Na dodatek w polsce spotkać można już nowy gat. gada.Gadem tym jest pospolity w domach żółw czerwonolicy, ktoóry nieumylnie został wypuszczany przez swych włacicieli(nie wiem w jakim rejonie polski)przez co będzie stanowił konkurencje dla naszych rodzimych żółwi.
Z tym żółwiem to bez przesady, ludzie nie wypuszaczaj? ich na siedliska odpowiednie dla zółwia błotnego tylko głównie do stawów w parkach itp.
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Żółw czerwonolicy nie nalezy do bardzo wymagaj?cych, dzięki czemu z łatwoci? przystosowuje się do zastanych lokalnych warunków klimatycznych, nawet tych które występuj? u nas w Europie ?rodkowej. Obecnie żółwia tego można spotkać np. w Wielkiej Brytanii, Francji, Holandii i Niemczech gdzie np. w północnych rejonach Zagłebia Rury jest po padalcu zwyczajnym najczęciej spotykanym gadem.
P.S. Ten w?tek należało by chyba przenieć bo jako do ptaków przestał on pasować ostatnio
kilka tych zółwi pływało u mnie w Siedlcach w tamtym roku w stawiku parkowym, ale chyba nie przetrwało zimy........
widać był jak się wygrzewały w słońcu na wysepce.........
w tym roku sa dwa maluchy........
i mnogo karasi , japonek, tysi?ce, podpływaj? do rzucanego chleba całymi chmarami, s? też czerwone ale trochę większe tak ok 20cm i karpie 1-2kg.
ludzie nie wypuszaczaj? ich na siedliska odpowiednie dla zółwia błotnego tylko głównie do stawów w parkach itp.
od tego się niestety zaczyna... tak niewinnie to wygl?dało z rakiem pręgowatym i zobacz co się stało... a przypuszczam, że siła dyspersji obu tych gatunków jest porównywalna...
ps
z tego co pamiętam stwierdzono już w Polsce zimowanie tego gatunku więc rozród wydaje się już tylko kwesti? czasu...
Też uważam, że to nie przesada. Ludzie kupuj? je jako "miniaturki", szybko rosn? i najprociej wtedy wypucić. Jak trafi taki gdzie, gdzie jest w miarę ciepła woda - na pewno kiedy się rozmnoży. Cóż, historia niewiele nas nauczyła. A jest to żółw naprawdę wszystkożerny (wiem bo mam duż? samicę). Pewnie bez problemu "wyżre" ikrę ryb, skrzek żab itp. Mał? rybk? też nie pogardzi. Pozostaje nam tylko patrzyć na jego ekspansję, bo raczej nie uwiadomi się mamusi w sklepie gdy bobas płacze KUP, KUP. Sprzedawca nie powie, że za rok będzie to duży, kłopotliwy żółw. I ...
Warto dodać że np. w Niemczech oprócz żółwia czerwonolicego odłowiono także 13 innych gatunków zawleczonych żółwi W Polsce w latach 1995-2000 odnotowano żółwia czerwonolicego na co najmniej 15 stanowiskach, z czego na dwóch z nich występował razem z żółwiem błotnym
"W niektórych regionach Euorpy ten pięknie ubarwiony żółw byłby już od dawna najpospolitszym z gadów, gdyby w tamtejszych warunkach klimatycznych potrafił się rozmnażać. Tak jednak nie jest."
_________________ ceterum censeo Carthaginem esse delendam
Rozmawiałem z mgr, który robi telemetrię żółwia błotnego na Mazurach i mówił, że czerwonolicy stanowi zagrożenie nie tylko dla żółwia błotnego ale i dla płazów bo wyżera wszystkie żabole które żyj? w zbiorniku
Rozmawiałem z mgr, który robi telemetrię żółwia błotnego na Mazurach i mówił, że czerwonolicy stanowi zagrożenie nie tylko dla żółwia błotnego ale i dla płazów bo wyżera wszystkie żabole które żyj? w zbiorniku
Kolejny nowy zawleczony gatunek "bardzo korzystny" dla naszej fauny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum