Ja jeszcze dwa lata temu tuz obok Sosnowca mieszkalem i okolice dobrze znam a zmii nigdy tam nie widzialem, same zaskronce i zwinki A teraz co prawda na wschodzie mieszkam, ale oczywiscie nie jest to woj. Podkarpackie ale Lubelskie i pewnie wcale nie ma tu więcej żmij niz na Zagłębiu czy Śląsku ale w Lubelskim juz zmije obserwowałem
zdjęcie zrobione w maju tego roku
Wężosław, masz jakieś pewne stanowiska na Jurze KRK-CZECH i okolicach Katowic? Mimo usilnych poszukiwań, żmije najbliżej widziałem 100 km ode mnie już w Beskidach
nie znam żadnego stanowiska z tamtych terenów, bo tam nie bywam, ale podaje się o występowaniu żmii na tym obszarze, w atlasie jest zaznaczonych troche miejsc, wcale nie wypada to gorzej w porównaniu z moimi okolicami
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
Raz widzialem zmiję niedaleko woj. Ślaskiego... a moze to nadal bylo Sląsie. W każdym badz razie, pewnego dnia wracajac od kolegi zatrzymalem sie w lesie miedzy Olkuszem a Wolbromiem, miejsca dokladnego nie podam bo nie znam i tam spelzla mi w trawie. A w lasach pod Czestochowa sa zmije w wielu miejscach rozmieszczone, sam tam nigdy nie widzialem ale znam ludzi ktorzy widzieli a jednego z moich dawnych sasiadow ukasila kiedy byl na grzybach.
Ów artykuł jest w numerze 3/2007 - jak można tam przeczytać matecznikiem populacji żmij są Lasy Lublinieckie; dość sporo jest też w okolicach Myszkowa i Częstochowy...
Wspaniałe zdjęcia i wspaniały wąż.Ja ostatnio z rodzicami byłam na weekend w Boszkowie.W sobotę złapałam dość sporego. Na moje oko to miał nieco ponad metr.A na stepnego dnia chyba z 5 złapałam.Z czego jeden nawet mnie dziabnął .
Ja obecnie jestem bez internetu, ale wlasnie przebywam Krakowie gdzie mozna sie na net dostac. Dzisiaj odwiedzilem kopiec Piłsudskiego i naprawde przepiekne widoki na panorame miasta, ale cos rownie pieknego trudno przeoczyc. A tuz obok domu, w ktorym obecnie przebywam jest zalew gdzie ponoc zaskronce tez bytują. Poszukam
P.S Ciekawy okaz Wężosław
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum