FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
jaszczurka zielona (Lacerta viridis)
Autor Wiadomość
Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 09:20   jaszczurka zielona (Lacerta viridis)

Witam, juz wiele forum poruszało watek tego gada, my tez poruszymy, pewne zródła donoszą ze na sląsku wystepuje ten gatunek, ale niestety nieudokumentoano tego, czy ktoś widział tego jaszczurka?

Accipiter 
Dreptak bagienny

Wysłany: 2006-07-28, 11:10   

Mauer napisał/a:
na sląsku wystepuje ten gatunek

A wiadomo gdzie dokładniej?? :roll:

http://Accipiter.posadzdrzewo.pl

Paweł Wójcik

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 11:46   

Mauer napisał/a:
pewne zródła donoszą ze na sląsku wystepuje ten gatunek, ale niestety nieudokumentoano tego,
Hm. Jeśli pewne źródła to dlaczego nieudokumentowane? Pisalismy o tej sprawie w innych wątkach. Jak wiadomo wierzę, że ten gatunek występuje w Polsce. Ale oficjalnie póki co uznano go za wyginięty. Stwierdzenia z ostatnich lat dotyczą głównie okazów celowo (czasem wielokrotnie) lub niechcący wypuszczonych. Jedynie jednokrotnie widziano jaszczurkę zieloną na zachodzie kraju, przez osobą która z pewnością jest w stanie rozpoznać ten gatunek po polskiej stronie dość blisko granicy z Niemcami, gdzie z drugiej strony dociera zasięg niemieckich populacji.

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 16:45   

Joanna napisał/a:
Jedynie jednokrotnie widziano jaszczurkę zieloną na zachodzie kraju, przez osobą która z pewnością jest w stanie rozpoznać ten gatunek po polskiej stronie dość blisko granicy z Niemcami, gdzie z drugiej strony dociera zasięg niemieckich populacji.

Ale to też chyba nie jest udokumentowana obserwacja :?:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 18:04   

Rey napisał/a:
Ale to też chyba nie jest udokumentowana obserwacja

Masz rację ;-) .
I tu jest może "pies pogrzebany", że jeżeli jakiś gatunek zostanie uznany za wyginięty nie wystarczają już słowa nawet specjalisty, tylko potrzeba dowodu?

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 20:32   

ja mysle ze tak, momo iz ta osoba to 'pewniak' to przydało by sie pare zdjec, swiadków i cos, najlepiej jakby to była zyjąca polulacja tych gadów

i mam pytanie, chronione sa wszystkie gady i płazy polskie i jesli dany gatunek w tym przypadku jaszczurka jest uznany za wymarły to jego hodowla jest prawnie legalna?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 20:35   

Mauer napisał/a:
i jesli dany gatunek w tym przypadku jaszczurka jest uznany za wymarły to jego hodowla jest prawnie legalna?
Baardzo sprytnie ;-) .
No chyba tak? Co powiedzą specjaliści od ochrony?

Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-07-28, 21:10   

:mrgreen: dobrze wiedziec, bo jest to dosc popularna jaszczurka w UK i innych krajach wysoko rozwinietych terrarystycznie

dzieki za odpowiedz

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-28, 21:17   

Mauer napisał/a:
dobrze wiedziec, bo jest to dosc popularna jaszczurka w UK i innych krajach wysoko rozwinietych terrarystycznie
Ejże ;-) ja napisałam że teoretycznie, ale nie wiem jak prawnie i są tu inni, którzy sie na tym lepiej znają. A w ogóle jestem przeciw powszechnej hodowli płazów i gadów dla rozrywki, choć znam terrarystę który robi też bardzo dużo dobrego dla dzikich płazów i gadów.

Pawlo 
PapaGekon :D

Wysłany: 2006-07-28, 22:23   

Fajne rzeczy na temat L. viridis są wypisane w bardzo starej pzycji pt. "Mały słownik zoologiczny, Płazy i Gady" wyd. Wiedza Powszechna. Tak z ciekawości wyporzyczyłem w miejskiej bibliotece. Przy niektórych rzeczach można nieźle się naśmiać aczkolwiek trzeba być wyrozumiałym bo ta książka ma sporo latek.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-29, 08:59   

Pawlo napisał/a:
ajne rzeczy na temat L. viridis są wypisane w bardzo starej pzycji pt. "Mały słownik zoologiczny, Płazy i Gady" wyd. Wiedza Powszechna.
Ciekawe, czy studenci UW wciąż się z tego uczą :roll:

Pawlo 
PapaGekon :D

Wysłany: 2006-07-29, 11:03   

Nie mam pojęcia, jeśli tak to im gratulujemy...

PS Coś mam tendencje do zakładania OT heh ;p

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-07-29, 12:11   

Joanna napisał/a:
Mauer napisał/a:
i jesli dany gatunek w tym przypadku jaszczurka jest uznany za wymarły to jego hodowla jest prawnie legalna?
Baardzo sprytnie ;-) .
No chyba tak? Co powiedzą specjaliści od ochrony?

Nawet w przypadku gatunku wymarłego w naszym kraju na jego przetrzymywanie ( hodowlę) potrzebna jest zgoda odpowiedniego organu zajmującego się ochroną przyrody. Jest to konieczne przykładowo jeśli w przyszłości będzie się chciało podjąć reintrodukcję takiego gatunku opartą właśnie na sztucznej hodowli.
Ostatnio zmieniony przez Rey 2006-07-29, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-07-29, 12:22   

Rey napisał/a:
Nawet w przypadku gatunku wymarłego w naszym kraju do jego przetrzymywanie ( hodowlę) potrzebna jest zgoda odpowiedniego organu zajmującego się ochroną przyrody.

dzięki. Oczywiscie mówimy tu o teorii. Bo odnosnie znanej historii z wypuszczaniem jaszczurek zielonych przez hodowcę z Nowej Soli w ruinach zamku w Siedlisku, to przypuszcza się że populacja nie utrzymała się ponieważ hodowca który trzymał i sukcesywnie wypuszczał te jaszczurki w koncu zmarł. Więc a) bezprawnie introdukował
b) hodował i nikt mu jakoś w tym nie przeszkadzał, chociaż wiadomo było kto niestety :/ (niestety nie powstrzymał, znaczy się)

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-08-21, 12:59   Jaszczurka zielona...

Mam takie pytanie... :roll: Posiadam ,,Kieszonkowy Przewodnik. Płazy i gady, gatunki środkowoeuropejskie" Ulricha Grubera i wyczytałem tam, ze jaszczurka zielona występuje jedynie w południowej części Śląska Cieszyńskiego. No wiec jak to jest z tym występowaniem w Polsce tej jaszczurki. Bo ja jestem pewien, że jaszczurka ta występuje (choć o wiele mniej liczniej niz zwinka) na peryferiach mojego miasta. Pamiętam jak za młodu łapałem je na nasypie kolejowym i jestem pewien, że to nie były samce zwinek. Joanno pomóż! ;-)
I choćby za sto lat odnajdę cię..."

Odpowiedz do tematu