FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje płazów i gadów
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-09-10, 12:20   

Logan napisał/a:
ustalaniem terytoriow (na przyszly sezon, zerowiskowych na zime), a po co plaza ta aktywnosc?
No wiesz Logan ale żaby zielone też są terytorialne. Oficjalnie w czasie rozrodu, ale może nie tylko? Śmieszka najbardziej terytorialna bo jeden osobnok może sobie obrać teren, jeziorkowe słabiej bo po kilka osobników na jednym fragmencie. Ich życie "socjalne" i reakcje na głosy są bardziej zróżnicowane niż to się by wydawało. One wcale nie som takie głupie :) Poza tym Juszczyk pisał o przypadku drugiego okresu rozrodczego u płazów ale to było w lipcu (1934 roku) a nie we wrześniu ....

PawełB 

Wysłany: 2008-09-11, 22:01   

Ja ostatnio słyszałem odzywające się żaby zielone i rzekotki .
W wodzie natomiast jeszcze larwy plazow bezogonowych ...chyba kumakow

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2008-09-12, 05:35   

Wlasnie, czyje kijanki jeszcze moga byc obecne? Bo dostalam info ze we Wrocku na Gaju sa w jednej kaluzy :P

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

echis 

Wysłany: 2008-09-14, 17:42   

Sozopol Bułgaria

intensywnie poszukiwałem Zamenis situla jednakże ten gatunek jest ku wyginięciu , pozostało kilka par z powodu zbyt częstych polowań na ptactwo i inne giną przy okazji węże, miejscowi zajadają się żółwiami lądowymi przy okazji ich poszukiwań zabijają wszystko co pełza - cała infrastruktura powoduje również , że miejscowi pasterze ruszają ku lasom - po rozmowach sami podają, że nie lubią sąsiedztwa węży. Jaszczurek masa - kilkadziesiąt sztuk widziałem chociaz tyle ;)

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-09-14, 18:56   

ludzie, toż Pseudopus apodus to nie kobra, żeby się na niego z hakiem rzucać i tak za kark sciskać :roll:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-09-14, 19:30   

Cytat:

ludzie, toż Pseudopus apodus to nie kobra, żeby się na niego z hakiem rzucać i tak za kark sciskać
Też miałam "na końcu klawiatury" pytanie: czy ten nieszczęsny żółtopuzik tak gryzł..... Modliszka fajna, tygrzyk paskowany taki jak i w Polsce ale generalnie to nie dział o bezkręgowcach... :)

echis 

Wysłany: 2008-09-14, 20:07   

weżosław mnienam ,że masz o wiele większe doświadczenie w łapaniu gadów w kraju ale spróbuj złapać go na bałkanach wśród krzewów ostrych jak pieron gołymi rękami - niemożliwe a w takim środowisku tam żyje - bynajmniej w okolicach Sozopola, jak umiesz stosować hak i szczypce przez wiele lat to nie wyrządzisz krzywdy, druga sprawa spróbuj go utrzymać jeśli nie udaje zdechłego - silny gad a takie trzymanie krzywdu mu nie wyrządzi, pająki bynajmniej kilkakrotnie większe i dorodne - nic dziwnego masa pożywienia.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-09-14, 20:18   

echis napisał/a:
weżosław mnienam ,że masz o wiele większe doświadczenie w łapaniu gadów w kraju ale spróbuj złapać go na bałkanach wśród krzewów ostrych jak pieron gołymi rękami - niemożliwe a w takim środowisku tam żyje - bynajmniej w okolicach Sozopola, jak umiesz stosować hak i szczypce przez wiele lat to nie wyrządzisz krzywdy, druga sprawa spróbuj go utrzymać jeśli nie udaje zdechłego - silny gad a takie trzymanie krzywdu mu nie wyrządzi

Że się wtrącę, to po co go łapać, skoro takie to trudne, a nie prowadzi się badań :?: Chyba chęć dokumentacji fotograficznej posolitego (tam) gatunku nie jest wystarczajacym powodem :?: :|

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

echis 

Wysłany: 2008-09-14, 20:32   

cała dokumentacja wraz z lokalizacją i foto terenu występowania wraz z określeniem płci jest przekazywana dalej do południowych sąsiadów :cool: gdy sobie poluje i coś zjada bardzo łatwo go podejść natomiast jak się wygrzewa wtedy jak strzała zmyka i aż dziwi jego szybkość

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-09-14, 20:52   

echis napisał/a:
cała dokumentacja wraz z lokalizacją i foto terenu występowania wraz z określeniem płci jest przekazywana dalej do południowych sąsiadów

Aa to przepraszam najmocniej :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

echis 

Wysłany: 2008-09-14, 21:52   

ale takie liczenie to nic, abyście widzieli tych ornitologów koło Burgas na jeziorach - nic tylko podziwiać :res:

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-09-15, 16:26   

to jakiś projekt jest? więcej szczegółów można prosić? widzieliśta jeszcze coś oprócz żółtopuzików?

echis 

Wysłany: 2008-09-16, 12:24   

Pewnie jakiś projekt prowadzą, grzecznościowo mnie poproszono o przesłanie :cool: napewno pozyskali na to jakies finanse z unii to na bank - byłem sam więc w liczbie pojedyńczej mogę powiedzieć , że masa jaszczurek Ablepharus kitaibelii, Darevskia praticola, Lacerta sp., Pseudopus apodus , Zootoca vivipara, i jakieś tam Padarcisy chyba, jak wspominałem żółwie zjedzone a węże wytępione trza by było jechać w stronę Turcji i gór Strandza czy jakoś tak, jedynie natrixy były przy zatokach. Bardzo dużo wszelakiego robactwa :oops: w tym nie wiem co to było jakiś świercz czy coś jak mnie zobaczyło przewróciło się na odwłok i zaczęło straszyć :-D i gryzło jak pieron, za rok będzie chyba Albania lub stronę Chorwacji - na typowe siedliska węży.

picw 

Wysłany: 2008-09-24, 11:19   

zajewajne foty echis :oki:

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-09-28, 19:05   

Witam,dziś z kolegami spotkałem 2 Zaskrońce Zwyczajne płci nie rozpoznałem ale były przecięte lekko na grzbiecie.Próbowałem ściągnąć z ulicy ale z pierwszym się trochę męczyłem bo się bałem no to był problem ale później się przekonałem ze zaskroniec nie jest taki zły to ze spotkaniem 2 zaskrońca nie miałem problemu wziąłem na ręce i pościłem go w trawę gdzie jego naturalne środowisko! :] I mam nadzieje ze poradzą sobie poprzez moją pomoc przed samobójstwem... ;)

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Odpowiedz do tematu