Dziwne jest tylko jeśli zmienia się systematykę traszek /.../
Gdzie można (w dowolnym języku) zapoznać się z tą nową systematyką europejskich traszek z dawnego rodzaju Triturus?
Mesotritony, Ommantritotny, Lissotritony- co to za śmietnik!!! No chyba staję się konserwatystą!!! ARGHHH!!! No ale znać trzeba!!!
Poza tym chętnie trafił bym na systematykę płazów ogoniastych (również z poza Europy) z listą znanych współczesnych gatunków. Może ktoś wytropił w sieci?
_________________ "Potęga lasu nie tkwi w drzewach a w nasionach" krev2000@vp.pl
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić na jakiej podstawie zostały zmienione nazwy łacińskie traszek europejskich ?
I co oznaczają ich pierwsze nazwy łacińskie (lissotriton, mesotriton).
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić na jakiej podstawie zostały zmienione nazwy łacińskie traszek europejskich ?
Wiesz, mysiałbyś przejrzeć stare posty na Forum, ja gdzieś dokładnie cytowałam skąd są te nazwy - z jakiegoś opracowania pracowników hiszpaskiego muzeum Nazwy zwiazane są zapewne z wiekością Lissotriton to coś w stylu :'mniejsza traszka", a meso to średnia - czy jakos tak. Ale, ale na stronie Paolo Mazzei który jest zawsze bardzo na bieżąco, z nowinkami widzę, że traszka górska juz się Ichthyosaura
alpestris nazywa i ta wymiana to juz całkiem bez sensu
Myślałem że może odkryli jakieś poważne powody żeby to pozmieniać.
„górska juz się Ichtyosaura alpestris nazywa i ta wymiana to juz całkiem bez sensu”
Całkowicie się z Tobą zgadzam .
Myślę że można znacznie więcej zrobić dla traszek(np. zrobienie nowych miejsc do odbywania godów) nie robiąc przy tym tyle zamieszania. Bo takie zmiany dla samych zmian nic nie wnoszą.
Tu mozna poczytać na anglojęzycznym forum o nowej nazwie traszki górskiej. Wygląda na to że za nową zmianę odpowiedzialni są znów ci sami Hiszpanie
Po tekstach typu "brzmi jak dinozaur" i "ciekawe co oni palą w Hiszpanii" wnioskuję że środowisko nie jest zachwycone....
Tego nie wiesz, nie czytając pracy naukowej nie wiemy co było powodem zmiany, być może genetycznie różnią się na tyle, że nowa nazwa była konieczna.
Na pewno tak jest, że te wszystkie Lissotriton są ze sobą bardziej spokrewnione, one nawet z wyglądu są do siebie bardziej znacznie podobne. Ale źle że równoczeście kilka zespołów ma różne propozycje nazewnictwa (bo z różnymi się zetknęłam) i że europejskie gatunki sa wałkowane ponad miarę (bo są pod ręka) podczas gdy o wielu np. z Ameryki Północnej czy Południowej nie ma nawet podstawowych informacji np jak się rozmnażają...
I tu wyjaśnienie całego tego zamieszania w systematyce
http://www.caudata.org/cc..._taxonomy.shtml
"Tego nie wiesz, nie czytając pracy naukowej nie wiemy co było powodem zmiany, być może genetycznie różnią się na tyle, że nowa nazwa była konieczna."
Na pewno nie w przypadku traszki grzebieniastej i górskiej u których czasami samice są tak do siebie podobne że bez obejrzenia brzusznej strony ciała nie można na 100% powiedzieć co to za gatunek.
Poza tym nie tylko pod tym względem te gatunki są do siebie podobne.
Zpodanego linku w poprzednim poście
"ITIS (Integrated Taxonomic Information System) currently does not see any need for action and sticks with the traditional (“all Triturus”) systematic nomenclature."
Czyli obwiązuje oficjalnie Triturus dla wszystkich tych gatunków.
"A thorough examination of the articles on the matter at hand by GARCIA-PARIS et al. and LITVINCHUK et al., reveals serious taxonomical mistakes in both publications, and they should therefore not be used for nomenclature. Unfortunately, this incorrect nomenclature, especially that of the Spanish group, has been distributed via the Internet and has been widely accepted by the public." Wg autora tekstu (Günter Schultschik) obie publikacje mają poważne błedy, nowe nazwy nie powinny być rozpowszechniane, a internauci nadgorliwie rozpowszechniają i akceptują.
Chaos zupełny do tego widać póki co niepotrzebnie. Myślę że to jednak wiedza powinna różnicować gatunki. Pewnie prędzej czy później ktoś podzieli Mesotritony (o ile jeszcze tego nie zrobiono (Ichtyosaura alpestris)) i można by tak bez końca - aż ostatecznie każdy gatunek posiadał będzie indywidualna nazwę rodzajową. Cieszę sie że (przynajmniej na razie) wracamy do Triturus. Choć ten bałagan głównie póki co w internecie odbijał się będzie już zawsze piętnem.. Wydaje mi się że za dużą rolę genetyka odgrywa. Tymczasem jestem pewien że pokrewieństwo gatunkowe traszek można by było badać na podstawie przebiegu zalotów. Ale czy do przedstawienia wyników potrzeba by było zmieniać nazewnictwo i systematykę. Czy nie lepiej było by to przedstawić w jakimś konkretnym opracowaniu?
Ps. Będę szczery, choć nie zadziwiający - tych prac próbujących rozbić rodzaj Triturus niestety nie czytałem, więc nie wiem czy opierają się badaniach genów czy np na analizie zalotów, ale mam takie wrażenie jak to powyżej opisałem.
Ps2. I będę pewnie utopista, ale może by sie udało zorganizować jakąś stronę, gdzie co poważniejsze; istotniejsze opracowania odnośnie herpetofauny europejskiej by się publikowało (w tym teksty tłumaczone lub póki się nie uda, to teksty oryginalne). Organizujmy się:) !!!
_________________ "Potęga lasu nie tkwi w drzewach a w nasionach" krev2000@vp.pl
Ostatnio zmieniony przez Triturus 2008-01-13, 09:37, w całości zmieniany 1 raz
Moim zdaniem jedyna uzasadniona zmiana w nazwy łacińskiej mogła by się odnieść do traszki zwyczajnej a dokładnie do słowa Vulgaris.
Vulgaris po łacinie oznacza pospolita ( a nie zwyczajna) co i tak już do końca nie jest prawdą
Traszka zwyczajna jest jedyną traszką europejską u której samiec jest dłuższy od samicy, ponadto samiec ma zupełnie inny rysunek(układ plam) na ciele niż samica co również jest cechą charakterystyczna dla tego gatunku.
Śmiało można powiedzieć że traszka zwyczajna jest wyróżniająca się traszka z pośród europejskich gatunków
Tymczasem jestem pewien że pokrewieństwo gatunkowe traszek można by było badać na podstawie przebiegu zalotów.
No nie wiem...O ile mnie pamięć nie myli w przypadku Truturus pygmaeus analiza zalotów była jednym z argumentów aby wydzielić ten takson z Triturus marmoratus.
Triturus napisał/a:
Ps. Będę szczery, choć nie zadziwiający - tych prac próbujących rozbić rodzaj Triturus niestety nie czytałem, więc nie wiem czy opierają się badaniach genów czy np na analizie zalotów
Ta hiszpańska praca, do której nie mam dostępu a i tak nie znam hiszpańskiego, jak zrozumiałam z przytoczonego tekstu powstała głównie na podstawie analizy budowy kości czaszki. Wspominaną pracę Litwinczuka o Triuturus vittatus czytałam, wydzielenie oparte jest na liczbie kręgów i analizie genetycznej. Nie jestem genetykiem, ale błędów tam nie widzę, a autor jest już naukowcem wysoko publikującym i w dobrych zespołach.
Faktycznie, muszę przyznać że badania budowy i genów to najdokładniejsza metodyka badania pokrewieństwa gatunków. Szukam jednak alternatywy do zabijania tych zwierząt w celach naukowych. Chociaż swoimi tutaj wywodami i tak nic w tej kwestii nie zmienię. (
....ale idąc dalej takim tokiem rozumowania, Joanno, to teraz powinniśmy mieć lizotrytony (liżące się trytony ?), ichtiozaury i mezotrytony i inne dziwolągi
-Liżące się trytony? co to za nadinterpretacje!!! W nauce nie powinno być miejsca na żarty..
Lissotriton - oznacza gładką traszkę - nazwę zasugerowali Hiszpanie i w hiszpańskim języku liso = gładki..
Do tego rodzaju zostały zaliczone:
Triturus boscai (Lissotriton)
Triturus italicus (Lissotriton)
Triturus helveticus (Lissotriton)
Triturus vulgaris (Lissotriton)
Triturus montandoni (Lissotriton)
Pozostałe to traszki o ciele masywniejszym (podaję wg podgrup pokrewieństwa):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum