Płazy: 8
żaba trawna, moczarowa, + 1 ( czyli któraś z jeziorkowej/śmieszki/wodnej, możliwe, że widziałem wszystkie 3, ale ich nie oznaczę )
kumak nizinny
ropucha szara, paskówka
traszka zwyczajna
rzekotka drzewna
Przyłączam się do klubu
Oto lista widzianych przeze mnie gatunków:
Płazy: traszka zwyczajna, grzebiuszka ziemna, kumak nizinny, ropucha szara, ropucha zielona, rzekotka drzewna, żaba trawna, żaba moczarowa - 9 gatunków.
PS: Widziałem oczywiście też mnóstwo "żab zielonych", których jednak nie umiałem oznaczyć
Gady: zwinka, jaszczurka żyworodna, padalec, zaskroniec, żmija zygzakowata - 5 gatunków.
PS: Rozumiem, że obserwacje żółwi czerwonolicych nie wchodzą tutaj w grę (wiem, wiem, to pewnie tak jakbym chciał sobie dopisać do ptasiej listy np. papużkę falistą czy nimfę, którą już nie raz widziałem "na wolności" )
a ja poprosze o dopisanie nowych gatunów : traszka grzebieniasta, rzekotka drzewna (w koncu, w koncu !! ) i grzebiuszka ziemna. do tego zielone rozbijam na 2, bo oznaczylam i wodna i jeziorkowa. a za rok, jak wroce z Mazur bedzie tego wiecej
_________________ Uniwerek Wrocławski:Biologia specjalizacja Zoologia oraz Geografia z Biologią
Jest ciekawa, ale raczej rozwiązanie tej zagadki jest już znane.
Albo nastąpiła pomyłka w oznaczaniu, albo nasz dr Z. (inny niż dr Zieliński ) zrobił cały nasz rok w bambuko.
Tak czy inaczej jestem smutny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum