dużo płazów może na niej zgin?ć pod kołami samochodów
Znam miejsca gdzie mogłoby zgin?ć ich znacznie więcej. Na szczęcie w mojej okolicy działa jaka sprytna babeczka, która wraz ze spor? gromad? dzieciaków przenosz? płazy na drug? stronę ruszliwej drogi (np. w Zalesiu Górnym i Głoskowie /k. Piaseczna)
Na tej polnej drodze jeĽdzi naprawdę mało samochodów; mogę zgadywać że nie więcej jak 2-3 w ci?gu godziny.
A czy płazy nie próbuj? sie czasem przebijać przez Aleję Krakowsk? przy kompleksie stawów Raszyńskich? Albo inny duży kompleks stawowy przed Nadarzynem; tam otaczaj? go Dwie duże trasy : Katowicka i Ulica w stronę Piaseczna.
[ Dodano: 2005-04-04, 19:55 ]
Jutro prawdopodobnie wybieram sie nad stawy raszyńskie, więc postaram się wyczaić czy gin? tam płazy pod kołami samochodów.
Ja ostatnio przy czyszczeniu rowu, widziałem żaby zielone, oraz kilka sztuk traszki zwyczajnej, dodatkowo obok w stawiku zauważyłem też żaby zielone. Wiecej w temacie "Czy obudziły się już pierwsze płazy"
Wydaje mi się, że płazy preferuj? bardziej nasłoneczniony zbiornik wodny. A w Raszynie z każdej strony drogi jest jednakowe nasłonecznienie, więc chyba nie maj? potrzeby przemieszczania się.
Wydaje mi się, że płazy preferuj? bardziej nasłoneczniony zbiornik wodny. A w Raszynie z każdej strony drogi jest jednakowe nasłonecznienie, więc chyba nie maj? potrzeby przemieszczania się.
]
Chyba masz rację. Tam faktycznie wszędzie jest jednakowo podwzględem owietlenia. I pewnie nie będzie żadnego zagrożenia.
Jeszcze jest tam jako pusto. Mimo doć wysokiej temp. płazy tam chyba się jeszcze nie dobudziły. Widziałem tylko trawn? i w jednym miejscu co wskoczyło do wody.
[ Dodano: 2005-04-08, 01:25 ]
7.04
Na terenach podmokłych w okolicach Grójca obserwowałem duże iloci Ropuch szarych, pięknie wybarwionych żab moczarowych i ich dużej iloci skrzeku. 3 zaskrońce.
no.. za rad? Corvusa przygl?dn?łem sie tym zabkom co widziałem w jeziorku nad Lubatówk? ... naliczyłem 12 głów ...... oznaczone zostały z pomoc? neta jako żaby trawne ...... i jedn? dziwn? widziałem - cała br?zowa z czarnymi kropkami na grzbiecie bez brodawek - nie wiem co to było a i jeszcze skrzek był
Podczas czyszczenia mojego małego (mniej więcej 2x3m) oczka wodnego znalazłem dzi 8 żab trawnych i doć dużo ich skrzeku...
Kilka dni temu natomiast przy ulicy znalazłem ropuchę szar?
A ja wczoraj byłem na stawach w Sulikowie (gm. Siewierz, woj. l?skie) - tam już standardowo o tej porze roku na drodze prawdziwa rzeĽnia ropuch szarych - kilkadziesi?t martwych osobników
[ Dodano: 2005-04-11, 12:29 ]
A nieopodal mojego domu z żabami trawnymi też nieciekawie - naliczyłem ok. 20 martwych na ok. 100 m odcinku drogi przy ł?kach - żabki zginęły juz w drodze powrotnej z godów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum