ustalaniem terytoriow (na przyszly sezon, zerowiskowych na zime), a po co plaza ta aktywnosc?
No wiesz Logan ale żaby zielone też są terytorialne. Oficjalnie w czasie rozrodu, ale może nie tylko? Śmieszka najbardziej terytorialna bo jeden osobnok może sobie obrać teren, jeziorkowe słabiej bo po kilka osobników na jednym fragmencie. Ich życie "socjalne" i reakcje na głosy są bardziej zróżnicowane niż to się by wydawało. One wcale nie som takie głupie Poza tym Juszczyk pisał o przypadku drugiego okresu rozrodczego u płazów ale to było w lipcu (1934 roku) a nie we wrześniu ....
intensywnie poszukiwałem Zamenis situla jednakże ten gatunek jest ku wyginięciu , pozostało kilka par z powodu zbyt częstych polowań na ptactwo i inne giną przy okazji węże, miejscowi zajadają się żółwiami lądowymi przy okazji ich poszukiwań zabijają wszystko co pełza - cała infrastruktura powoduje również , że miejscowi pasterze ruszają ku lasom - po rozmowach sami podają, że nie lubią sąsiedztwa węży. Jaszczurek masa - kilkadziesiąt sztuk widziałem chociaz tyle
ludzie, toż Pseudopus apodus to nie kobra, żeby się na niego z hakiem rzucać i tak za kark sciskać
Też miałam "na końcu klawiatury" pytanie: czy ten nieszczęsny żółtopuzik tak gryzł..... Modliszka fajna, tygrzyk paskowany taki jak i w Polsce ale generalnie to nie dział o bezkręgowcach...
weżosław mnienam ,że masz o wiele większe doświadczenie w łapaniu gadów w kraju ale spróbuj złapać go na bałkanach wśród krzewów ostrych jak pieron gołymi rękami - niemożliwe a w takim środowisku tam żyje - bynajmniej w okolicach Sozopola, jak umiesz stosować hak i szczypce przez wiele lat to nie wyrządzisz krzywdy, druga sprawa spróbuj go utrzymać jeśli nie udaje zdechłego - silny gad a takie trzymanie krzywdu mu nie wyrządzi, pająki bynajmniej kilkakrotnie większe i dorodne - nic dziwnego masa pożywienia.
weżosław mnienam ,że masz o wiele większe doświadczenie w łapaniu gadów w kraju ale spróbuj złapać go na bałkanach wśród krzewów ostrych jak pieron gołymi rękami - niemożliwe a w takim środowisku tam żyje - bynajmniej w okolicach Sozopola, jak umiesz stosować hak i szczypce przez wiele lat to nie wyrządzisz krzywdy, druga sprawa spróbuj go utrzymać jeśli nie udaje zdechłego - silny gad a takie trzymanie krzywdu mu nie wyrządzi
Że się wtrącę, to po co go łapać, skoro takie to trudne, a nie prowadzi się badań Chyba chęć dokumentacji fotograficznej posolitego (tam) gatunku nie jest wystarczajacym powodem
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
cała dokumentacja wraz z lokalizacją i foto terenu występowania wraz z określeniem płci jest przekazywana dalej do południowych sąsiadów gdy sobie poluje i coś zjada bardzo łatwo go podejść natomiast jak się wygrzewa wtedy jak strzała zmyka i aż dziwi jego szybkość
Pewnie jakiś projekt prowadzą, grzecznościowo mnie poproszono o przesłanie napewno pozyskali na to jakies finanse z unii to na bank - byłem sam więc w liczbie pojedyńczej mogę powiedzieć , że masa jaszczurek Ablepharus kitaibelii, Darevskia praticola, Lacerta sp., Pseudopus apodus , Zootoca vivipara, i jakieś tam Padarcisy chyba, jak wspominałem żółwie zjedzone a węże wytępione trza by było jechać w stronę Turcji i gór Strandza czy jakoś tak, jedynie natrixy były przy zatokach. Bardzo dużo wszelakiego robactwa w tym nie wiem co to było jakiś świercz czy coś jak mnie zobaczyło przewróciło się na odwłok i zaczęło straszyć i gryzło jak pieron, za rok będzie chyba Albania lub stronę Chorwacji - na typowe siedliska węży.
Witam,dziś z kolegami spotkałem 2 Zaskrońce Zwyczajne płci nie rozpoznałem ale były przecięte lekko na grzbiecie.Próbowałem ściągnąć z ulicy ale z pierwszym się trochę męczyłem bo się bałem no to był problem ale później się przekonałem ze zaskroniec nie jest taki zły to ze spotkaniem 2 zaskrońca nie miałem problemu wziąłem na ręce i pościłem go w trawę gdzie jego naturalne środowisko! I mam nadzieje ze poradzą sobie poprzez moją pomoc przed samobójstwem...
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum