FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje płazów i gadów
Autor Wiadomość
Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-05-29, 16:57   

Ciekawe co się stało temu wężowi?

Ostatnio zaobserwowane okazy:
zaskroniec

żmije

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2008-05-29, 17:50   

Kurcze, niesamowite są te żmije... :oki: Wężosław musze sie kiedyś wybrać w Twoje okolice :tup:

Adder 

Wysłany: 2008-05-29, 18:18   

Musze powiedzieć, że bardzo dobre zdjęcia tych żmij. Ja te odmiany srebrzyste (które zwykle są samcami) spotykam w zasadzie wyłącznie w okresie godowym. Potem widuję już same brązowe lub ewentualnie całkiem młode. Może samce prowadzą nieco inny tryb życia?

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-05-30, 13:06   

Syriusz Polska południowo-wschodnia zaprasza :)
Adder samce częściej spotyka się w czasie godów bo po prostu są wtedy bardziej aktywne i poszukują samic, po godach prowadzą bardziej skryty tryb życia i rozprzestrzeniają się po większym obszarze niż samice, które są ciężarne i muszą się więcej wygrzewać (dlatego też są liczniej obserwowane).

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-05-30, 14:57   

kolejne fotki:

para zwinek

turkus

ropucha

środowisko

szymon8514 

Wysłany: 2008-05-30, 18:37   

Te żmije to poprostu bajka :res: i fajny ten turkus, juz dawno nie widzialem padalca a turkusa nigdy :]
Ja wybralem sie na poszukiwanie traszek nad krępiecką rzeczką i jak zwykle nic :/
Za to trafila sie żaba moczarowa i jeziorkowa

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-06-05, 07:06   

Przy Oboźnej w Warszawie zrobili sobie teraz oczyszczanie zbiornka wodnego, spuścili wodę, napuścili nową i wszystkie kijanki ropuchy zielonej które tam były szlag trafił :evil:

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-07, 16:48   

U mnie dzis na dzialce jakas masakra!
Pogodny dzien i tylko jedna mloda zwinka
Potem odwiedzilem PPN (perechod), jak zawsze tam widuje zaskronce to dzisiaj nawet nie bylo zyworodki. Oczywiscie normalne jest to ze odwiedzilem rowniez piaseczno i mialem nadzieje, ze cos sie trafi i tez nic :/
W sumie ten post to powinien sie znajdowac w jakims nowym temacie (przeciwienstwo-obserwacji plazow i gadow)
P.S Chociaz tyle- bylo zatrzesienie zab zielonych, ale nie tylko to chcialem spotkac

Joanna 
moderator

Wysłany: 2008-06-08, 05:16   

Jest takie miejsce w Warszawie gdzie w parku godowało z 600 żab trawnych. Zobaczyłam we środę że rowie gdzie pływają kilogramy kijanek woda zaczyna opadać, ale miejscami jest z 25 cm. U nas od dawna nie padało..... Pojechałam w sobotę a tu wody już nie było (nie wyobrażałam sobie że tak szybko może wyparować), większość kijanek zdechła a akurat niektóre jeszcze się ruszały w błocie i ze 100 uratowałam. Żałuję że nie podjechałam dzień wcześniej.... :(
A co do Oboźnej dowiedziałam się że zawór wyciągnęła jakoś przypakowa osoba, nie służby miejskie no i rzeczywiście oczyścili zbiornik skoro i tak wody nie było....

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-06-08, 08:04   

Joanna napisał/a:
wyciągnęła jakoś przypakowa osoba
i znajdź tu sposób na takiego :?

Sesja zdjęciowa salamandry z Balnicy, padał deszcz to wyszła na spacer koło domu, a potem poszła w las :)

carr 

Wysłany: 2008-06-08, 15:56   

Pierwszy Kumak Górski

oraz pierwsza
Salamandra Plamista

:beer:

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-09, 10:17   

Ja wczoraj odwiedzilem Ksiezomierz, obok byl niewielki zagajnik przy ktorym zostawilem moj koc aby sie przejsc i zobaczyc czy nic tam nie ma, i nie bylo. A moze ja zle szukalem. W każdym badz razie po powrocie na koc spotkalem niespodziewanego goscia. Co prawda jak zwykle to samo, ale powoli sezon na zielone zwinki sie konczy.

W takiej pozycji i na tym kocu ja spotkalem

Gdyby siedziala tuz obok w takim miejscu pewnie bym jej nie wypatrzył bo zwinki stosują super kamuflarz

jeszcze dwie fotki jak ucieka w trawę i portret

szymon8514 

Wysłany: 2008-06-16, 14:31   

cos ucichł temat
nad piasecznem ropucha zielona, żyworódka, zwinki, żaby wodne i jeziorkowe
niestety znow nie bylo zadnego beznoga :sad:

ropucha.JPG
Plik ściągnięto 114 raz(y) 20.03 KB

Wiktoria 
Młody przyrodnik

Wysłany: 2008-06-16, 18:37   

W weekend w Nowym Stawie widziałam dwa śliczne, olbrzmie zasrońce (no dobra ok. 1m, ale i tak nie zdziwiłabym się, gdyby ktoś nieznający się na wężach uciekł z tamtąd z krzykiem) ;) Jeden chyba przygotowywał się do zrzucenia wylinki, bo miał "zamglone" oczy.
Pozatym trochę zwinek (w tym jeden zielony samczyk) i trochę żab zielonych (niełapanych) :)

guit 

Wysłany: 2008-06-18, 07:15   

http://dziennikwschodni.p...AMOSC/350801654
O tym, jak mieszkańcy pewnej wioski na Zamojszczyźnie obserwują strasznie jadowite "paskudztwa"...
A swoją drogą, po raz kolejny wkurza mnie że artykuł nie niesie większej informacji dla ludzi, którzy nie wiedzą nic o naszych gadach, że nikt nie prostuje ich myślenia :evil:

Pozdrawiam,

Odpowiedz do tematu