Wysłany: 2006-08-07, 18:39 Najładniejsze płazy i gady
Jaki jest waszym zdaniem najładniejszy płaz i najładniejszy gad?Proponuję urządzić coś na podobieństwo ssaków i ptaków-napisać po trzy gatunki waszym zdaniem najładniejszych(czy mże najciekawszych?)płazów i gadów.Z całego świata(będzie wybór!)
U mnie będzie:
-płazy:
1.traszka grzebieniasta
2.salamandra plamista
3.żaba drzewna
-gady:
1.gekon leśny
2.jaszczurka zwinka
3.felsuma madagaskarska
ja się jednak patriotycznie ograniczę do gatunków polskich
a wiec płazy:
1-rzekotka drzewna ( bo jakby żywcem wzięta z amazońskiej dżunglii )
2-ropucha zielona ( bo w moro )
3-salamandra plamista ( bo potrafi gasić pożary )
gady:
1-wąż Eskulapa ( kusiciel, któregom jeszcze nie widział )
2-żółw błotny ( bo to "żelazna żaba", bołotnaja czerepacha vel. blatna kostenurka )
3-żmija zygzakowata ( bo wzbudza postrach )
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Jeśli chodzi o płazinę i gadzinę to też polskie, ale z dwoma wyjątkami.
Płazy:
1. salamandra plamista (widziałem raz w życiu, wg. mnie najładniejszy polski plaz)
2. ropucha zielona
3. rzekotka drzewna
....wszystkie 3 wyrzej wymienione płazy widziałem tylko raz w życiu.
a ja widze, że w trzech tu chyba kolejnośc nie gra roli...
_________________ Tomasz Figarski "P.P.Ps"
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
Płazy:
* bezapelacyjnie pierwsze miejsce rzekotka drzewna (za kolor i ,,przyssawki" na palcach)
* drugie miejsce wszystkie ropuchy ( za ich śmieszny chód i piękny wygląd)
* trzecie miejsce grzbiuszka ziemna ( za sympatyczny wygląd )
Gady:
* pierwsze miejsce zaskroniec ( za to że taki kolorowy )
* drugie miejsce żmija zygzakowata ( za zygzaki )
* trzecie miejsce padalec zwyczajny ( nie wiem za co, po prostu )
_________________ ,,Odnajdę każdy ślad i cień na murze
Przeszukam każdy dom piwnicę strych
Zajrzę pod każdy most przeczekam burzę
I choćby za sto lat odnajdę cię..."
A nazwa łacinska? Takich terratystycznych nie znam. Mam nadzieję że nie Eurycea rathbuni?
Agamo, musisz ustalić datę końca konkursu. Widzę że lubisz liczyć , jakbyś podliczyła od czasu do czasu punktacje w zagadkach herpeto....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum