FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Padalec w niewoli !!
Autor Wiadomość
amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-03-01, 21:39   Padalec w niewoli !!

Mam takie pytanie: Mój kolega wzioł sobie jesieniom do niewoli 2 padalce zwyczajne, czego ja na nieszczęcie nie wiedziałem :x . Dowiedziałem się przed wczoraj kiedy jeden z nich zgin?ł a drugi wyl?dował u mnie bo mojemu koledze sie zwyczajnie znudziło :/ Co mam z tym padalcem zrobić, na wolnoć raczej się go nieda wypucić z powodu zimy. Podajcie jakie propozycje. (trzymać go nie moge bo nie mam gdzie i nie wiem jak go karmić) Co mi radzicie ?? :?

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-03-01, 21:44   

Cytat:
Mój kolega wzioł sobie jesieniom do niewoli 2 padalce zwyczajne, czego ja na nieszczęcie nie wiedziałem

to Ľle że nie wiedziełe , bo by wtedy mógł mu je zabrać i wypucić.
Cytat:
Co mi radzicie ??

możesz go zanieć w jakie chłodna miejcse, żeby wywołać stan zimowego odrętwienia, gdzies gdzie jest kilka stopni. może jakas piwnica, ziemianka, wtedy zacznie hibernować. a potem na wiosnę go wypucić tam gdzie ten koles go złapał.

Mirek 

Wysłany: 2005-03-02, 06:30   

Ale Koledze powiniene dać solidny wykład, że nie należy przetrzymywać w domu dla zabawy dzikich zwierz?t!

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-03-02, 08:32   

I to w dodatku prawnie chronionych :!: :evil:

amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-03-02, 16:17   

Postaram sie go gdzie wynieć .. ale piwnice to nie dobre miejsce jak gdzie wlezie to go nieznajde i z pewnoci? nie przeżyje na wiosnę. Tak mylałem o starej rurze zakopanej w ziemi kiedy w niej płyneła woda teraz jest pusta, ta rura jest zakopana w ziemi jedne wyjcie jest otwarte drugie zasypane, gdyby tam nanosić siana i lici można by go tam zostawić a na wiosne by se wyszedł ??

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-03-02, 16:37   

ale ja nie mówię zebyć go do tej piwnicy wpuszczał luzem, ale w czym, np pudełku, wypełnionym trocinami suchym torfem, sianem.................
a jeli ta rura jest na dworze to moze zamarzn?ć, przecierz jest jeszcze mroĽno.

amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-03-02, 16:42   

OK dam go do tej piwnicy, tylko sk?d mam mieć pewnoć że on tam czasem nie zginie zgłodu gdyby sie okazało że temperatura otoczenia była za wysoka.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-03-02, 17:24   

postaraj sie kupić larwy m?czników (w zoologicznym) i mu wrzucić - pewnie nie pogardzi

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-03-02, 17:28   

może znajdzie sobie w tej piwnicy jak? żabe :roll:

amphibia napisał/a:
[...]na wiosne by se wyszedł ??

wiosn? pewnie sam nie wyjdzie bo będzie miał zdrętwiałe nogi :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-03-02, 21:38   

Cytat:
może znajdzie sobie w tej piwnicy jak? żabe

w sensie, że do towarzystwa? :] :D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-03-03, 15:03   

Już siedzi w piwnicy, co do m?czników to sie postaram kupić. narazie dałem mu dżdżownice, na moich oczach ich nie zjadł, ale narazie musi sie nimi zadowolić ...

marek 

Wysłany: 2005-03-09, 11:51   

jesli jeszcze mozesz to zabiez go z tej piwnicy.idealnym miejscem jest lodowka.tam masz prawie 100% szans ze zdrowo przezyje.jak go znajdziesz to napisz,dam Ci wskazowki co zrobic dokladnie.jesli nie mozesz go ze zrozumialych wzgledow trzymac w lodowce mozesz dostarczyc go do mnie

amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-03-09, 20:25   

Narazie zostawie zwierzaka tam gdzie jest, czyli w pywnicy w pudełku z drewnem, lićmi i torfem. Wrzuciłem tam trochę dżdżownici larw m?cznika. Thx za wskazówki.
Wczoraj udało mi się wydusić z kumpla gdzie złapał tego padalca. Więc na wiosnę wypuszcze go w odpowiednie miejsce. Tylko nie jestem pewien kiedy dokładnie mogę go wypucić ??

Cephalotus 
maniak przyrodnik

Wysłany: 2005-03-10, 12:02   

Wiesz co, Corvus ma racje, trzeba mu obniżyc temperature w jakiej jest przymany. Dobrze by było zmniejszac ja stopniowo, bo moze wystapić szok termiczny. Ale u nas jest mroĽna zima, wiec pytanie, czy nie trzeba by było dać mu też temperatury ujemnej. Nie wiem jak na zime hibernuja padalce. Na razie przeba by było go jeszcze karmić, radziłbym pójć do wędkarskiego i kupić mu robaki białe. Niech z nich sie wylegnie troche much i no jako musi sie go karmic.

[ Dodano: 2005-03-10, 12:19 ]
Acha, a koledze to bym tak? wi?zanke pucił, że by wiecej mu do głowy taki pomysł nie przyszedł! :evil:

Moją pasją jest natura. | Moje zdjęcia

amphibia 
Młody Herpetolog

Wysłany: 2005-03-10, 13:21   

Ok raczej przeżyje do wiosny już mu podałem pokarm. Tylko powiedzcie kiedy go moge wypucić. ?? A co do kolegi, to raczej nie mam co dyskutować, bo jego rodzice uważaj? swojego synusia za ideał :? i wszystko co robi jest według nich OK. Mieli nawet pretensje, gdy powiedziałem, żeby następnym razem pomylał nim co zrobi. :/

Odpowiedz do tematu