Witam.
Jestem tu nowa, ale na pewno zagoszczę się tu na dłużej. Potrzebuję jakiś krótki film, który można umieścić w prezentacji multimedialnej o padalcu zwyczajnym. Czy ktoś z was zna jakieś stronki z takowym? Ja próbowałam znaleźć, ale nic z tego...
Zależy mi na czasie. Z góry dzięki i pozdrawiam.
mam pytanie... czy spotkał się ktoś z Was z padalcem który posiadał szczątkowe nogi
Literatura donosi, że zdarzają się takie osobniki
Kiedyś (ze 4 lata temu) na wycieczce po Górach Opawskich znaleźliśmy padalca, u którego były widoczne szczątkowe, przednie kończyny, takie małe kikutki
...a nawet w programie z cyklu "Zwierzęta świata" leciał kiedyś film o gadach, pokazywali tam padalca ze szczątkowymi kończynami. Jak poruszał się w trawie, pomiędzy źdźbłami to widać było jak nimi poruszał.
Odminana turkusowa. Mamy nawet w domu takie zdjęcie ale rozjechanego - bodajże z Kamopinosu. Spotyka się takie osobniki w różnych częściach kraju. Osobiście jeszcze nigdy nie widziałam niestety.
Mój kolega mówi, że też kiedyś widział padalca z małymi nóżkami. Ale na tym filmie było powiedziane, że to padalec? Może się i takie zdarzają, ale może to była po prostu ostajnica trójpalczasta, która wygląda podobnie jak padalec, tyle że ma malutkie, szczątkowe nogi. Tyle, że ona w Polsce nie występuje, tylko w bardziej na południe wysuniętych częściach Europy.
To mój pierwszy post na forum, więc trza by sie przywitać - niniejszym to czynię.
Od dłuższego czasu czytam forum, a nie piszę, bo raczej traktuję je jako źródło wiedzy i informacji wszelakiej - moja wiedza jest szczątkowa, delikatnie mówiąc
Napotkałem coś takiego podczas wędrówki w Bieszczadach na drodze w pobliżu schroniska w Jaworcu rzut kamieniem od Kalnicy
A pytanie moje brzmi, czy w dobrym wątku zdjęcie zamieszczam?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum