Collins ssaczy (w tym ostatnim tylko okładkę co jakiś czas zmieniają, a wydanie z 2007 zawiera słowo w słowo tę samą treść co wydanie z 1997) to współczuję
Nie no, w tym herpetologicznym była aktualizacja w 2002 bo znam też starą wersję.
Jesli Grecja, to zdecydowanie polecam jeszcze gorącą:
E.D. Valakos / P. Pafilis / K. Sotiropoulos / P. Lymberakis / P. Maragou / J. Foufopoulos (2008): The Amphibians and Reptiles of Greece. Wydawnictwo Chimaira (a więc dobry poziom!). 463 strony i ponad 400 kolorowych zdjęć. ISBN: 978-3-89973-461-4
_________________ dr R.Maślak
Uniwersytet Wrocławski
Jesli Grecja, to zdecydowanie polecam jeszcze gorącą:
E.D. Valakos / P. Pafilis / K. Sotiropoulos / P. Lymberakis / P. Maragou / J. Foufopoulos (2008): The Amphibians and Reptiles of Greece. Wydawnictwo Chimaira (a więc dobry poziom!). 463 strony i ponad 400 kolorowych zdjęć. ISBN: 978-3-89973-461-4
Jeśli faktycznie warto to może kiedyś zainwestuje (raczej w dość odległej przyszłości). Na razie mimo wszystko wolałabym nabyć coś bardziej uniwersalnego, bo wstyd się przyznać, ale nawet o polskiej herpetofaunie nic na półce nie stoi. Poza tym przynajmniej w przypadku ptaków ilustracje są dużo bardziej pomocne do identyfikacji gatunku
Chyba się zdecyduję na ten polski sklep i nie będę zwlekać, bo jeszcze nie zdąży mi przyjść na czas
Z pewnymi komplikacjami, ale w końcu książka dotarła do mnie (co prawda mogłam ją obejrzeć dopiero po powrocie z Grecji, ale to nic nie szkodzi)
Tekstu jest dużo więcej niż mysłałam, a kolorowe tablice stanowią niewielką część książki, ale nie jest źle, bo pomiędzy tekst jest powtykanych sporo przydatnych szkiców
Co do angielskiej terminologii to pod koniec książki jest 5-stronnicowy słowniczek, więc żadnych dodatkowych słowników nie trzeba kupować
Wydanie jest z roku 2002, ale przeglądając kilka stron internetowych zdąrzyłam zauważyć, że nazewnictwo naukowe się trochę pozmieniało (poprawki zawsze można nanieść ołówkiem )
Ogólnie to muszę się jeszcze przyzwyczaić do tej książki, ale pierwsze wrażenie jest jak najbardziej pozytywne
Jakby ktoś myślał o zakupie i chciał zobaczyć jakieś skany to służę pomocą
Z innej beczki:
Znalazłam dzisiaj w podpisie jednego z użytkowników na birdforum taką stronkę o wężach Chorwacji:
http://www.zh.zadweb.biz.hr/
strona jest po angielsku i chorwacku (swoją droga mimo, że chorwacki należy do grupy języków południowosłowiańskich to bardzo znajomo brzmi: "Dobrodoszli na moju stranicu" po powrocie z tego strasznego kraju, gdzie nawet zwykłego drogowskazu się nie da rozczytać )
Tekstu jest dużo więcej niż mysłałam, a kolorowe tablice stanowią niewielką część książki, Wydanie jest z roku 2002
Obawiam się, że mówimy o dwóch różnych ksiazkach; rok wydania 2008 i pierwsze wydanie:
http://www.chimaira.de/buch_valakos.htm Joanna: Bo pewnie mówicie o różnych, Wiki jak rozumiem nabyła Europy, nie Grecji
_________________ dr R.Maślak
Uniwersytet Wrocławski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum