FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona płazów w Okuniewie?
Autor Wiadomość
Szybszy 

Wysłany: 2005-03-28, 21:45   Ochrona płazów w Okuniewie?

Przejeżdżaj?c przez Okuniew (mała miejscowoć niedaleko Sulejówka, który z kolei jest niedaleko Warszawy) zawsze obserwowałem piękne bagienko w samym centrum miejscowoci po obu stronach drogi. Zastanawiałem się, czy płazy maj? kanałek do przechodzenia pod drog? z jednej do drugiej częci bagna.

Tymczasem od kilku tygodni jestem tam płotek z nieprzezroczystej folii, który wygl?da na chroni?cy płazy! Czy kto z forum lub może znajomy znajomego z forum wie z czyjej inicjatywy powstał płotek?

Tak czy owak... :res: :oki:

sisiek 

Wysłany: 2005-03-28, 22:36   

nie jestem znajomym znajomego :] ale wiem kto jest winowajc?: forumialny orconectes.

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Mirek 

Wysłany: 2005-03-29, 00:34   

Szybszy, nie zd?żyłe przeczytać jeszcze ostatniej KRASKI!

orconectes 

Wysłany: 2006-01-13, 00:52   

Niby styczeń ale gdzieś w okolicy lutego chcemy zrobić szybka naradę w sprawie tradycyjnej akcji w Okuniewie (płotki na zakochane żaby). Jeśli ktoś z użytkowników działa orzut beretem od miejsca akcji to zapraszamy. Każda para rąk i ludzkich ślepek przyda się.
Przypomnę się w lutym, nara

Ankie 

Wysłany: 2006-01-29, 20:29   

trzeba przyznać że to dobry pomysł... bo kiedyś to była masakra :/

Ankie 

Wysłany: 2006-04-09, 17:03   

ostatnio przejeżdzałam przez Okuniew no i te niebieskie parawaniki nie sa rozstawione na całej długości tego mokradełka przy drodze. Stoi jakis wycinek na boku jeszcze tak luzem sie majta... :/ mam nadzieje że ktoś to poprawi....

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-04-09, 17:07   

Ankie napisał/a:
Stoi jakis wycinek na boku jeszcze tak luzem sie majta... :/ mam nadzieje że ktoś to poprawi....

Ale mam nadzieje że mimo wszystko w Okuniewie brak jest przejechanych płazów :?

Ankie 

Wysłany: 2006-04-11, 18:36   

jak sie dziś dowiedziałam, to wszystko wskazuje że w tym roku będzie powtórka z dawnych lat czyli masakra. Ludzie z Sggw "walneli focha", bo byli 2 tygodnie temu by stawiać ten niebieski płotek ale jak się okazało tego samego dnia wieczorem został on zniszczony i nie mają zamiaru tego naprawiać. Telewizja WOT też obsrała sprawe bo mówili że przyjadą i zrobią reportaż o chronieniu płazów w tym miejscu no i nie przyjechała. Na tym się to skończyło, że ludzka głupota ponownie zabije setki płazów :<
"narazie płazów nie widać ale wszak to dopiero początek"

Ankie 

Wysłany: 2006-04-11, 18:53   

jeżeli kogoś uraziłam to przepraszam ale to moje odczucie :/

biały 
Pluszowy Wonrz

Wysłany: 2006-04-23, 00:09   

No pewnie. Bo ludzie z SGGW to tylko 'fochy strzelać' umieją, i nic poza tym.. A te płotki pierwotnie same się postawiły :]

bartek52 

Wysłany: 2006-04-23, 00:15   

przeciez ludzie z sggw nie moga stać przy tych płotkach 24h/dobe. i odpowiadać za wandalizm i głupote innych ludzi. ale z tego co się orientuje to te akcje w poprzednich latach jakiś pozytywny skutek przyniosły. jakaś cześć zwierząt dała się uratować a to lepsze niż siedzenie i narzekanie

Nyctereutes 

Wysłany: 2006-04-24, 21:28   

o masakra

Ankie 

Wysłany: 2006-05-02, 21:49   

przejeżdżałam przez Okuniew ostatnio i nie widziałam by coś się na drodze ruszało... może dlatego że jak te bagienko wyschło to je z jednej strony przypalili, ludzka głupota nie zna granic :/

Odpowiedz do tematu