Jestem tu od niedawna i zaczyna mnie to wciągać... zawsze fascynowała mnie biologia i przyroda, nawet maturę z biologii zdawałam i wybierałam się na zootechnikę, jednak skończyłam ... geodezję... Ale postaram się to nadrobić.
A ponieważ chciałabym wiedzieć dużo, na początek proszę o wyjaśnienie pojęcia: melanistyczny, bo często widzę tu takie określenie i nie do końca wiem co ono oznacza. Wiem tylko, że to (chyba) nienaturalnie ciemne zabarwienie.
Skąd się takie coś bierze, jak często występuje i u jakich zwierząt?
Joanna: Cieszymy sie że temat Cię wciąga jednak to nie jest miejsce do zadawania takich pytań. W tym dziale oznaczamy gatunki. Przypominam także o możliwości wyszukania danego terminu w google
Melanizm (gr. mélas, mélanos – czarny) – brunatne lub czarne zabarwienie skóry lub jej wytworów wynikające ze zwiększonej zawartości melaniny – ciemnego pigmentu. Występuje zarówno u bezkręgowców jak i kręgowców. Może być formą adaptacji do środowiska lub występować jako zaburzenie chorobowe.
Odwrotność Albinizmu i Leucyzmu (w Melanizmie melaniny jest za dużo a w Albinizmie brak Melaniny a Leucyzm - Leucyzm - "choroba charakteryzująca się niedoborem ciemniejszego pigmentu w skórze, we włosach i w piórach. W przeciwieństwie do albinizmu , Leucyzm spowodowany jest niedoborem nie tylko melaniny, ale też wszystkich typów pigmentu skóry".)
Wiele stworzeń może być "chore" na Melanizm - wiele ssaków , ptaków , gadów , płazów , ryb a nawet niektóre bezkręgowce... Do najbardziej znanych zwierząt melanistycznych należą Czarne Pantery
Innym przykładem melanizmu jest tzw. Melanizm Przemysłowy - Krepak Brzozowiec
A masz zdjecia modzela i brzuszka? Bez tego ciezko na 100%, ale mi to wyglada na zabe moczarowa Rana arvalis - pysk zaostrzony i w ogole taka moczarowa
_________________ Uniwerek Wrocławski:Biologia specjalizacja Zoologia oraz Geografia z Biologią
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum