pewnie tak, ale skoro już odbiegamy od bieżącego tematu to wspomnę o zagadce "
polska jaszczurka" bo zamknięta ze trochę przykro mi że prawie nikt z Forum nie zagląda do mojej strony z profilu która jest za darmo (przynajmniej dla odwiedzających bo nie dla mnie ). na szczęście inni odwiedzają licznie. Pisałam też na forum że tak to się teraz nazywa... Nazwa Zootoca jest bardziej aktualna z co najmniej 8 lat (nie powiem dokładnie nie mam czasu szukać). Ale z drugiej strony jest dla mnie trochę ogłupiające że pan Arnold w Reptiles and Amphibians of Europe" z 2002 r używa tylko (odnośnie tego gatunku) Lacerta i ten sam Arnold jest naczelnym ekspertem super nowoczesnej strony z 2004 -5 r gdzie jest systematyka gadów Europy i tam jest tylko Zootoca I to dotyczy nie tylko tego gatunku....trudno się w tym zorientować jeśli nie jest się specjalistą lub pasjonatem. Dobrze że Pawlo to poruszył.
Ale z drugiej strony jest dla mnie trochę ogłupiające że pan Arnold w Reptiles and Amphibians of Europe" z 2002 r używa tylko (odnośnie tego gatunku) Lacerta i ten sam Arnold jest naczelnym ekspertem super nowoczesnej strony z 2004 -5 r gdzie jest systematyka gadów Europy i tam jest tylko Zootoca ?
Zresztą podobnie jest chyba z wężem Elaphe longissima (wąż eskulapa), który przez Utigera został włączony do rodzaju Zamenis (2002 rok i nazwe nosił Zamenis longissima), a według Montoriego i Liorente (2005) nazywać powinno się go Zamenis longissimus czy jakoś tak.
Ogólnie w rodzinie połozowatych (Colubridae) było dużo zmian jak wspomniałem wcześniej o E. longissima tak też kilka innych gat. z rodzaju Elaphe zostało wydzielonych np. do Pantherophis (to taka ciekawostka).
Joanno masz może gg?
Co do żyworódek, to zauważyłem, że prowadza ciekawe życie rodzinne.
Para trzyma się zwykle razem, a młode pozostają w pobliżu rodziców. Zauważyłem to, obserwując taką ,,rodzinkę'' w Beskidach, na terenie hotelu, w którym mieszkałem. Widziałem np. taką scenkę: samiec i samica przytulone do siebie wygrzewają się na deskach, a wokół biegają sobie młode. Tak było w tym roku, w zeszłym w innym, oddalonym o kilkanaście m miejscu, też na terenir hotelu, obserwowałem inną rodzinkę. Gdy przyjechałem rok później, z tej rodzinki pozostał już tylko samiec, dam głowę, że ten sam.....chyba żonka go zostawiła.....
Hej!
Macie może jeszcze ten artykuł o wydzieleniu żyworódki do nowego rodzaju? Link podany przez Pawlo niestety już nie działa..
Interesuje mnie na jakiej podstawie wyrzuconą ją z rzędu Lacerta
Ja mam pytanie dotyczace J.Zyworodnej. Czy odmiana calkowicie CZARNA jest czesto spotykana, czy to wyjatkowy okaz? Bo pare lat temu mialem calkowicie czarna odmiane zlapana przypadkowo w maju na jednym z rowkow wodnych.
Danych procentowych Ci nie podam bo ich nie znam a z palca wymyslac nie bede, ale Berger pisze: " liczne sa osobniki bardzo ciemne lub prawie calkowicie czarne, melanistyczne, czesto wystepujace w Tatrach(..)" - zwiazane jest to z mikroklimatem wyzszych gor, wg reguly Glogera bodajze, ze zmiennocieplne kregowce w chlodniejszym (tu: gory) srodowisku sa ciemniejsze niz na obszarach cieplejszych (tu: nizinnych). Ale i na nizu sie spotyka melanistyczne osobniki, tyle ze rzadziej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum