Wysłany: 2005-07-14, 08:19 Larwa salamandry na lądzie
Ostatnio zaobserwowałem co takiego: W okolicach Szczyrku, na działce rekreacyjnej, w oczku wodnym rozwijały się larwy salamandry plamistej, większoc larw nie jeste jeszcze nawet w pocz?tkowym stadium metamorfozy, ale u kilku okazów (3 znalazłem) zaszło co czego jeszcze nigdy nie słyszałem, wyszły z wody, znalazłem je pod kamieniami i traw? obok oczka, oddychaj? już za pomoc? płuc, jeli patrzeć na profil ciała to wygl?daj? jak osobniki l?dowe, w tym że wogule nie maj? jeszcze kolorów, ich ubarwienie jest identyczne z ubarwieniem larw, które jeszcze posiadaj? skrzela i przebywaj? w wodzie, tzn.: S? całe szare, maj? jasn? stronę brzuszn? i s? obsiane janiejszymi, szarymi, małymi plamkami. Czy to jest normalne zjawisko ?? Bo chociaż interesuję się płazami, to o czym takim jeszcze nie słyszałem.
[ Dodano: 2005-07-15, 11:53 ]
Wspomniane okazy, były podobne do tego na tej fotografii, miały około 3 cm długoci i zamiast pasków plamki, były identycznie ubarwione jak nasze rodzime larwy salamandry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum