Żółwie mnożna zobaczyć w Warszawie ul. Abrahama – przy kościele .
Są tam w różnych wielkościach od małych po dorosłe osobniki.
Nie widziałem jak się wykluwały ani jak ktoś młode wypuszczał.
Już dużo wcześniej słyszałem( nie od pierwszej lepszej osoby z ulicy) o rozmnażaniu żółwi egzotycznych u nas na wolności.
Jeśli chodzi o handel chronionych gatunków to słyszałem np. że na giełdzie na Słomczynie sprzedawali kumaki nizinne, w Warszawie w centrum ogrodniczym żaby tzw. zielone – kumak tez się tam się znalazł, kiedyś na giełdzie akwarystycznej na kole ( parę lat temu została przeniesiona do łazienek) widziałem jak sprzedawali traszki zwyczajne i grzebieniaste.
Jeśli chodzi o jaszczurki zielone to przypominam że widziałem je parę lat temu i nigdy nie twierdziłem ze nadal tam są ...
Widziałem je tam tylko raz pomimo tego że byłem w tym miejscu zanim je zobaczyłem ...
Po tej obserwacji byłem tam nie raz i jakoś nie udało mi się ich zobaczyć.
Odnośnie dawania namiarów na stanowiska to ja też parę razy na forum prosiłem o danie namiarów, niestety bez odpowiedzi..
Pisząc o tej mojej obserwacji chciałem tylko powiedzieć że skoro mi się udało je zobaczyć to być może gdzieś jeszcze w Polsce mogą żyć.
Jeśli chodzi o jaszczurki zielone to przypominam że widziałem je parę lat temu i nigdy nie twierdziłem ze nadal tam są ...
Widziałem je tam tylko raz pomimo tego że byłem w tym miejscu zanim je zobaczyłem ...
Po tej obserwacji byłem tam nie raz i jakoś nie udało mi się ich zobaczyć.
No tego to się nie dziwię, nie raz miałem takie sytuacje- oczywiście nie mówię o jaszczurkach zielonych
Choćby nawet jeśli chodzi o żmiję raz widziałem, potem nie raz przeszukałem ten teren i ani śladu!
PawełB napisał/a:
Pisząc o tej mojej obserwacji chciałem tylko powiedzieć że skoro mi się udało je zobaczyć to być może gdzieś jeszcze w Polsce mogą żyć.
Ciekawe czy to naprawdę były j. zielone... wszyscy mówią, że bez zdjęc to zaden dowód i to prawda, ale skoro wcześniej mówiłeś, że nie od wczoraj się znasz na tych zwierzętach, to jak juz wcześniej mówiłem to wcale nie musiały być zwinki... Nie wiem czemu ale Ci Pawle wierzę Ale po co rozwijać dalej temat, dopóki ktoś nie zrobi zdjęc j. zielonej w Polsce uważamy ją za gatunek najprawdopodobniej nie występujący w Polsce.
Wysłany: 2007-08-29, 13:58 całkowity OFF TOPIC! ORTOGRAFIA
Sorry, ale pierwszy raz od tylu lat nie wytrzymałem - tego się nie da czytać, pomijam interpunkcję i stylistykę, ale takie byki ortograficzne! Ja wiem, że to forum niesie przesłanie merytoryczne, ale naprawdę nie można się skupić na temacie, jak ma się przed oczyma takie kwiatki (tylko z ostatnich dwóch postów!):
na giełdzie na Słąmczynie
w Polsce mogą rzyć
sytułacje
Chodźby
ale Ci wieżę
Przepraszam, musiałem się wyżalić, może ktoś mnie wspomoże.
p.s. i nie piszcie o dysleksji, dysortografii i innych "dys".
niestety poziom wiedzy o języku ojczystym coraz częściej jest mniejszy niz o języku angielskim gdyby tak forumowicze zamiast wyszukiwania i podawania w zagadkach nazw gatunkowych w stu pięćdziesięciu językach skupili się na poprawnym opanowaniu choćby języka polskiego...
wiem, że to nie dział zagadkowy, ale niestety tak to widzę najprostsze dla wielu najtrudniejsze
Ptyś:
Cytat:
znalazlem pierwsze na Ponidziu stanowisko grzechotnika preriowego
Gratulacje ! I jak tu nie uwierzyć, że klimat nam się ociepla
P.S.
Masz rację, mało to miłosników terrariów ? Krokodyl pluskał się jakiś czas temu w Jeziorze Białym na Pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim
_________________ Laski, piaski i karaski
Ostatnio zmieniony przez pulsatilla1214 2007-08-29, 14:50, w całości zmieniany 1 raz
Już jestem spokojny
Kiedy zauważyłem, że nie jestem w stanie zrozumieć tego co czytam zrodził się ten apel:
Ludzie! Zanim klikniecie "wyślij", użyjcie najpierw "podgląd", przeczytajcie co napisaliście
no to teraz sam się przeraziłem jak przeczytałem swój post
Z Polskiego nigdy nie byłem najlepszy Ale tym razem to chyba za szybko pisałem
Dzięki za uwagę! Naprawdę
Zerknijcie czy w tym poście są błędy... Jak tak to poszerzajmy ten temat a jak nie to zajmijmy się zielonym mitem Pozdro!
Polski to przymiotnik, więc zaczyna się ten wyraz z małej litery. Nazw przedmiotów szkolnych także nie zaczynamy wielką literą Powinno być: "Z polskiego nigdy nie byłem najlepszy" Ja też nie jestem dobra z ortografii, jeszcze nie dawno pisałam np. "wogule"
Wysłany: 2007-12-01, 22:21 czy to jest jaszczurka zielona??
Joanna napisał/a:
Rey napisał/a:
Ale to też chyba nie jest udokumentowana obserwacja
Masz rację .
I tu jest może "pies pogrzebany", że jeżeli jakiś gatunek zostanie uznany za wyginięty nie wystarczają już słowa nawet specjalisty, tylko potrzeba dowodu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum