Złapał mu się zółw ważący około 1 kilograma. Zrobiłam żółwiowi zdjęcie i wrócił do stawu.Lokalizacja : 10 km. od Obornik Śl. mysza1
Ps. Mam zdjęcia ale potrafię wysłać bo pisze, że załącznik musi być mniejszy niż 800 pikeli.
Nie podajemy na Forum dokładnych lokalizacji gatunków takich jak gniewosz, wąż eskulapa czy żółw błotny.
Jest wielka prośba by w ogóle nie załączać zdjęc przez Forum bo serwer jest już bardzo obciążony. Prosze użyj np http://imageshack.us/ Jak nie masz programu do zmniejszania zdjęć daj pełna rozdzielczość.
Czyli mysza 1 lepiej było nie wypuszczać tego żółwia z powrotem to środowiska . Ten staw położony był na bardzo zabudowanym terenie? Dobrze też robić zdjęcia żółwi od tyłu żeby było widać ogon i zdjęcia przednich łap, bo wygląda na to ze w środowisku jest znaczna przewaga samic czerwonilicych, co ma co najmniej jedno uzasadnienie....
bo wygląda na to ze w środowisku jest znaczna przewaga samic czerwonilicych, co ma co najmniej jedno uzasadnienie....
tzn?
ludzie pozbywaja sie czesciej samic
samice czesciej przezywaja u nas
zolwie rozmnazaja sie u nas i przez wysoka temperature podczas inkubacji rodzi sie wiecej samic
?
zolwie rozmnazaja sie u nas i przez wysoka temperature podczas inkubacji rodzi sie wiecej samic
Ciepło , usłyszałam takie uzasadnienie że na "farmach żółwi" chcą szybciej uzyskać towar czyli wyklute żółwiki. W wyższych temperaturach inkubacji rodzi się więcej samic. Nie można też wykluczyc że np. samice lepiej przeżywają hibernację w naszym klimacie ale to mniej prawdopodobne i cięzkie do udowodnienia. Trzeba by obserwować grupę różopłciową na wolności przed kilka lat....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum