FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje płazów i gadów
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-06-18, 08:38   

A mnie wkurza fakt ciągłej kradzieży moich zdjęć :evil: Archiwum... dobre sobie.
http://www.fotografie.waw...kroniec%201.htm

Wężosław 
Staszek B.

Wysłany: 2008-06-18, 08:40   

irytujące jest to, że ludziom nie chce się zaczerpnąć informacji z jakiegoś rzetelnego źródła tylko pasą się bzdetami, właśnie tak myślałem, że skądś znam to zdjęcie

guit 

Wysłany: 2008-06-18, 08:52   

Joanna, proponuję coś z tym zrobić - przy okazji pouczyć, jak się takie artykuły powinno pisać. ;)

Mam kilka zdjęć salamander i kumaków górskich z wyprawy w Dolinę Tworylnego. Rozmawiałem z panią przewodnik o jaszczurkach zielonych, ale oczywiście żadnych konkretów "bo tajemnica" (i słusznie!), ale "zielone w Bieszczadach są, tyle mogę powiedzieć" ;)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-06-18, 09:33   

Przepraszam za ten offtopik ale troche za dużo tego. Ide do Zoo w Warszawie z córką a tu na wystawce o płazach moje zdjęcie kumaka. Wszystkie zdjęcia zresztą płazów niepodpisane i najwyraźniej ściągnięte z netu - żaby moczarowej na pewno polskiego autora bo kojarzę. A przecież ogrody zoologiczne dostały dofinansowanie z zachodu w ramach śwatowego roku żaby, bo akurat wiem, zresztą zgodziłabym się bezpłatnie gdyby ktoś poprosił i dał namiar na strone www. Wężosław pisze olimpiadę biologiczną i ma oznaczyć... zdjęcie traszki własnego autorstwa. To są sprawy przypadkowe a pewnie o 80% nie wiemy. Mogliby chociaż brać zdjęcia zachodnich autorów jakby trochę pomyślunku mieli no ale może nie znają nazw łacińskich :roll: .

guit 

Wysłany: 2008-06-18, 09:45   

Ja też przepraszam za offtopik. W ogóle Ci się nie dziwię, wręcz bardzo popieram. A w kontekście adresu, który podałem - popieram Cię tym bardziej, że artykuł jest tak głupi, że aż ręce opadają, a jakiś dziennikarzyna dołącza Twoje zdjęcie, a mógłby chociaż podać imię i nazwisko autorki...

Pozdrawiam,

Wężosław 
Staszek B.

Wysłany: 2008-06-18, 11:02   

ciekawe czy to tylko w Polsce tak jest, nie rozumiem co to za problem wysłać zwykłego maila z prośbą o wykorzystanie zdjęcia

guit 

Wysłany: 2008-06-18, 12:22   

Z tego co widzę, zdjęcie zostało usunięte, ciekawe, czy Joanna została przynajmniej przeproszona, sprostowania na łamach tamtejszego forum nie widzę.

Obiecuję, że to już koniec Off-topic. ;)
Joanna: I tak wydrukowałam tą stronę ze zdjęciem, rozumiem ze w papierowym wydaniu też tak było....., jeśli ktoś kadruje zdjęcie tak by usunąć namiary na autora to na przeprosiny bym nie liczyła.... Akurat dziś o 11 byłam umówiona ze swoją prawniczką w innej sprawie i może zrobimy z tym coś więcej...

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-18, 12:28   

guit napisał/a:

Mam kilka zdjęć salamander i kumaków górskich z wyprawy w Dolinę Tworylnego. Rozmawiałem z panią przewodnik o jaszczurkach zielonych, ale oczywiście żadnych konkretów "bo tajemnica" (i słusznie!), ale "zielone w Bieszczadach są, tyle mogę powiedzieć" ;)

:grin:
Papla.
W dolinie Snu były niepotwierdzone obserwacje jaszczurki zielonej. Jest to gatunek potencjalnie występujący. Nie można potwierdzić jego występowania, gdyż obserwacje były amatorskie. Amator zaś może pomylić jaszczurkę zieloną z samcem jaszczurki zwinki.
Tyle powiedział mi mój mądry Kolega, który mnie szkoli.
Ostatnio amator-obserwator widział przepięknie wybarwionego samca ale niestety to był samiec jaszczurki zwinki. W Myczkowcach na moście obok elektrowni. Widziałam też pięknie wybarwionego padalca turkusowego. Nie liczę żmij, bo te non stop spotykam.

guit 

Wysłany: 2008-06-18, 12:35   

:grin: jak obiecałem (że poinformuję forum), tak zrobiłem! ;)
Pani Przewodnik we własnej osobie - ta, o której pisałem wcześniej :-D
Pozdrowienia z Lublina

p.s. szkoda, że w taką pogodę nie wędrujemy po Bieszczadach, choć z drugiej strony, nie zobaczyłbym salamandry ;)

Wężosław 
Staszek B.

Wysłany: 2008-06-19, 21:20   

lucyna beata napisał/a:
W Myczkowcach
Ha! moje tereny :)

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-19, 22:58   

Czy to Ty widziałeś tę jaszczurkę zieloną?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-06-20, 06:40   

lucyna beata napisał/a:
Czy to Ty widziałeś tę jaszczurkę zieloną?
Moi kochani, jest cały wątek na Forum o "zielonym micie". Można poczytać. Proponuję nie kontynuować tego wątku tutaj. Oficjalnie tego gatunku w Polsce nie ma, jak ktoś dostarczy zdjęcie z Polski będzie o czym pogadać. Takie stwierdzenia że jest ale to tajemnica to trochę zabawne są - IOP PAN też nie przekażą tej wiedzy ani żadnej naukowej instytucji? Nie przekażą, bo to niestety nic pewnego. Rozumiem że wszyscy bardzo by chcieli ją "odkryć" - ja też. Już nawet niektórzy pracownicy uniwersyteccy pokazują ja studentom na warsztatach, tyle tylko że inni pracownicy uniwersyteccy ich koledzy twierdzą że to musiał być żart bo żadnych jaszczurek zielonych tam nie było. A zdjęć jak ni ma tak ni ma :roll: ;) Taki Elwis polskiej herpetologii ;)
Ostatnio zmieniony przez Joanna 2008-06-20, 07:41, w całości zmieniany 1 raz  

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-20, 07:25   

Być może kiedyś...
Z ciekawostek: wczoraj po raz pierwszy widziałam w okolicy, gdzie mieszkam (i po raz pierwszy w "naturze") ropuchę zieloną. Niestety, nie żyła. Leżała na stokówce.
Przeciekawe jest jedno ze stanowisk węża Eskulapa w Górach Sanocko-Turczańskich. Występuje na działkach.

echis 

Wysłany: 2008-06-21, 15:47   

okolice Krzykawy - poranek słoneczny, popułudnie zachmurzenie lekkie.

echis 

Wysłany: 2008-06-22, 18:31   

Ponowanie okolice Krzykawy i Błędowa - kilkanaście zwinek lecz pouciekały w wysoką trawę , śliczne zielone wybarwienie cóż może kiedyś będę szybszy :] , ponoć pewna kobieta widziała melanistyczną żmiję dziś - pójde poszukam :cool:

Odpowiedz do tematu