Też tak myślę. Ale namotaliście przez te 2 dni w dziale kiedy mnie nie było ... vipera napisał/a:
Cytat:
Także wg. mnie jest to V.ursinii, V.berus ma z reguły inny wzór na bocznej stronie ciała. Jakiej wielkości był wąż ? V.ursinii z reguły rosną niewielkie.
Co do wzoru na ciele to trudno mi sie wypowiadać i zdjęcie nie jest dobre, Vipera berus ma tez dość zmienne w różnych częściach zasięgu, ale wg mapek to na Krymie występuje tylko Vipera ursinii (względnie jakis jej blisko spokrewniony dawny podgatunek) a żmija zygzakowata nie, więc....
z systematyką europejskich żmijowatych są związane pewne zawiłości, których z uwagi na pewne inne zajęcia nie mogłem dokładnie śledzić, wklejam więc odpowiedź, którą uzyskałem od pewnego angielskiego herpetologa:
Cytat:
Vipera renardi was once considered a subspecies of Vipera ursinii, it is now generally accepted to be a full species meaning V.ursinii is more restricted in range than was previously recognised. V.ursinii moldavicaNilson, Andren & Joger 1993 is found in Romania and Moldova and is the furthest east that this species is now found. All populations east of Moldova are now assigned to V.renardi. Szczerbak,N.N 2003 Guide to the Reptiles of the Eastern Palearctic Krieger Publishing still has V.renardias a subspecies of V.ursinii so the map shows V.ursinii as occuring in Ukraine and countries to the east of this. I hope that this explains it, have you seen or have evidence of Crimean specimens that are not V.renardi. I do not think there is much evidence in the scalation or morphometrics to be able to separate the species.
ja w swojej odpowiedzi oparłem się na starej systematyce
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Cześć, jestem pierwszy raz na tym forum, ale nie mogę zidentyfikować pewnej żaby i potrzebuję pomocy.
Niestety jest to młody osobnik, nie sfotografowałam również modzeli.
Mój pierwszy osąd był, że to żaba trawna ale te wypustki na skórze jakoś to odrzucają.
Te trzy zdjęcia przedstawiają tę samą żabę.
O tej porze roku dorosły samiec traszki górskiej w wodzie!? pierwszy raz widzę coś takiego, a tych traszek jest u mnie w okolicy dużo. Ten samiec jest w formie lądowej?
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum