FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Żółw czerwonolicy
Autor Wiadomość
Rey 
moderator

Wysłany: 2004-07-19, 11:26   

Odpowiedziałe tak szybko że nawet nie zauważyłem :wink:

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-07-19, 11:34   

bo ja jestem szybki :wink:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-07-19, 11:41   

ale na pewno nie jeste tak szybki jak Szybki :mrgreen:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-07-19, 11:44   

chyba Szybszy :P a nie "Szybki" :P chyba ze ja cos Ľle widze :) :wink:

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-19, 11:48   

.napewno ''Szybszy''....... :wink: :mrgreen:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-07-19, 11:50   

:oops: sam widzisz jaki ten Szybszy jest szybki umkn?ł mi nawet z głowy :roll: (za przeinaczenie przepraszam)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

NORBERT 

Wysłany: 2004-07-19, 12:06   

a ja dwa lata temu widziałem jednego żółwia (ale nie wiem co to było dokładnie) wygrzewaj?cego się na kawałku betonu wystaj?cego z kanałku przy ulicy abrahama obok mostku do ulicy bukowskiego w warszawie (gocław)
a tak przy okazji to ze trzy lata temu na wiosnę pomykał tam też rak ale to chyba żadna sensacja

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-07-19, 12:17   

to ja Ľle widze :wink:

[ Dodano: 2004-07-19, 13:21 ]
czyli jednak dobrze widze ? :wink: to jednak miał byc Szybszy?

Rey 
moderator

Wysłany: 2004-07-19, 12:24   

NORBERT napisał/a:
a ja dwa lata temu widziałem jednego żółwia (ale nie wiem co to było dokładnie) wygrzewaj?cego się na kawałku betonu wystaj?cego z kanałku przy ulicy abrahama obok mostku do ulicy bukowskiego w warszawie (gocław)

To chyba był czerwonolicy, a w każdym razie napewno nie błotny. Poza tym żółwie czerwonolice były już stwierdzane w miastach ot np. w 2000 roku zwierzęta te odbywały gody w fosie miejsckiej w centrum Wrocławia i było to nawet pokazywane w jakim programie telewizyjnym, tylko zapomniałem już w jakim :?

Jurek7 

Wysłany: 2004-07-19, 17:29   

Na szczescie, zolwie czerwonolice nie przezywaja polskich zim, w odroznieniu od cieplejszych krajow zachodnich. Tak wiec nie ma problemu (z wyjatkiem samych zamarznieych zolwi).

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-07-19, 17:57   

a jednak , z naszych rozmów wynika ze jednak mog? zimować, co więcej może się i rozmnażac. gdyby na 100% byłom pewne iż nie przetrwaj? zimy, nie było by problemu, i cała nasza dotychczasowa gadka była niepotrzebna

grzegorzb 

Wysłany: 2004-07-20, 07:50   

Jurek7 napisał/a:
Na szczescie, zolwie czerwonolice nie przezywaja polskich zim, w odroznieniu od cieplejszych krajow zachodnich. Tak wiec nie ma problemu (z wyjatkiem samych zamarznieych zolwi).

No to widzę że kto ma jaki matriał naukowy na podstawie którego tak twierdzi jednoznacznie. :D jak sobie zadasz trudu to przejedz się kiedy w okolice Siekierek- jeste z W-wy wiec powinienes trafic. Poobserwój - potem pogadamy. O żółwiach czerwonolicych wiedz? też dużo w ZOO płockim i warszawskim kiedy ludzi przynosz? żółwie znalezione na brzegu na pocz?tku kwietnia to co pewnie UFO je podrzuciło????? Poza tym jakie 3 tyg temu złowili żółwia wędkarze kolo kanału wylotowego EC Żerań - na skorupie miał wyryte 2001 i jakie inicjały - w?tpie żeby właciciela raczej poprzedniego wędkarza. Ale cóż Jurek wie najlepiej i ma jakie super wyniki skoro tak jednoznacznie twierdzi :mrgreen:

Hubert 
moderator
Szef

Wysłany: 2004-07-20, 14:53   

Nie wprowadzajcie do tego tematu atmosfery z tematu o rudziku...

Kruk odrzecze: Nigdy więcej!!

Strona przyrodnicza "Dziewięćsił"
browsehappy.pl

Szybszy 

Wysłany: 2004-07-20, 15:28   

Hubert napisał/a:
Nie wprowadzajcie do tego tematu atmosfery z tematu o rudziku...

Bo co, co Ci się nie podoba :!: :!: :?: :evil:

:wink:

A na serio to jestem wieżo po lekturz "Tajemnic Ptaków" i wyczytałm tam m.in. że rudzik potrafi jednym uderzeniem zabić sporo większe od siebie ptaki :shock:

A wracaj?c do tematu to czerwonolice na pewno przeżywaj? zimę przy elektrowniach i Ľródłach z tego co słyszałem od zajmuj?cych się żółwiami. Podobno największe kolonia jest gdzie koło Kłodzka. Większoć naukowców zajmuj?cych się żółwiami błotnymi chodzi w teren z metalow? lag? i jak spotka "gocia" to robi użytek z takiej pały ku uciesze wron.

Jurek7 

Wysłany: 2004-07-20, 15:56   

Znam kilka przypadkow kiedy ludzie probowali trzymac zolwie czerwonolice w stawku ogrodowym. Za kazdym razem zima zdychaly. W zoo tak samo - zimuja w cieplym pomieszczeniu. Co kazdy moze sprawdzic dzwoniac do warszawskiego lub innego zoo.

Pewnie wyjatkowo ciepla zime zolw moze przezyc, moze nawet kilka lat z rzedu, ale plagi w polskim klimacie z tego nie bedzie.

Jesli kogos zolwie interesuja, proponuje http://www.carapax.org

Na Zachodzie zolwie rzeczywiscie przezywaja. Ciekawe sa zolwie jaszczurowate (Chelydra serpentina). Rosna do dlugosci prawie metra i maja bardzo mocne szczeki. Widzialem jednego, ktory objawil sie w parku miejskim i od razu odgryzl dziecku dwa palce u stopy. :) W kazdym razie, hodowca zolwi zaklinal sie, ze to prawda. Horror na zolwiowa miare. ;)

A i jeszcze: NIE KUPUJCIE ZOLWI - stworzenia te piekielnie dlugo zyja i piekielnie trudno znalezc dla nich nowy dom. Zoo sa przepelnione zolwiami czerwonolicymi, sa tam przegeszczone.

Widze, ze grzegorzb zna sie na zolwiach tak samo, jak na ochronie Bialowiezy i jest rownie pewny siebie ;) Ale przeciez Forum mialo sluzyc nauce - tym razem mozna nauczyc sie jak rozpoznawac ludzi, ktorzy mowia duzo, pewnie i bez sensu.
Wazniejsza taka nauka niz zolwie ;)

Odpowiedz do tematu