adi_al masz rację na dole głowy jest przejaśnienie wynikające z oświetlenia, ale zwróć uwagę, że z tyłu głowy widać żółtawe zabarwienie z jednej strony czarno obwiedzione, w dalszym ciągu uważam, że to zaskroniec.
jarek mak ta jaszczurka to zwinka jest.
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Mam w ogrodzie przy moim domu 2 zaskrońce i tam wyraźnie z daleka widziałem te kolorowe plamy natomiast przy tym wężu byłem bliżej i nie widziałem zmian ubarwienia hmm Ty je tam widzisz.
Uwierz mi jak Wężosław twierdzi że to zaskroniec to nie ma sensu dyskutować . Ja tez wyraźnie widzę jasną i ciemną plamę za głową, na pewno zaskroniec. zreszta żółte plamy nie zawsze muszą być. Co do żab zielonych to stawiałabym raczej na żabę jeziorkową, tak po ubarwieniu - samica siedząca na kamieniu. Ale na pewno to Ci nie oznaczę bez innych cech diagnostycznych o czym było setki razy w tym dziale.
No to kamień z serca mi spadł bo mam dwoje dzieci które mogły by się na niego natknąć i bojaźliwą babcię a chciałem ich razem wysłać na działeczkę no i bałem się czy to nie jest coś jadowitego.Bardzo dziękuję za pomoc.
że zielona to wiem ale gatunek da sie oznaczyć? Jeziorkowa? czy po samym brzuchu (bez plam czy z plamami ) da sie oznaczyć? Niestety modzele nie wyszły
Ja tam widzę modzel, nie ma przesuniętego wierzchołka. Wygląda to raczej na żabę jeziorkową. Co do tego brzucha to raczej nie bardzo mozna po tym poznawać, choć mi sie wydaje że u nas w Wa-wie częściej żaby wodne maja takie czarniejsze plamy na spodzie, też na podgardlu, a jeziorkowe nawet siedząc mają widoczne białokremowe podgardla bez plam. A ta żaba to żywa jest, bo tak dziwnie zwisa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum