Oj nieuwaga to sie każdemu może zdarzyć. A po za tym bardzo jest podobna do żmiji zygzakowatej.
Joanna: aneczko, nie wiem czy czytałaś regulamin. Bardzo proszę. Zastanawiaj się zanim coś napiszesz i nie dyskutuj z moderatorem. Takie posty mogą być usuwane.
Także wg. mnie jest to V.ursinii, V.berus ma z reguły inny wzór na bocznej stronie ciała. Jakiej wielkości był wąż ? V.ursinii z reguły rosną niewielkie.
Vipera berus czyli żmija zygzakowata raczej ma ciemniejsze oczy od ursinii czerwone lub brązowo-czerwone a łąkowa raczej pomarańczowe, lub pomarańczowożółte. Ale nie wiem czy w oznakowaniu okazu to cos pomoze, zarówno tmaszkalowi jak i wam, bo ze zdjecia raczej sie tego nie wywnioskuje, chyba ze obserwator widzial oczy weza . Jednak mysle, ze mimo to okaz zostal dobrze oznakowany
Krym?a dokładniej z jakiej części?jakie środowisko?szkoda że nie zrobiłeś makro
w Feodozji (południowy wschód) tam sa stepy nieuzytki i slone jeziorka. Okaz ten sfotografowany na jezdni miedzy morzem a solanka (na ktorej bylo TYYLLLE ptactwa a taka brudna i marna ta solanka )
Cytat:
akiej wielkości był wąż ? V.ursinii z reguły rosną niewielkie.
chwiel go widzialem ale nie bylo to gigant.
_________________ Wbrew pozorom lubię czesać - szalony fryzjer z Milicza:P
Nie wiem, jak zwykle niech wypowie się znawca. Wedlug mnie ropucha dobrze oznakowana a zaba chyba trawna
P.S do takich postów sa specjalne tematy , twoj post pasowal by do "iplazy i gady do identyfikacji"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum