A jedna ze załapanych przeze mnie żółwiczek juz całkiem zdrowa, opuchlizna z oczek zeszła i zyje sobie w dużym akwarium z nową znacznie większą koleżanką w Łodzi otoczona troskliwą opieką
Witam,
To moj pierwszy post na tym forum. Z zolwiami czerwonolicymi spotkalem sie dwa razy. Kilka lat temu w Beskidzie Niskim w miejscowości Kunkowa kolo Gorlic w potoku gorskim no i dzis drugi raz w miejscowosci Rogowa kolo Radomia na rozlewiskach miejscowego zalewu. Tutaj na wedke zlapal go moj znajomy. Dzieki Wam nie zrobilem glupoty polegajacej na wypuszczeniu go do ekosystemu zolwia blotnego Pozdrawiam H-ri
Dzisiaj myślałem, że mnie trafi! Byłem na wycieczce klasowej w arboretum w Bolestraszycach. Jakaś babka nas oprowadzała mówiła to tamto, w pewnym momencie nad stawem powiedziała, że tu występują żółwie błotne i czerwonolice. Ja się pytam, ale jak to, czy ktoś to kontroluje, wszak czerwonolicy to inwazyjny gatunek, konkurent błotniaka, który jest przecież zagrożony. Babeczka mi na to, że no tak, ale to taka atrakcja turystyczna, ze oni pozwalają tym żółwiom sobie żyć. A wcześniej tak się chwaliła, że oni tut tyle chronionych gatunków mają, że to takie dobre i wogle.
Poniżej zdjęcia sprzed kilku lat, to wg mnie żółw błotny (proszę o weryfikację). Teraz były tam czerwonolice (łącznie 6 sztuk zobaczyłęm).
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Ostatnio rozmawiałam z p Hryniewiczem z zoo w Wa-wie który jest koordynatorem projektu nt. żółwia błotnego w woj mazowieckim i dowiedziałam się ciekawych rzeczy, a miedzy innymi tego, ze ciężko jest uzyskać jakieś pieniądze na wyławianie żółwia czerwonolicego bo brak jest dowodów na jego szkodliwe oddziaływanie na populacje błotnego i
Chciałam sprostować tą infornmację. Jest przynajmniej jedna praca która ewidentnie udowadnia szkodliwy wpływ żółwia czerwonolicego na żółwia błotnego, trzymanych razem (większa śmiertelność i mniejszy przyrost masy ciała tego drugiego). Po prostu pan koordynator nie odrobił dobrze lekcji : Joanna: sorry coś zamąciłam z edycją i musiałam wyciąć swój poprzedni post
Cadi A., Joly P., 2004. Impact of the introduction of the red-eared slider (Trachemys scripta elegans) on survival rates of the European pond turtle (Emys orbicularis). Biodiversity and Conservation, 13 : 2511-2518 (1,31)
To też czerwonolice? Karapaksy mają trochę inne, nie gładkie. Wielkie są, prawie jak krzyżówki. Pewnie niejeden sezon przeżyły na wolności. Co z nimi zrobić?
Dziś dwa żółwie w Gdańsku, na stawie przy ul. Subisława, nad Potokiem Oliwskim - widzę je pierwszy raz w życiu, cztery lata temu wprawdzie jakiegoś żółwia widziałem, ale zwiał od razu do wody i nie dał szans na ID. Te dzisiejsze opalały się na środku stawu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum