Przepraszam, że tak ciągle piszę, ale robię encyklopedie flory i fauny mojej miejscowości.
Joanna: Ale nazwy łacińskie to naprawdę możesz sobie sprawdzić w google....
żaby zielonej w terenie w ogóle nie da się oznaczyć, jest grupa ludzi, która twierdzi, że tylko badania DNA dają prawdziwe wyniki.
A cóż to za grupa ludzi? Znów w kluczu Bergera jest napisane ze oznaczenie w terenie nie przedstawia w ogóle problemu, a prawda leży gdzieś pośrodku.... Może też, a nawet na pewno, szkoła poznańska jest w tym najlepsza. Myślę że np. jeziorkowe w terenie, trzymane w ręku oznacza się dość łatwo.
W przypadku prawdopodobnych osobników triploidalnych jedynymi pewnymi metodami są raczej bardziej szczegółowe testy niestety. Sam profesor Berger tak stwierdził. Więc po samej morfologicznej ocenie nigdy nie będzie tej 100% pewności.
_________________ There are patterns everywhere in nature
Joanna napisał/a:
Hubert napisał/a:
żaby zielonej w terenie w ogóle nie da się oznaczyć, jest grupa ludzi, która twierdzi, że tylko badania DNA dają prawdziwe wyniki.
A cóż to za grupa ludzi? Znów w kluczu Bergera jest napisane ze oznaczenie w terenie nie przedstawia w ogóle problemu, a prawda leży gdzieś pośrodku.... Może też, a nawet na pewno, szkoła poznańska jest w tym najlepsza. Myślę że np. jeziorkowe w terenie, trzymane w ręku oznacza się dość łatwo.
W przypadku prawdopodobnych osobników triploidalnych jedynymi pewnymi metodami są raczej bardziej szczegółowe testy niestety. Sam profesor Berger tak stwierdził. Więc po samej morfologicznej ocenie nigdy nie będzie tej 100% pewności.
Mi i zapewne profesorowi Bergerowi chodziło o odróżnienie tych trzech taksonów w terenie (wodna, jeziorkowa i smieszka). Szkoła poznańska oznacza je w terenie za pomocą 2 indeksów długości biorąc pod uwagę długość ciała, długość tylnej kończyny, pierwszego palca tylnej kończyny i długość modzela piętowego wewnętrznego. I dopiero (i jedynie) od wyselekcjonowanych w ten sposób Rana esculenta pobierana jest krew by na podstawie wielkości erytrocytów oznaczyć poliploidalność. Nie raz rozmawiałam z Profesorem ale wystarczy sięgnąć do literatury, a masę już opublikowali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum