FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Płazy i gady Europy
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-10, 21:08   

Wężosław napisał/a:
Nie Pawlo, to nie był żart. Z angielskim nie mam problemów (z anglikiem sie dogaduje), ale nie władam nim tak biegle żeby przetłumaczyć sobie popularnonaukową cegiełkę.
Wężosławie, jak znasz angielski na tyle by porozumieć się z Anglikiem to z pewnością spokojnie przeczytasz tą ksiązkę. To nie jest literatura piękną, tylko zwarta pozycja a krótkimi opisami, prawie równoważnikami zdań. Jakbyś się uparł to ze słownikiem przetłumaczyś też nieźle z języka którego wcale nie znasz, jeśli by ci zależało. Moja koleżanka jest tłumaczem. Ale słownictwa herpetologicznego nie zna, zresztą podobnie jak inni przedstawiciele jej zawodu. Za przetłumaczenie ksiązki zapłaciłbyś cenę nowego samochodu. Zresztą mamy na Forum co najmniej jednego profesjonalnego tłumacza...

Pawlo 
PapaGekon :D

Wysłany: 2006-07-10, 21:51   

Wężosławie nie znam angielskiego biegle, szczerze mowiac z nagola mam 3, a wszystkie książki przeczytane w języku nagielskim jakos udaje mi sie przeczytac, fakt ze bez slownika nie da rady ale satysfakcja ogromna i bez niepotrzebnych wydatków, pozatym nie wiem czy takie przetwarzanie jest zgodne z prawem autorskim? Zresztą najlepiej wytłumaczyła to Joanna :)

jaboja 

Wysłany: 2006-07-10, 23:08   

Mi się wydaje że jeśli przetłumaczysz tylko na własny użytek to nikt cię do więzienia nie wsadzi (choćby dlatego że nie będzie wiedział :P ).

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-11, 08:29   

Pawlo napisał/a:
i bez niepotrzebnych wydatków, pozatym nie wiem czy takie przetwarzanie jest zgodne z prawem autorskim?
Jest zgodne z prawem o ile tłumaczenie nie zostanie jakoś opublikowane. Upublicznienie jest sednem sprawy.
Pawlo napisał/a:
Co do ceny to jestem w trakcie finalizacji zakupu 25,81$ + 10$ wysyłka, zobaczymy czy dotrze i w jakim stanie

Mam nadzieję Pawlo że kupujesz poprawioną wersję wydaną przez Princeton University Press a nie starą wydaną przez Collinsa, bo różnice są ogromne. Ta druga jest przestarzała.

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2006-07-11, 08:39   

Joanna napisał/a:
Wężosławie, jak znasz angielski na tyle by porozumieć się z Anglikiem to z pewnością spokojnie przeczytasz tą ksiązkę. To nie jest literatura piękną, tylko zwarta pozycja a krótkimi opisami, prawie równoważnikami zdań.

No to chyba, że tak.
www.pwn.pl jest tam takie coś TRANSLATICA. Może sie przydać do tłumaczenia krótkich tekstów.

Pawlo napisał/a:
pozatym nie wiem czy takie przetwarzanie jest zgodne z prawem autorskim?

Eeee kopiowanie płyt CD nie jest zgodne z prawem i wszyscy to robią ;-)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-11, 08:52   

Wężosław napisał/a:
www.pwn.pl jest tam takie coś TRANSLATICA. Może sie przydać do tłumaczenia krótkich tekstów.

Ja sobie chwalę słownik PWN ang-pol , pol-ang na komputer. Szuka się kilka razy szybciej niż w słowniku książkowym, ale części znaczeń tu nie ma (niedokładnie redaktorzy to zrobili). No i z nazwami geograficznymi to już w ogóle porażka.

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2006-07-11, 11:03   

Pawlo napisał/a:
a wszystkie książki przeczytane w języku nagielskim jakos udaje mi sie przeczytac

Posiadasz jakieś ciekawe pozycje w tym języku?

Pawlo 

Wysłany: 2006-07-11, 11:51   

Joanno, mam nadzieje, ze to jest ta poproawiona :D innej nie znalazlem. Wydanie z 2003 roku, wydane przez Princeton University Press.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-11, 11:57   

Pawlo napisał/a:
Wydanie z 2003 roku, wydane przez Princeton University Press.
A to dobrze. To ta lepsza. Zmobilizowaliście mnie i moja też ma być dziś zamówiona.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-11, 15:25   

Przez księgarnie nie ma chyba sensu w dobie internetu. Chcą 2 razy więcej niż wychodzi od wydawcy:
http://www.pupress.princeton.edu/titles/7513.html

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2006-07-11, 18:52   

Pawlo zamawiałeś tę książkę na Amazonie?

Pawlo 

Wysłany: 2006-07-12, 10:43   

tak

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 07:58   

ja polecam anglojenzyczna strone o europejskich gadach i płazach, chyba jedna z dokładniejszych www.herp.it

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 08:03   

Mauer napisał/a:
ja polecam anglojenzyczna strone o europejskich gadach i płazach, chyba jedna z dokładniejszych www.herp.it

Znamy stronę (niektórzy miłego autora też), świetna, ale tam są głównie zdjęcia.

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 08:23   

i podpisane pod spodem występowanie oraz nazwy łacinskie i synonimy a to juz połowa drogi do znalezienie konkretnych informacji

Odpowiedz do tematu