FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje płazów i gadów
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-06-22, 18:31   

Wężyk z Jeziorka Powsinkowskiego dzisiaj. Myslicie że on sam toto złapał? :)
PS. Jak wąż ma coś w gębie to lepiej nie odchodzić za blisko, bo czuje się w tedy bardzo bezbronny i może zacząć wypluwać zdobyć a szkoda jak tyle się ponaciągał. Ja to zdjęcie zrobiłam z daleka.

wezyk 1.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 102.38 KB

echis 

Wysłany: 2008-06-22, 18:36   

hm chyba padlinka chodź kto wie :-D , do tej pory raz obserwowałem polowanie zaskrońca niestety zbiornik wodny przestał istnieć :evil: zaskrońce traszki wyginęły...mowa o Sosnowcu jeśli ktoś czuje się na siłach i może pomóc to jest jeszcze jeden mały zbiornik który trza chronić - w razie zainteresowania na pw. Pozdrawiam :zgon2:

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-22, 22:42   

echis napisał/a:
.mowa o Sosnowcu

o który zbiornik Ci chodzi? Wiem, że w dzielnicy Kazimierz jest sporo zaskronców, bo kiedys tuz obok Sosnowca mieszkalem i mnóstwo ich tam widzialem. Czyzby to ten zbiornik w Kazimierskim parku? Mam nadzieje ze nie, przeciez nie tylko w tamtych okolicach sa zaskronce :] , bo szkoda by bylo :cry: Chce sie tyko upewnic... jesli wiesz o ktory zbiornik mi chodzi i sie orientujesz w tamtych okolicach ;) , bo sie tylko napisalem :grin: to z gory dzieki za odpowiedz ;) :)

Ja w sobotę odwiedzilem dzialkę tylko na chwilę, bo nie mialem czasu i trafila się kolejna jaszczura- lacerta agilis

echis 

Wysłany: 2008-06-23, 06:44   

Problem dotyczy lasów w Zagórzu - w sumie to one ciągną się do Kazimierza. Zlikwidowali dwa duże zbiorniki - zaskrońce, traszki, jaszczurki, ropuszki w tym szara i zielona ech szlag trafił - teren jest całkowicie zrównany i posypany "żwirem", został mały stawik w środku lasu , ostatnio widziałem tam 4 zaskrońce szybkie były :cool: pozdrawiam ps jestem terrarysta więc nie wiem jak zabrać się za ochronę :oops: :oops:

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-06-23, 13:15   

szymon8514 napisał/a:
Ja w sobotę odwiedzilem dzialkę tylko na chwilę, bo nie mialem czasu i trafila się kolejna jaszczura- lacerta agilis

A ja myślałam, że moja mi ładnie pozowała :) Bardzo fajne zdjęcia i jeśli to Piaseczno to już nawet podejrzewam od któtej strony (wnioskując po otwartej przestrzeni w tle) ;)

Piaseczno, 22 czerwca:

- zwinka
- nieoznaczony wąż, którego widziałam tylko z daleka i samą końcówkę (nawiasem mówiąc to od 3 lat mój pierwszy wąż żywy/martwy, którego tu widziałam) :)
- malutka ropucha szara
- 2 żaby brunatne
- sporo żab zielonych

11.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 26.37 KB

12.JPG
Plik ściągnięto 3 raz(y) 35.46 KB

13.JPG
ropuszka
Plik ściągnięto 3 raz(y) 40.09 KB

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-23, 15:18   

echis napisał/a:
Problem dotyczy lasów w Zagórzu - w sumie to one ciągną się do Kazimierza. Zlikwidowali dwa duże zbiorniki - zaskrońce, traszki, jaszczurki, ropuszki w tym szara i zielona ech szlag trafił - teren jest całkowicie zrównany i posypany "żwirem", został mały stawik w środku lasu , ostatnio widziałem tam 4 zaskrońce szybkie były

Dzięki, wiem gdzie. Myslalem, ze tam blizej miasta w parku... biedne zwierzatka :sad:
Wiktoria napisał/a:
A ja myślałam, że moja mi ładnie pozowała Bardzo fajne zdjęcia i jeśli to Piaseczno to już nawet podejrzewam od któtej strony (wnioskując po otwartej przestrzeni w tle)

to jednak u mnie na dzialce- miejscowosc rogozno, ale okolice wszedzie podobne ;)
Wiktoria napisał/a:
nieoznaczony wąż, którego widziałam tylko z daleka i samą końcówkę (nawiasem mówiąc to od 3 lat mój pierwszy wąż żywy/martwy, którego tu widziałam)

to mialas szczescie :) . Ja juz stracilem nadzieje, ze spotkam tam weza. Od wielu tygodni godziny poswiecam aby znalezc chociaz padalca. I tylko zdechlak sie trafil :twisted: Jednak nie ustane w poszukiwaniach :-D

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-23, 15:24   

jeszcze jedna fotka zwinki

echis 

Wysłany: 2008-06-23, 15:39   

Szymon o Kazimierz się nie martwie - najgorzej jest z Zagórzem i terenami po kopalni - zobaczylem i aż szczena mi opadła masakra!tyle traszek i ropuch tam było, w 1998r, spotkałem tam zaskrońca miał ok 100 cm a teraz NIC.

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-23, 19:52   

No tak to jest w tych czasach, coraz więcej siedlisk zwierzęcych się niszczy i sprawa dotyczy nie tylko plazów i gadów ale i calej fauny. Niedlugo to zaskronce, żaby i zwinki będą rzadkoscią. Dobrze, ze chodz wymyslono cos takiego jak "chronione wybrane gatunki zwierząt i roślin" Ale co to daje jak np. przy oczyszczaniu zbiornika ginie ogromna ilosc kijanek :sad:

carr 

Wysłany: 2008-06-24, 11:31   

Łódź, wczoraj

Ropucha szara

Traszka (najpewniej zwyczajna)

kijanki Grzebiuszki ziemnej (bardzo duże, więc pewnie to jej :] )

vipera 

Wysłany: 2008-06-24, 12:26   

echis, daj znać, przejedziemy się :) ja ostatnio widziałem masę zwinek w okolicach Ryczowa. Płazów żadnych, ale nie chodziłem w okolicach jakichkolwiek zbiorników wodnych. A żmii na Jurze to już się chyba nie spotka...

Olek :)

echis 

Wysłany: 2008-06-24, 16:07   

OlekL znasz namiary;-)691960696
Joanna: Panowie, to już naprawdę mogło iść przez pv :?

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2008-06-26, 08:17   

przez trzy ostatnie tygodnie dziczylam w Gorach Izerskich i Gorach Kruczych. Wynik tego buszowania: jaszczurki zyworodki ( wiekszosc z nich to ladne pomaranczowobrzuche samce), zaby trawne, padalec, ropucha szara.. i w koncu udalo mi sie zaobserwowac zmije zygzakowata, i to niejedna :) szkoda ze tez duzo trupkow widzialam :(

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-30, 12:47   

Weekend na Mazowszu w Trzciance był dla mnie nawet udany.
Z powodu braku czasu na chwilę odwiedziłem miejscową rzękę- a wyszło mi to na dobre- i najwięcej spotkałem zaskrońców, miejsce wydawało mi się dla nich idealne i co do tego to się nie pomyliłem. Niektóre miały nawet około 90 cm. były tez żyworódki i tradycyjnie zwinka lecz tylko jedna. A z płazów żaby zielone

Mirhel 
Kolring Team

Wysłany: 2008-07-02, 08:42   

Ostatnio pod Chociwlem obserwowalem zmije zygzakowata (odmiana brazowa), wstyd sie przyznac ....ale to moja pierwsza obserwacja tego gatunku na Pomorzu Zachodnim :P

Odpowiedz do tematu