Wysłany: 2005-03-29, 14:54 Obserwacje płazów i gadów
W subforach: ptaki, nietoperze i ssaki powstały takie tematy. Co to gady i płazy maj? być gorsze? ... niechaj w tym subforum tez taki powstanie
Na każdym zebraniu zwykle jest tak ze kto musi zacz?ć... niestety ja nie zaczne bo nie mam jeszcze żadnej obserwacji tegorocznych gadów i płazów ale myle że Wy takimi dysponujecie i chętnie się podzielicie
nie nie... bez kopiowania ... chodzi o to ze tamten temat "czy obudziły sie pierwsze płazy" przestanie być aktualny a przeciez gdzies trzeba wpisywac obserwacje
ja wczoraj widziałem pare miłych pluskaj?cych sie w jeziorku naszych qmkowatych przyjaciół (wiecej w temacie "czy obudziły sie.. " )
[ Dodano: 30-03-2005, 14:56 ]
wybiore sie za pare dni w tamte strony - spróbuje dokładnie scharakteryzować t? żabke i Wam opisze.... moze pomożecie oznaczyć
dzis wybralem sie na kontrole miejsc godowania zaby moczarowej.mimo dlugich poszkiwan obserwowalem tylko 1 niewybarwionego osobnika.czyli na gornym slasku jeszcze sie nie zaczelo.oprocz tego widzialem zabe wodna- kilka,zabe trawna- kilka,zwinke 1,zyworodke 1
Wczoraj - 1.04.05 - obserwowałem bardzo dużo żab moczarowych (były jaie bardzo ciemne, ale miały delikatnie błękitno zabarwione podgardle). Wiele par było już w apleksusie. Intensywnie pakowały się pod koła samochodu na drodze polnej przebiegaj?cej między dwoma ciekami wodnymi w kompleksie stawów hodowlanych w Koceranach /k. Grójca.
Poza tym jaszczurka - chyba żyworódka (ale pewnoci nie mam czy to ten gat.)
Intensywnie pakowały się pod koła samochodu na drodze polnej przebiegaj?cej między dwoma ciekami wodnymi w kompleksie stawów hodowlanych w Koceranach /k. Grójca.
Starałem się je przerzucić na druga stronę drogi, ale jak zobaczyłem ile ich jest zaniechałem tego. Przeniosłem tylko te, które były już na drodze, aby móc przejechać
Ruch na tej drodze jest niewielki, bo ł?czy ona dwie małe wsie. Płazom raczej tu nić nie grozi
i tu jeste w błędzie........... skoro twierdzisz że Ty musiałe przenieć płazy z asfaltu by ich nie przejechać, to inni jad?cy t? drog? i nie przenosz?cy, po prostu je rozjeżdżaj?.
Gdy się wchłonie flaszkę na raz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum