|
PRZYRODA
Forum dyskusyjne PRZYRODA to doskonale miejsce do wymiany informacji, poszerzania wiedzy, rozwiazywania problemow i wszystkiego co tylko zwiazane z przyroda i jej ochrona.
|
Obserwacje płazów i gadów |
Autor |
Wiadomość |
Nisoria
|
Wysłany: 2018-04-10, 21:10
|
|
|
lubie_zabki napisał/a: | Witam, moze ktoś to ogarnie, co moglo spowodowac wyginiecie żab trawnych i moczarowych? od kilku lat widywalem w mojej okolicy coraz mniejsza ilosc, a w tym roku ZADNEGO osobinka, natomiast juz 2 km dalej w sasiedztwie ludzkich domow i dzialek w rowach melioracyjnych jest ich pelno...,w tych opuszczonych zbiornikach jedynie grzebiuszki goduja... bylem nawet w miejscach gdzie co roku byly setki osobnikow, skrzeku, woda tam nigdy do konca nie wysychala, kijanki mogly sie rozwijac, ktoś ma pomysly co sie moglo stac? wrzuce zdjecia z okolicy:
Obrazek
Obrazek
Najdziwniejsze ze to samo dotyczy stawow w ktorych godowaly ropuchy szare, te plazy po prostu zniknely w ciagu 2 lat, od tak, rozumiem osuszenie terenu, zakopanie zbiornikow rozrodczych czy zarybienie, ale tu nic takiego nie wystapilo, natomiast inne plazy, grzebiuszki, ropuchy zielone, kumaki, paskowki jakos daja rade, a to niby trawne i r.szare sa najbardziej plastyczne ekologicznie... |
Może ktoś wybudował atrakcyjniejsze stawy w innej, niż znana tobie lokalizacja. |
_________________ Leszek Matacz |
|
|
|
 |
lubie_zabki
|
Wysłany: 2018-04-11, 10:36
|
|
|
Nisoria napisał/a: | lubie_zabki napisał/a: | Witam, moze ktoś to ogarnie, co moglo spowodowac wyginiecie żab trawnych i moczarowych? od kilku lat widywalem w mojej okolicy coraz mniejsza ilosc, a w tym roku ZADNEGO osobinka, natomiast juz 2 km dalej w sasiedztwie ludzkich domow i dzialek w rowach melioracyjnych jest ich pelno...,w tych opuszczonych zbiornikach jedynie grzebiuszki goduja... bylem nawet w miejscach gdzie co roku byly setki osobnikow, skrzeku, woda tam nigdy do konca nie wysychala, kijanki mogly sie rozwijac, ktoś ma pomysly co sie moglo stac? wrzuce zdjecia z okolicy:
Obrazek
Obrazek
Najdziwniejsze ze to samo dotyczy stawow w ktorych godowaly ropuchy szare, te plazy po prostu zniknely w ciagu 2 lat, od tak, rozumiem osuszenie terenu, zakopanie zbiornikow rozrodczych czy zarybienie, ale tu nic takiego nie wystapilo, natomiast inne plazy, grzebiuszki, ropuchy zielone, kumaki, paskowki jakos daja rade, a to niby trawne i r.szare sa najbardziej plastyczne ekologicznie... |
Może ktoś wybudował atrakcyjniejsze stawy w innej, niż znana tobie lokalizacja. |
Sprawdziłem raczej wszystkie zbiorniki jakie są w obrębie 2km, pusto, poza grzebiuszkami, traszkami nic nie ma, natomiast w dalszej odleglosci mimo tego że rowy melioracyjne wysychają i zwykle z tego skrzeku nic nie ma, jest pełno i ropuch szarych i żab trawnycg, tu miaja bardzo dobre warunki, zawsze było mnóstwo godujących osobników, brzegi pełne skrzeku wzdluz całego kanału, czarno od kijanek i później żab i nagle nie ma nic ... Może jakaś choroba? |
|
|
|
 |
Jozjad
|
Wysłany: 2018-04-11, 15:24
|
|
|
Na wiejskich sadzawkach w okolicy Pułtuska "wysyp" żab moczarowych |
|
|
|
 |
Oczko
moderator TH NATRIX

|
Wysłany: 2018-04-11, 18:57
|
|
|
lubie_zabki napisał/a: | Witam, moze ktoś to ogarnie, co moglo spowodowac wyginiecie żab trawnych i moczarowych? od kilku lat widywalem w mojej okolicy coraz mniejsza ilosc, a w tym roku ZADNEGO osobinka, |
Czasami tak bywa, liczebność populacji podlega fluktuacjom, dla przykładu jedna z populacji ropuch szarych, którą monitorujemy, miała takie (liczba dojrzałych płciowo, migrujących osobników) przybliżone liczebności w kolejnych latach: 800-1200-300-150-14(!)-400-450-200-1200. |
_________________ GNIEWOSZ POSZUKIWANY! http://www.natrix.org.pl/...sza-plamistego/
------ |
|
|
|
 |
Jozjad
|
Wysłany: 2018-04-11, 23:30
|
|
|
Obiecane żaby moczarowe z wiejskiej sadzawki
forum2.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 125,91 KB |
D25A6316.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 139,66 KB |
|
|
|
|
 |
nikola
|
Wysłany: 2018-04-12, 07:05
|
|
|
Coronella austriaca - okolice Wołowa 11.04.2018
11408083_DSC07291.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 4 raz(y) 71,45 KB |
|
|
|
|
 |
Zjak
|
Wysłany: 2018-04-13, 10:55
|
|
|
Czy to jest jakaś ropucha? Pytam dlatego, ponieważ nie znam się na żabach. Zdjęcie zrobiłem 9.04.br w Ogrodzie Bot. w Lublinie. Takich żab tam w stawie jest więcej.
IMG_2026p.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 2 raz(y) 143,56 KB |
|
_________________ www.golebie.wombat.fc.pl |
|
|
|
 |
Emen
|
Wysłany: 2018-04-13, 19:18
|
|
|
Tak, to samiec ropuchy szarej. |
|
|
|
 |
Oczko
moderator TH NATRIX

|
Wysłany: 2018-04-14, 15:35
|
|
|
Zjak napisał/a: | Czy to jest jakaś ropucha? Pytam dlatego, ponieważ nie znam się na żabach. Zdjęcie zrobiłem 9.04.br w Ogrodzie Bot. w Lublinie. Takich żab tam w stawie jest więcej. |
Ropucha to nie żaba
http://www.natrix.org.pl/...cha-to-zaba.pdf
Dzisiaj we Wrocławiu obserwowałam zaskrońce, żaby zielone i jaszczurki zwinki. Migracja ropuch szarych się powoli kończy, godować zaczęły ropuchy zielone.
Co ciekawe, na stanowisku na którym są kumaki i żaby moczarowe na razie cisza, skrzeku nie ma - a jakiś tydzień temu skrzek żaby dalmatyńskiej miałam okazję widzieć na Opolszczyźnie. |
_________________ GNIEWOSZ POSZUKIWANY! http://www.natrix.org.pl/...sza-plamistego/
------ |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
I N F O R M A C J A Forum Przyroda wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas korzystania z naszych usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki
© PRZYRODA.org | Noclegi Świerże Górne, Kozienice,
Chinów - wysoki standard,
niskie ceny!
phpBB by
przemo
| |
|
|
 |
|