FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy gatunek węża?
Autor Wiadomość
Agama 
Jaszczurkomanka

Wysłany: 2006-07-28, 15:49   Nowy gatunek węża?

W ostatnim numerze miesięcznika "Focus" napisane było, że na Borneo odkryto nowy gatunek węża.Podobno potrafi zmieniać kolor skóry jak kameleon. A czy wy słyszeliście o jakiś nowych odkryciach,albo coś w tym rodzaju? Niektóre gazety(albo strony internetowe)podają takie informacje.Niektóre brdzo ciekawe!

Pawlo 
PapaGekon :D

Wysłany: 2006-07-28, 18:32   

Tu jest więcej o tym gatunku http://www.fieldmuseum.or...auliya_2005.pdf
Dziewne, że dopiero teraz o tym pisali jak ta publikacja miała miejsce w 2005 roku :)

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 19:29   

Biolodzy biorący udział w wyprawie na Borneo odkryli nowy gatunek węża, który posiada zdolność zmiany koloru skóry z zależności od otoczenia i prawodopodobnie nastroju.

50-cm jadowity wąż należący do rodzaju Enhydris został schywatny na podmokłym terenie Indonezyjskiego Parku Narodowego Betung, a dokładniej na bagnach w okolicy rzeki Kapuas. Łowca węży Mark Auliya udzialając wywiadu dla Times'a powiedział "Włożyłem czerwono-brązowego węża do ciemnego wiadra. Kiedy po jakimś czasie, gdy zajrzałem do niego ponownie, wąż był calkowicie biały." Steward Chapman z WWF dodał "odkrycie węża - kameleona ukazuje jeden z najbardziej strzeżonych sekretów jakie kryją się głęboko w sercu Borneo. Jego zdolność zmiany koloru ukazuje Nam, jak wiele jest jeszcze rzeczy których do tej pory nie udało Nam sie odkryć, zbadać."

"Bagienny wąż z Kapuas" jak nazywają go naukowcy według ich spekulacji może występować jedynie w dorzeczu rzeki Kapuas, dlatego schywatany osobnik został wypuszczony na wolność.

Prawdopodobnie na dietę węża składają sie szczury, myszy oraz ryby.

WWF - które popiera wysiłki różnych organizacji w celu ochrony terenów Borneo przypomina, że w ciągu ostatniej dekady w tym rejonie odkryto 361 nowych gatunków zwierząt m.in owadów, żab, ryb, jaszczurek oraz węży.

Źródło m.in.:
http://wiadomosci.wp.pl/k...,wiadomosc.html

Agama 
Jaszczurkomanka

Wysłany: 2006-07-30, 20:49   

No bardzo dziękuję.Nareszcie mój głód wiedzy został zaspokojony ;-) Aż wierzyć się nie chce,że podają takie "nieświeże" informacje :/

nikifoor 
Imperator

Wysłany: 2006-08-24, 15:43   

Ja o nim czytałem na Polskim Portalu Kryptozoologicznym (obecnie niestety coś się na niej stało i trzeba czekać do powrotu Administratora). To wspaniale że są i będą wciąż odkrywane nowe gatunki, nie? Ciekawe co jeszcze kryje przed nami natura?

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-08-27, 08:25   

na odkrycie czeka jescze wiele gatunków owadów, ppajeczaków i ryb

co do tych pajeczaków niemoge sie doczekac :D

Odpowiedz do tematu