FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Pare pytań do...
Autor Wiadomość
stancel1234 

Wysłany: 2007-02-06, 18:48   Prośba o radę !!!

mam pytanie. Nie jestem z wykształcenia hodowcą ale mam żółwia czerwonolicego. Karmie go piersia indyka lub wątróbką. dzis dowiedziałem sie że robie źłe kupiłem mu suchy pokarm który jadł na poczatku naszego spotkania. Jest jednak problem on go nie chce jeśc czytałem również że lubia ślimaki ale nie wiem czy i mój to zje. tyle lat był przyzwyczajony do jedzenia miesa ptaków i ssaków. Nie wiem co mam zrobić pomóżcie mi jak możecie.

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-02-06, 19:08   

żólwie czerwonolice karmi się powszechnie suszonymi kiełżami - powinien je jeść, a jak nie to dawaj mu dalej to mięso, skoro mu smakowało ;-) (moredatorzy - poprawcie błędy, bo aż w oczy szczypie :/ )

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

Dragon 

Wysłany: 2007-02-06, 19:15   

Moja ciocia też miała czerwonolicego - karmiła go w 90% karmą dla ryb (coś jak małe krewetki), ale od czasu do czasu dawała mu do jedzenia żywe karaski - można je kupić w każdym wędkarskim albo nałapać na podrywkę lub inny sposób. Wpuszczała go do wanny z mała ilością wody i wpuszczała rybkę...

stancel1234 

Wysłany: 2007-02-06, 19:22   

Dragon napisał/a:
Moja ciocia też miała czerwonolicego - karmiła go w 90% karmą dla ryb (coś jak małe krewetki), ale od czasu do czasu dawała mu do jedzenia żywe karaski - można je kupić w każdym wędkarskim albo nałapać na podrywkę lub inny sposób. Wpuszczała go do wanny z mała ilością wody i wpuszczała rybkę...

no włsnie o to sie rozchodzi że on tego jeśc nie chce juz bo od 10 lat jadł normalne mieso

green power napisał/a:
żólwie czerwonolice karmi się powszechnie suszonymi kiełżami - powinien je jeść, a jak nie to dawaj mu dalej to mięso, skoro mu smakowało ;-) (moredatorzy - poprawcie błędy, bo aż w oczy szczypie :/ )

nie mozna mu tego dawać podobno bo jest to dla niego bardzo złe

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-02-06, 19:28   

stancel1234 napisał/a:
ale jakoś 10 lat przeżył ;-) to musi byc teraz bardzo duzy - mój juz po dwoch latach się w akwarium nie mieścił :]

"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.

stancel1234 

Wysłany: 2007-02-06, 19:31   

green power napisał/a:
stancel1234 napisał/a:
ale jakoś 10 lat przeżył ;-) to musi byc teraz bardzo duzy - mój juz po dwoch latach się w akwarium nie mieścił :]

widzisz własnie nie ma 12 cm tylko

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-02-06, 19:36   

stancel1234 napisał/a:
no to chyba rzeczywiście mu nie służy - mój "jechał" na suszonych kiełżach i przez dwa lata śmignął, że ho ho :mrgreen:

stancel1234 

Wysłany: 2007-02-06, 19:38   

green power napisał/a:
stancel1234 napisał/a:
no to chyba rzeczywiście mu nie służą - mój "jechał" na suszonych kiełżach i przez dwa lata śmignął, że ho ho :mrgreen:

a co zrobić żeby mu posmakowały??

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-02-06, 19:44   

ale nie do końca rozumię najpierw piszesz, ze jadł
Cytat:
który jadł na poczatku naszego spotkania
a potem, ze nie
Cytat:
Jest jednak problem on go nie chce jeśc
:roll:

stancel1234 

Wysłany: 2007-02-06, 19:54   

green power napisał/a:
ale nie do końca rozumię najpierw piszesz, ze jadł
Cytat:
który jadł na poczatku naszego spotkania
a potem, ze nie
Cytat:
Jest jednak problem on go nie chce jeśc
:roll:

10 lat temu jak go kupiłem czy tam dostałem karmiłem go tylko tym suchym pokarmem. ale poźniej zaczałem dawać mu mieso. I teraz przeczytałem że nie powinno sie tego robić kupiłem ten suchy pokarm a on sie na mnie wypił i nie chce go jeśc wogóle. rozumiesz już moje pytanie do ciebie co zrobić żeby zaczął go jesć??

green power 
autor 100000 posta

Wysłany: 2007-02-06, 20:21   

stancel1234 napisał/a:
rozumiesz już moje pytanie do ciebie co zrobić żeby zaczął go jesć??
rozumie, teraz w miare jasno to wyłuszczyłeś, ale i tak nie wiem jak go zmusić do jedzenia :roll: :-P

Corbie 

Wysłany: 2007-02-06, 20:44   

Jeżeli dobrze rozumiem to Twój żółw nie cierpi na brak apetytu w ogóle, a tylko nie ma ochoty na pokarm suchy czy tak ?

Nie powinno Cię to dziwić. Zwierzę, które 10 lat dostawało świeży pokarm nie przestawi się od razu na mniej atrakcyjny pokarm suchy, nawet jeśli wcześniej go jadło.

Powinieneś uzbroić się w cierpliwość, choć w przypadku żółwia moze okazać się to nieskuteczne, a nawet niebezpieczne.

Problem w tym, że ani mięso ssaków czy ptaków, ani suchy pokarm nie są do końca właściwe.

Żeby nie zajmować tu miejsca i nie tracić czasu na pisaninę skorzystaj z tego linku:

http://www.terrarium.com....nolicy-176.html

Przy okazji będziesz mógł się dowiedzieć czy warunki w jakich go trzymasz są odpowiednie.

Gusto 

Wysłany: 2007-02-07, 00:15   

Mnie tylko ta ukryta wiadomość intryguje :tup:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-07, 09:20   

I jeszcze jeden link do innej strony o tych żółwiach.
http://www.czerwonolicy.waw.pl/

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2007-02-07, 10:40   

podgladam bo tez jestem ciekawa co tez ukryto :P

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

Odpowiedz do tematu