a ja dwa lata temu widziałem jednego żółwia (ale nie wiem co to było dokładnie) wygrzewaj?cego się na kawałku betonu wystaj?cego z kanałku przy ulicy abrahama obok mostku do ulicy bukowskiego w warszawie (gocław)
a tak przy okazji to ze trzy lata temu na wiosnę pomykał tam też rak ale to chyba żadna sensacja
a ja dwa lata temu widziałem jednego żółwia (ale nie wiem co to było dokładnie) wygrzewaj?cego się na kawałku betonu wystaj?cego z kanałku przy ulicy abrahama obok mostku do ulicy bukowskiego w warszawie (gocław)
To chyba był czerwonolicy, a w każdym razie napewno nie błotny. Poza tym żółwie czerwonolice były już stwierdzane w miastach ot np. w 2000 roku zwierzęta te odbywały gody w fosie miejsckiej w centrum Wrocławia i było to nawet pokazywane w jakim programie telewizyjnym, tylko zapomniałem już w jakim
Na szczescie, zolwie czerwonolice nie przezywaja polskich zim, w odroznieniu od cieplejszych krajow zachodnich. Tak wiec nie ma problemu (z wyjatkiem samych zamarznieych zolwi).
a jednak , z naszych rozmów wynika ze jednak mog? zimować, co więcej może się i rozmnażac. gdyby na 100% byłom pewne iż nie przetrwaj? zimy, nie było by problemu, i cała nasza dotychczasowa gadka była niepotrzebna
Na szczescie, zolwie czerwonolice nie przezywaja polskich zim, w odroznieniu od cieplejszych krajow zachodnich. Tak wiec nie ma problemu (z wyjatkiem samych zamarznieych zolwi).
No to widzę że kto ma jaki matriał naukowy na podstawie którego tak twierdzi jednoznacznie. jak sobie zadasz trudu to przejedz się kiedy w okolice Siekierek- jeste z W-wy wiec powinienes trafic. Poobserwój - potem pogadamy. O żółwiach czerwonolicych wiedz? też dużo w ZOO płockim i warszawskim kiedy ludzi przynosz? żółwie znalezione na brzegu na pocz?tku kwietnia to co pewnie UFO je podrzuciło????? Poza tym jakie 3 tyg temu złowili żółwia wędkarze kolo kanału wylotowego EC Żerań - na skorupie miał wyryte 2001 i jakie inicjały - w?tpie żeby właciciela raczej poprzedniego wędkarza. Ale cóż Jurek wie najlepiej i ma jakie super wyniki skoro tak jednoznacznie twierdzi
Nie wprowadzajcie do tego tematu atmosfery z tematu o rudziku...
Bo co, co Ci się nie podoba
A na serio to jestem wieżo po lekturz "Tajemnic Ptaków" i wyczytałm tam m.in. że rudzik potrafi jednym uderzeniem zabić sporo większe od siebie ptaki
A wracaj?c do tematu to czerwonolice na pewno przeżywaj? zimę przy elektrowniach i Ľródłach z tego co słyszałem od zajmuj?cych się żółwiami. Podobno największe kolonia jest gdzie koło Kłodzka. Większoć naukowców zajmuj?cych się żółwiami błotnymi chodzi w teren z metalow? lag? i jak spotka "gocia" to robi użytek z takiej pały ku uciesze wron.
Znam kilka przypadkow kiedy ludzie probowali trzymac zolwie czerwonolice w stawku ogrodowym. Za kazdym razem zima zdychaly. W zoo tak samo - zimuja w cieplym pomieszczeniu. Co kazdy moze sprawdzic dzwoniac do warszawskiego lub innego zoo.
Pewnie wyjatkowo ciepla zime zolw moze przezyc, moze nawet kilka lat z rzedu, ale plagi w polskim klimacie z tego nie bedzie.
Na Zachodzie zolwie rzeczywiscie przezywaja. Ciekawe sa zolwie jaszczurowate (Chelydra serpentina). Rosna do dlugosci prawie metra i maja bardzo mocne szczeki. Widzialem jednego, ktory objawil sie w parku miejskim i od razu odgryzl dziecku dwa palce u stopy. W kazdym razie, hodowca zolwi zaklinal sie, ze to prawda. Horror na zolwiowa miare.
A i jeszcze: NIE KUPUJCIE ZOLWI - stworzenia te piekielnie dlugo zyja i piekielnie trudno znalezc dla nich nowy dom. Zoo sa przepelnione zolwiami czerwonolicymi, sa tam przegeszczone.
Widze, ze grzegorzb zna sie na zolwiach tak samo, jak na ochronie Bialowiezy i jest rownie pewny siebie Ale przeciez Forum mialo sluzyc nauce - tym razem mozna nauczyc sie jak rozpoznawac ludzi, ktorzy mowia duzo, pewnie i bez sensu.
Wazniejsza taka nauka niz zolwie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum