Wysłany: 2005-03-28, 21:45 Ochrona płazów w Okuniewie?
Przejeżdżaj?c przez Okuniew (mała miejscowoć niedaleko Sulejówka, który z kolei jest niedaleko Warszawy) zawsze obserwowałem piękne bagienko w samym centrum miejscowoci po obu stronach drogi. Zastanawiałem się, czy płazy maj? kanałek do przechodzenia pod drog? z jednej do drugiej częci bagna.
Tymczasem od kilku tygodni jestem tam płotek z nieprzezroczystej folii, który wygl?da na chroni?cy płazy! Czy kto z forum lub może znajomy znajomego z forum wie z czyjej inicjatywy powstał płotek?
Niby styczeń ale gdzieś w okolicy lutego chcemy zrobić szybka naradę w sprawie tradycyjnej akcji w Okuniewie (płotki na zakochane żaby). Jeśli ktoś z użytkowników działa orzut beretem od miejsca akcji to zapraszamy. Każda para rąk i ludzkich ślepek przyda się.
Przypomnę się w lutym, nara
ostatnio przejeżdzałam przez Okuniew no i te niebieskie parawaniki nie sa rozstawione na całej długości tego mokradełka przy drodze. Stoi jakis wycinek na boku jeszcze tak luzem sie majta... mam nadzieje że ktoś to poprawi....
jak sie dziś dowiedziałam, to wszystko wskazuje że w tym roku będzie powtórka z dawnych lat czyli masakra. Ludzie z Sggw "walneli focha", bo byli 2 tygodnie temu by stawiać ten niebieski płotek ale jak się okazało tego samego dnia wieczorem został on zniszczony i nie mają zamiaru tego naprawiać. Telewizja WOT też obsrała sprawe bo mówili że przyjadą i zrobią reportaż o chronieniu płazów w tym miejscu no i nie przyjechała. Na tym się to skończyło, że ludzka głupota ponownie zabije setki płazów :<
"narazie płazów nie widać ale wszak to dopiero początek"
przeciez ludzie z sggw nie moga stać przy tych płotkach 24h/dobe. i odpowiadać za wandalizm i głupote innych ludzi. ale z tego co się orientuje to te akcje w poprzednich latach jakiś pozytywny skutek przyniosły. jakaś cześć zwierząt dała się uratować a to lepsze niż siedzenie i narzekanie
przejeżdżałam przez Okuniew ostatnio i nie widziałam by coś się na drodze ruszało... może dlatego że jak te bagienko wyschło to je z jednej strony przypalili, ludzka głupota nie zna granic
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum