie jak to, czym jest "forum dyskusyjne" :oki:

Aneta 
moderator

Wysłany: 2008-01-25, 14:05   

W kwestii ropuchy to plotka. Wystarczy: a) zajrzeć do pierwszego lepszego słownika łacińsko-polskiego, b) poczytać co wychodzi po wrzuceniu w Google słów "Linnaeus", "Buffon" i "toad".

Jednych uwiecznił w nazwie ropuchy, innym dał roslinnego chwasta, itp., itd. ;)

Myślisz o Siegesbeckii? Co do tego są sprzeczne opinie, w każdym razie nazwa ta powstała jeszcze przed sporem Linneusza z Siegesbeckiem, przynajmniej przed ukazaniem się krytycznej wobec Linneusza pracy Siegesbecka. Czy był to więc wyprzedzajacy atak ze strony szwedzkiego przyrodnika, czy może - jak chce strona http://linnaeus.nrm.se/botany/fbo/cuculus.html.en - uhonorowanie Niemca, trudno teraz jednoznacznie rozstrzygnąć. Niemniej jednak faktycznie taksonomowie przejawiają niezłe poczucie humoru, świadczyć mogą o tym takie nazwy jak Abra cadabra czy La cucaracha :cool:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-01-25, 15:00   

Aneta napisał/a:
świadczyć mogą o tym takie nazwy jak Abra cadabra czy La cucaracha
La cucaracha to chąszcz? A tego Abra cadabra w ogóle nie mogę znaleźć - co to jest?

pulsatilla1214 

Wysłany: 2008-01-25, 15:23   

tu jest trochę takich kwiatków, Joanno :oki:

http://home.earthlink.net...my/taxPuns.html

Odpowiedz do tematu