Wężyk z Jeziorka Powsinkowskiego dzisiaj. Myslicie że on sam toto złapał?
PS. Jak wąż ma coś w gębie to lepiej nie odchodzić za blisko, bo czuje się w tedy bardzo bezbronny i może zacząć wypluwać zdobyć a szkoda jak tyle się ponaciągał. Ja to zdjęcie zrobiłam z daleka.
hm chyba padlinka chodź kto wie , do tej pory raz obserwowałem polowanie zaskrońca niestety zbiornik wodny przestał istnieć zaskrońce traszki wyginęły...mowa o Sosnowcu jeśli ktoś czuje się na siłach i może pomóc to jest jeszcze jeden mały zbiornik który trza chronić - w razie zainteresowania na pw. Pozdrawiam
o który zbiornik Ci chodzi? Wiem, że w dzielnicy Kazimierz jest sporo zaskronców, bo kiedys tuz obok Sosnowca mieszkalem i mnóstwo ich tam widzialem. Czyzby to ten zbiornik w Kazimierskim parku? Mam nadzieje ze nie, przeciez nie tylko w tamtych okolicach sa zaskronce , bo szkoda by bylo Chce sie tyko upewnic... jesli wiesz o ktory zbiornik mi chodzi i sie orientujesz w tamtych okolicach , bo sie tylko napisalem to z gory dzieki za odpowiedz
Ja w sobotę odwiedzilem dzialkę tylko na chwilę, bo nie mialem czasu i trafila się kolejna jaszczura- lacerta agilis
Problem dotyczy lasów w Zagórzu - w sumie to one ciągną się do Kazimierza. Zlikwidowali dwa duże zbiorniki - zaskrońce, traszki, jaszczurki, ropuszki w tym szara i zielona ech szlag trafił - teren jest całkowicie zrównany i posypany "żwirem", został mały stawik w środku lasu , ostatnio widziałem tam 4 zaskrońce szybkie były pozdrawiam ps jestem terrarysta więc nie wiem jak zabrać się za ochronę
Ja w sobotę odwiedzilem dzialkę tylko na chwilę, bo nie mialem czasu i trafila się kolejna jaszczura- lacerta agilis
A ja myślałam, że moja mi ładnie pozowała Bardzo fajne zdjęcia i jeśli to Piaseczno to już nawet podejrzewam od któtej strony (wnioskując po otwartej przestrzeni w tle)
Piaseczno, 22 czerwca:
- zwinka
- nieoznaczony wąż, którego widziałam tylko z daleka i samą końcówkę (nawiasem mówiąc to od 3 lat mój pierwszy wąż żywy/martwy, którego tu widziałam)
- malutka ropucha szara
- 2 żaby brunatne
- sporo żab zielonych
Problem dotyczy lasów w Zagórzu - w sumie to one ciągną się do Kazimierza. Zlikwidowali dwa duże zbiorniki - zaskrońce, traszki, jaszczurki, ropuszki w tym szara i zielona ech szlag trafił - teren jest całkowicie zrównany i posypany "żwirem", został mały stawik w środku lasu , ostatnio widziałem tam 4 zaskrońce szybkie były
Dzięki, wiem gdzie. Myslalem, ze tam blizej miasta w parku... biedne zwierzatka
Wiktoria napisał/a:
A ja myślałam, że moja mi ładnie pozowała Bardzo fajne zdjęcia i jeśli to Piaseczno to już nawet podejrzewam od któtej strony (wnioskując po otwartej przestrzeni w tle)
to jednak u mnie na dzialce- miejscowosc rogozno, ale okolice wszedzie podobne
Wiktoria napisał/a:
nieoznaczony wąż, którego widziałam tylko z daleka i samą końcówkę (nawiasem mówiąc to od 3 lat mój pierwszy wąż żywy/martwy, którego tu widziałam)
to mialas szczescie . Ja juz stracilem nadzieje, ze spotkam tam weza. Od wielu tygodni godziny poswiecam aby znalezc chociaz padalca. I tylko zdechlak sie trafil Jednak nie ustane w poszukiwaniach
Szymon o Kazimierz się nie martwie - najgorzej jest z Zagórzem i terenami po kopalni - zobaczylem i aż szczena mi opadła masakra!tyle traszek i ropuch tam było, w 1998r, spotkałem tam zaskrońca miał ok 100 cm a teraz NIC.
No tak to jest w tych czasach, coraz więcej siedlisk zwierzęcych się niszczy i sprawa dotyczy nie tylko plazów i gadów ale i calej fauny. Niedlugo to zaskronce, żaby i zwinki będą rzadkoscią. Dobrze, ze chodz wymyslono cos takiego jak "chronione wybrane gatunki zwierząt i roślin" Ale co to daje jak np. przy oczyszczaniu zbiornika ginie ogromna ilosc kijanek
echis, daj znać, przejedziemy się ja ostatnio widziałem masę zwinek w okolicach Ryczowa. Płazów żadnych, ale nie chodziłem w okolicach jakichkolwiek zbiorników wodnych. A żmii na Jurze to już się chyba nie spotka...
przez trzy ostatnie tygodnie dziczylam w Gorach Izerskich i Gorach Kruczych. Wynik tego buszowania: jaszczurki zyworodki ( wiekszosc z nich to ladne pomaranczowobrzuche samce), zaby trawne, padalec, ropucha szara.. i w koncu udalo mi sie zaobserwowac zmije zygzakowata, i to niejedna szkoda ze tez duzo trupkow widzialam
_________________ Uniwerek Wrocławski:Biologia specjalizacja Zoologia oraz Geografia z Biologią
Weekend na Mazowszu w Trzciance był dla mnie nawet udany.
Z powodu braku czasu na chwilę odwiedziłem miejscową rzękę- a wyszło mi to na dobre- i najwięcej spotkałem zaskrońców, miejsce wydawało mi się dla nich idealne i co do tego to się nie pomyliłem. Niektóre miały nawet około 90 cm. były tez żyworódki i tradycyjnie zwinka lecz tylko jedna. A z płazów żaby zielone
Ostatnio pod Chociwlem obserwowalem zmije zygzakowata (odmiana brazowa), wstyd sie przyznac ....ale to moja pierwsza obserwacja tego gatunku na Pomorzu Zachodnim
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum