Również widziane przez nas płazy i gady można notować a przy okazji porywalizować
Proponuje więc i tu utworzyć klub gatunkowy (osobno dla płazów i gadów)!
Podobnie jak w poprzednich Klubach liczymy tylko gatunki widziane, żywe i na wolności! Do zaliczenia wystarczy już postać larwalna (w przyp. płazów) pod warunkiem że samemu się ją oznaczyło!
Myśle że warto taxon żab zielonych potraktować jako jeden gatunek... no chyba że ktoś sam oznaczył jeziorkową i śmieszke...
Ta kwestia jest do przedyskutowania!
Pomysł kolejnych klubów gatunkowych zrodził się na obozie na Mogielicy - mam nadzieje że będą miały równie wiele członków i człońkiń jak ptasi Klub200
rozumie ze nie uwzględniamy w rankingu żaby wodnej
_________________ Tomasz Figarski
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
żółwika "wstydliwego" złapanego w rzece liczyć czy nie?
kurcze, właśnie nie wiem... na południu Europy gatunek ten żyje już dziko i tam zaliczyc mozna... jak to jest w Polsce nie wiem.... na razie wpisuje 5.
nie wiem jak my liczyli te plazy (oj mniejsza o to ) ale jak teraz sobie licze to wychodzi mi 13 - salamandra, 4 traszki,2 kumaki, ropucha szara i paskówka, rzekotka, zaba trawna i moczarowa oraz zaba zielona
"Poza gospodarczym wyrachowaniem leśnik musi mieć także i szerszy, przyrodniczy punkt widzenia; powinien mieć również na względzie wartość materialnie niewymierną, jaką jest piękno i urok lasu..." W. Koehler, 1961.
GP ja mam te kartki i Logan policzył Ci dobrze! Widocznie Ty mu źle podałeś bo wtedy twierdzileś, że nie widziałeś traszki grzebieniastej, kumaka nizinnego i rzekotki!
Teraz piszesz że jednak widziałeś To jak ma być w końcu?
widocznie w tym gwarze źle usłyszał mówiłem, że widziałem( i łapałem) wszystkie traszki ( w jednym bajorku nawiasem mowiać), o kumaku rozmawialismy przecież i doszlismy do wniosku ze jesli byl widziany w moich stronach to musiałbyc nizinnym a rzekotke po prostu widziałem kilka razy ( będąc młodym głuszcem....do słoika zbierałem)
[ Dodano: 2005-12-30, 18:05 ]
Tetrao napisał/a:
GP ja mam te kartki i Logan policzył Ci dobrze!
widocznie sie nie możesz doczytać
hej hej, ja dlugie lata cwiczylem zeby miec takie pismo
widać
A ja widziałem 8 gatunków płazów (traszka zwyczajna, ropucha szara, zielona, paskówka, grzebiuszka ziemna, rzekotka drzewna, żaba trawna, żaba jeziorkowa) no a z gadów - 1 gatunek - zwinka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum