Wszystkie 4 traszki? Wow, gratulacje! Napiszesz coś o tych obserwacjach? Dla człowieka z nizin to kosmos
A salamandra gdzie? Dużo ich było? Ja widziałam tylko raz i to pojedynczego osobnika, bodajże w Beskidzie Sądeckim A to taki piękny płaz...
To długie historie i dla mnie piękne przygody..
Traszka zwyczajna jest gatunkiem jeszcze dość pospolitym, chociaż jako że mam kilka lat stażu w temacie, to przyznać muszę że mimo wszystko zanikającym.
Traszkę grzebieniastą znam w zasadzie wyłącznie jedno konkretne stanowisko - ale jest to gatunek dość trudny do obserwacji.. Bardziej skryty, ostrożny i rzadszy. Podejrzewam że może występować przykładowo w dolinie wieprza, tak też wskazują różne publikację, ale nie udało mi się ich tam napotkać.. Natomiast obserwuję je w okolicy stawów rybnych w rowach odprowadzających (teoretycznie) wodę (gęsto porośnięte trzciną - i głęboką na co najmniej 50 cm wodą stojącą), poza tym jesienią można napotkać je w okolicy pod kamieniami.. Gdzie przy nie małej odrobinie szczęścia można napotkać osobniki o brzuchu intensywnie pomarańczowym. W znanym mi, w/w stanowisku to gatunek rzadki do tego stopnia że na kilkaset Traszek zwyczajnych przypada jedna T. grzebieniasta.
Traszkę karpackie napotykałem w Bieszczadach.. I były to larwy tego gatunku, oraz dorosłe osobniki - wszystkie w okolicy strumieni (w tym dolina Sanu) w kałużach..
Traszki górskie z kolei widziałem jeden raz na Pogórzu Przemyskim (no, być może ponadto w Bielsku-białej ale to nie na 100% (mętna woda)) - musiałem je zobaczyć!!! - do tego stopnia że nie mając funduszy zdecydowałem się jechać kilkaset kilometrów rowerem w Bieszczady tylko po to by je zobaczyć - cel jakim było ich spotkanie osiągnąłem w okolicach Przemyśla na leśnej drodze w dość mętnych koleinach.. Było tam mnóstwo larw tego gatunku i kilka osobników dorosłych... Do Bieszczad więc całe szczęście nie musiałem już jechać...
Salamandry plamiste również widywałem w Bieszczadach, zarówno dorosłe jak i larwy, te ostatnie w potoku - ale to nie łatwa sprawa i w nogi zimno:).. A dorosły okaz pierwszy raz spotkałem centralnie w miejscu po ognisku w pozostałościach nadpalonego drewna.. No scenariusz książkowy "Ognisty Jaszczur"..
Sorki że nie podaje dokładnie stanowisk ale wiem że różne osoby o różnych zamiarach mogą to czytać i ja im ułatwiał nie będę. Już wystarczy że opisuję biotopy..
GO BIKE!!!
_________________ "Potęga lasu nie tkwi w drzewach a w nasionach" krev2000@vp.pl
Sorki że nie podaje dokładnie stanowisk ale wiem że różne osoby o różnych zamiarach mogą to czytać i ja im ułatwiał nie będę. Już wystarczy że opisuję biotopy..
Wystarczy w zupełności O nic więcej mi nie chodziło. Faktycznie piękne obserwacje! Cóż... Trzeba przeglądać kałuże
Wężosław, być może skorzystam Jak poznam plan na semestr letni to na pewno się odezwę
-Coronella austriaca
-Hemidactylus turcicus (niestety nie mam zdjęcia tylko wylinke)
I co ja mam z tym zrobić Wpiszę chyba w nawiasie, bo to zdaje się obce gatunki... Do rankingu liczą się tylko zwierzaki widziane w granicach Polski.
A co z tą wylinką? To znaczy, że nie widziałeś samego gada? Bo takie "obserwacje" też nie podlegają wpisaniu do rankingu. Zwierz musi być widziany.
Zaobserwowałem tego gada i rozpoznałem go a potem dopiero udało mi sie znaleźć jego wylinkę bo miałbym duży problem na podstawie samej wylinki stwierdzić gatunek tego gekona. No ale to przecież też nie polski gad
Cierpliwości proszę, ale nie mogę dojść do ładu z tymi gadami
1) zwinka, żyworódka, żmija z., zaskroniec, padalec, gniewosz = 6, gatunki rodzime i jednocześnie widziane w PL
2) jaszczurka murowa, murówka adriatycka, gekon turecki = +3?
Co to jest ta murówka adriatycka? Jak wrzucę to w gugla, to podaje 3 linki, w których w żadnym nie ma nawet łaciny, nie mówiąc już o jakichś informacjach o gatunku
I drugie - gekony zostawiają wylinki? W sumie to nie jest właściwie miejsce na pytanie tego rodzaju, ale bez sensu zakładać nowy temat jak można poprosić o odp na priv.
Podarcis melisellensis wg jednej ksiązki, więc nazwa niezbyt zobowiązuje.
Dzięki za łacińską nazwę książka z której brałem nazwę murówki mi się straciła więc nie napisałem łacińskiej której nie umiałem znaleźć w internecie.Po drugie jaszczurka jest do zobaczenia na stronie no i możliwe ze do poprawy w końcu mogłem sie przecież pomylić z jej rozpoznaniem
Dzisiaj w końcu nadrobiłem poważną zaległość żabią tzn porządnie oznaczyłem żabę jeziorkową, która tym samym wskakuje do mego płaziego rankingu na pozycje nr 15
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Eh, pierwszy raz na tym podforum...
Niewiedziałem nawet że owy klub istnieje
Moje gady to:
jaszczurka żyworodna
jaszczurka zwinka
padalec zwyczajny
zaskroniec zwyczajny
Suma:4
Płazy:
traszka zwyczajna
salamandra plamista
kumak nizinny
kumak górski
rzekotka drzewna
ropucha szara
ropucha zielona
ropucha paskówka
żaba trawna
żaba wodna
Suma:10
Wszystko to oczywiście życiowo- w tym roku jeszcze nic
Ale może będzie dobrze
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum