FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje płazów i gadów
Autor Wiadomość
Wężosław 
Staszek B.

Wysłany: 2008-07-02, 19:23   

żmije

ciąg dalszy w najbliższym czasie

szymon8514 

Wysłany: 2008-07-02, 19:48   

Naprawdę zadziwiają mnie te twoje żmije, zdjęcia jak zwykle super. Pewnie bieszczady? :) ;)

vipera 

Wysłany: 2008-07-02, 20:33   

Zazdroszczę Ci takiej łatwości obserwacji i fotografowania żmij :) Uroki mieszkania w ścianie wschodniej :)

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-07-02, 20:39   

Wężosław, gratuluję wspaniałych zbliżeń żmijich pysków :res: :res: :oki:

Wężosław 
Staszek B.

Wysłany: 2008-07-02, 21:09   

dzięki za komentarze ;)
vipera napisał/a:
Uroki mieszkania w ścianie wschodniej
zapewniam Cię, że liczne stanowiska żmii znajdują się również w Twoim rejonie, po prostu tak się przyjęło mówić, że u nas niby tego najwięcej

szymon8514 

Wysłany: 2008-07-02, 22:57   

Ja jeszcze dwa lata temu tuz obok Sosnowca mieszkalem i okolice dobrze znam a zmii nigdy tam nie widzialem, same zaskronce i zwinki :sad: A teraz co prawda na wschodzie mieszkam, ale oczywiscie nie jest to woj. Podkarpackie ale Lubelskie i pewnie wcale nie ma tu więcej żmij niz na Zagłębiu czy Śląsku ale w Lubelskim juz zmije obserwowałem
zdjęcie zrobione w maju tego roku

vipera 

Wysłany: 2008-07-02, 23:33   

Wężosław, masz jakieś pewne stanowiska na Jurze KRK-CZECH i okolicach Katowic? Mimo usilnych poszukiwań, żmije najbliżej widziałem 100 km ode mnie już w Beskidach :)

Wężosław 
Staszek B.

Wysłany: 2008-07-03, 10:24   

nie znam żadnego stanowiska z tamtych terenów, bo tam nie bywam, ale podaje się o występowaniu żmii na tym obszarze, w atlasie jest zaznaczonych troche miejsc, wcale nie wypada to gorzej w porównaniu z moimi okolicami

szymon8514 

Wysłany: 2008-07-03, 11:09   

Raz widzialem zmiję niedaleko woj. Ślaskiego... a moze to nadal bylo Sląsie. W każdym badz razie, pewnego dnia wracajac od kolegi zatrzymalem sie w lesie miedzy Olkuszem a Wolbromiem, miejsca dokladnego nie podam bo nie znam i tam spelzla mi w trawie. A w lasach pod Czestochowa sa zmije w wielu miejscach rozmieszczone, sam tam nigdy nie widzialem ale znam ludzi ktorzy widzieli a jednego z moich dawnych sasiadow ukasila kiedy byl na grzybach.

aneczka1-13 
Herpetolog

Wysłany: 2008-07-04, 16:43   

Ja jestem na wyjeździe i widziałam 2 zaskrońce i jaszczurkę chyba żyworódkę. A po za tym mnóstwo żab jeziorkowych.

Pawelele 

Wysłany: 2008-07-04, 19:30   

vipera w Chrońmy Przyrodę Ojczystą sprzed paru lat jest fajny artykuł o występowaniu żmiji w woj.śląskim.

Pawelele 

Wysłany: 2008-07-06, 11:21   

Ów artykuł jest w numerze 3/2007 - jak można tam przeczytać matecznikiem populacji żmij są Lasy Lublinieckie; dość sporo jest też w okolicach Myszkowa i Częstochowy...

Wężosław 
Staszek B.

Wysłany: 2008-07-08, 20:56   

melanistyczny zaskroniec:

aneczka1-13 
Herpetolog

Wysłany: 2008-07-08, 22:39   

Wspaniałe zdjęcia i wspaniały wąż.Ja ostatnio z rodzicami byłam na weekend w Boszkowie.W sobotę złapałam dość sporego. Na moje oko to miał nieco ponad metr.A na stepnego dnia chyba z 5 złapałam.Z czego jeden nawet mnie dziabnął :-P .

A i mam trochę fotek jak znajdę czas to wrzuce

szymon8514 

Wysłany: 2008-07-11, 15:09   

Ja obecnie jestem bez internetu, ale wlasnie przebywam Krakowie gdzie mozna sie na net dostac. Dzisiaj odwiedzilem kopiec Piłsudskiego i naprawde przepiekne widoki na panorame miasta, ale cos rownie pieknego trudno przeoczyc. A tuz obok domu, w ktorym obecnie przebywam jest zalew gdzie ponoc zaskronce tez bytują. Poszukam
P.S Ciekawy okaz Wężosław

Zaskroniec z pod kopca Piłsudskiego w Krakowie

Odpowiedz do tematu