no akurat wodna gatunkiem nie jest! To hybryd śmieszki i jeziorkowej...
Ale z tego co wiem często w różnych źródłach podaje się Rana esculenta complex i stwierdziłem że w tak popularnym klubie, bądź co bądź nieherpetologów, nie będziemy się rozdrabniać na rozróznianie tego kompleksu!
jeżeli komus się udało oznaczyć jeziorkową od śmieszki to niech zalicza....
KuBa napisał/a:
Żaba Śmieszka(Oznaczona)
Żaba Wodna(Oznaczona)
Kubo skoro liczysz żabe wodną to nie możesz w takim razie liczyc osobno śmieszki... chyba że wodna miało znaczyć jeziorkowa
poczytalem troche o tym i chociaz wodna nie jest gatunkiem to moze tworzyc populacje bez udzialu macierzystych gatunkow wiec tak jakby tez mogla byc niezaleznym gatunkiem, a moze liczyc jednak 3: smieszka, jeziorkowa, wodna bo wg. kluczy da sie je rozroznic
chociaz wodna nie jest gatunkiem to moze tworzyc populacje bez udzialu macierzystych gatunkow wiec tak jakby tez mogla byc niezaleznym gatunkiem, a moze liczyc jednak 3: smieszka, jeziorkowa, wodna bo wg. kluczy da sie je rozroznic
No właśnie - albo zapytajcie Joanny, naszej herpetologicznej ekspertki
1. Jaszczurka zwinka
2. Jaszczurka żyworodna
3. Kumak górski
4. Padalec zwyczajny
5. Ropucha szara
6. Rzekotka drzewna
7. Ropucha paskówka
8. Traszka (ale jaka to nie wiem)
9. Zaskroniec zwyczajny
10. Żaba jeziorkowa
11. Żaba trawna
12. Żmija zygzakowata
13. Grzebiuszka ziemna
14. Żaba moczarowa
15. Ropucha zielona
i tyle... ale liczę na więcej
ps. po części listę skopiowałem od ,,poprzednika" bo się pokrywają
no akurat wodna gatunkiem nie jest! To hybryd śmieszki i jeziorkowej...
Ale z tego co wiem często w różnych źródłach podaje się Rana esculenta complex i stwierdziłem że w tak popularnym klubie, bądź co bądź nieherpetologów, nie będziemy się rozdrabniać na rozróznianie tego kompleksu!
Ekspertka jest po uszy w żabach i on line herpetologami z całego świata. i nie czuje się ekspertką w podrodzaju Pelophylax bo tak to się teraz określa.
A więc problem jest takowy, że jeżeli się da to należałoby liczyć żabę wodną oddzielnie. Ja to zazwyczaj określam jako "takson". Problem jest taki, że mało kto umie je odróżnić od siebie. Trza wziąć w rękę o ocenić modzel i i to nie do końca pewne. Żaby być sprytne, zwinne i trudne do złapania. Jak żółty pysk w czasie godów to R. lessonae o ile pamietam. Jak rechot śmiejący - śmieszka. Jak chciałam zdenerwować kolegę to zawsze się pytałam skąd wie że robili pracę z fizjologii akuat na żabie wodnej. Nie wiedzieli skąd. Pan "Zenek" powiedział, który żaby łapał.
Rana lessonae bardzo duży modzel, wodna średni, śmieszka mały. W opracowaniach piszą "kompleks" nie dlatego ze zaba wodna nie jest gatunkiem, ale dlatego że ich nie odróżnili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum