Melanistyczny zaskroniec po prostu powala! Niesamowite zwierze.
Powiedz mi Stasiu, czy ktoś kiedyś prowadził jakieś badania na temat siły jad poszczególnych populacji Vipera berus? Czy ktoś sprawdzał, czy różne odmiany barwne występujące na różnych terenach różnią się posiadaną toksyną?
Jeżeli chodzi o Polskę to z tego co się orientuję nie prowadzono takich badań, natomiast myślę, że ktoś gdzieś na świecie takie coś zrobił, ale szczerze mówiąc nie wiem, trzeba by poszukać publikacji na ten temat, może coś się znajdzie. Jak dobrze pamiętam to gdzieś czytałem, że Vipera berus bosniensis posiada znacznie silniejszy jad niż podgatunek nominalny. Odnośnie odmian barwnych to nie sądzę, by istniał jakiś związek pomiędzy barwą zwierzęcia, a siłą jego jad
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Ogólnie biorąc europę cięzko znaleźć publikacje na temat siły jadu Vipera berus - uwzględniając obszary występowania. Bardziej problematyczne byłoby uzyskanie informacji o Vipera renardi a Vipera ursinii , czy też choćby porównując Vipera berus do Vipera seoanei. Ciekawym wątkiem byłoby uwzględnić wszystkie węże jadowite europy - informacji brak lub szczątkowe. Pozdrawiam Łukasz
.W sobotę złapałam dość sporego. Na moje oko to miał nieco ponad metr.A na stepnego dnia chyba z 5 złapałam.Z czego jeden nawet mnie dziabnął .
No tak. Ale pozostaje pytanie czy łapiesz je w jakimś celu bo do wrzucenia kolejnej fotki na forum nie trzeba łapać do ręki i to aż 6.... Prowadzisz jakieś badania, sporządzasz dokumentację fotograficzną okazów do celów badawczych? Dla zaskrońca złapanie w rękę to duży stres i nie warto tego robić dla sportu.
Dziwi mnie fakt,że ponoć próbował zaatakować - jeszcze się z czymś takim nie spotkałem a doświadczenie mam większe od Ciebie, mimo wszystko fakt trochę za dużo tego było łapanego
niejednokrotnie (ale dość rzadko) spotykałem się z reakcją obronną zaskrońca polegającą na zwijaniu się w S podobnie jak żmija, głośnym syczeniu, wahadłowymi ruchami głowy, pozorowanymi atakami (uderzanie zamkniętym pyskiem), ale z kąsaniem spotkałem się tak rzadko, że można by to policzyć na palcach jednej ręki
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Miejsce obserwacji Żabnica koło Węgierskiej Górki na szlaku czerwonym, siedlisko sterty gałęzi i powalony korzeń, godzina 11.55, średnie zachmurzenie. To był dorosły samiec, dość łagodny , niestety brakło czasu na dalsze obserwacje z uwagi na zmienna pogodę i żone , było dużo kumaków i malutkich jaszczurek pozdrawiam ps ogólnie fajne miejsce - mało turystów w ciągu 5 godzin spotkaliśmy trzy osoby
Piękna srebrzysta żmija echis
Obserwowane okazy przez ostatni tydzien:
Jez Piaseczno
-żmija zygzakowata, niestety widziana z daleka i tylko przez chwilkę, ale i tak jej widok sprawił mi najwięcej radosci
-zaskroniec zwyczajny (na fotkach- na niektórych udający umarlaka)
-padalec zwyczajny (na fotkach)
-żaby zielone
-żaba trawna
-ropucha szara (na fotkach)
PPN - Perechod
-zaskroniec zwyczajny (2) oraz jeden zabity
-żaby zielone
Wężosław napisał/a:
spotykałem się z reakcją obronną zaskrońca polegającą na zwijaniu się w S podobnie jak żmija, głośnym syczeniu, wahadłowymi ruchami głowy, pozorowanymi atakami (uderzanie zamkniętym pyskiem)
dokladnie to samo robil zaskroniec ktorego spotkalem calkiem niedawno na Mazowszu
niejednokrotnie (ale dość rzadko) spotykałem się z reakcją obronną zaskrońca polegającą na zwijaniu się w S podobnie jak żmija, głośnym syczeniu, wahadłowymi ruchami głowy, pozorowanymi atakami (uderzanie zamkniętym pyskiem), ale z kąsaniem spotkałem się tak rzadko, że można by to policzyć na palcach jednej ręki
No rzadko ale jednak.To był jednak bardzo szybki atak.Dziabnął mnie i natychmiast puścił.A nie trzymał na przykład.A ponieważ nie odsunęłam od razu ręki to przestał.Wygląda to jak by chciał mnie tylko nastraszyć.Jestem pewna ze to nie był blef bo na wet trochę mnie zabolało choć śladu nie było.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum