FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
jaszczurka zielona (Lacerta viridis)
Autor Wiadomość
Mauer 
Akt(or)

Wysłany: 2006-08-21, 12:33   

zobacz kilka postow nizej

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2006-08-21, 13:34 ]
już nie musi.. tematu poddane zostały scaleniu

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-21, 12:47   

Dzięki chłopcy :smile:
Jurgens napisał/a:
Pamiętam jak za młodu łapałem je na nasypie kolejowym i jestem pewien, że to nie były samce zwinek. Joanno pomóż!
Pomogłabym i przyjechała ich szukać ale nie mam na razie opieki dla kota ;-) . Ale o który Lubartów chodzi bo są dwa. Ten blisko granicy niemieckiej byłby wyjątkowo prawdopodobny.
A tak serio to pan Gruber jest Niemcem i jeśli Ty widzialeś w Polsce jaszczurkę zieloną to być może tak było. Mógłbyś poszukać, gdybyś miał czas...
Doniesienie z okolicy Ustronia (Śląsk Cieszyński) z 1972 jest ostatnim bardzo dobrze udokumenowanym (złapali 2 dorosłe okazy i nie wiadomo czy wypuścili) i jeszcze dwa młode spotkali, dotyczącym podgatunku nominalnego (nie z bułgarskiego jak w ruinach zamku).

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2006-08-21, 14:32   

Wow! No to by było coś, odnaleźć i udokumentować nowe stanowisko jaszczurki zielonej. Chętnie bym pomógł w poszukiwaniach, gdyby nie to, że za 2 tygodnie rozpoczyna się rok szkolny :/ .

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-08-21, 17:44   

No niestety ale to nie ten Lubartów na zachodzie ;-) tylko na wschodzie, 24 km na północ od Lublina. No to mamy problem... Jaszczurki które łapaliśmy były całe zielone, z niebieskawym odcieniem na szyi i w okolicach głowy. Z tym, że dawno już nie ,,łapałem" jaszczurek i nie wiem jak sytuacja przedstawia się teraz.
Teraz pytanie pomocnicze:P A występują całkowicie zielone odmiany zwinek, lub czy samce zwinki podczas okresu godowego mogą przybierać całe kolor jaskrawo zielony?
Joanna napisał/a:
Mógłbyś poszukać, gdybyś miał czas...
jutro idę.... :mrgreen:

Pamięć mam, ze tak powiem fotograficzną i powiem, że te jaszczurki u nas z torów wyglądały właśnie tak (fota z sieci rzecz jasna). Wszystko okaże się w najbliższym czasie.

8287LacertaBilineata.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 35.05 KB

I choćby za sto lat odnajdę cię..."

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-21, 18:10   

Zwinki mogą takie być ale bez niebieskiego podgardla. No i zwinki dorastają do 30 cm a zielone do 40 cm max.

http://images.google.pl/i...6lr%3D%26sa%3DN

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-08-21, 21:04   

Joanna napisał/a:
No i zwinki dorastają do 30 cm a zielone do 40 cm max.

to ja dodam jeszcze jedna ceche bo mialem przyjemnosc dwukrotnie widziec zielone ... nie w Polsce :mrgreen: na Wegrzech i w Rumunii
Zielona ma duzo wieksze przyspieszenie i rozwija duzo wieksza predkosc niz zwinka. Probowalem sie przygladnac jednej z bliska i nie moglem za nia nadazyc :tup:

sisiek 

Wysłany: 2006-08-22, 22:26   

Jurgens napisał/a:
Pamięć mam, ze tak powiem fotograficzną i powiem, że te jaszczurki u nas z torów wyglądały właśnie tak (fota z sieci rzecz jasna). Wszystko okaże się w najbliższym czasie.

cóż - zdjęcie które pokazałeś to jeszcze inny gatunek... tego to chyba koło Lublina jeszcze nie było :]

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-23, 08:08   

sisiek napisał/a:
cóż - zdjęcie które pokazałeś to jeszcze inny gatunek... tego to chyba koło Lublina jeszcze nie było

No tak, :smile: :res: sisiek jak zawsze czujny - Lacerta bilineata, tak podpisali zdjęcie, rzeczywiście, ale to oddzielono od jaszczurki zielonej niedawno, samiec wygląda właściwie prawie tak samo, młodocianych nie da się odróżnic chyba w ogóle, i generalnie trzeba szukać czegoś podobnego.

http://www.hrphotocontest...enu=4&img=25137

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-08-28, 11:30   

Pogoda nie dopisuje, chłodno i bezsłonecznie... nawet zwinek nie widać :/ Spróbuję w lepszą pogodę poszukać albo na wiosnę :/ Pewnie i tak po za zwinkami oraz żyworódkami niczego nie znajdę :roll:

sisiek 

Wysłany: 2006-08-28, 16:34   

Jurgens napisał/a:
Pewnie i tak po za zwinkami oraz żyworódkami niczego nie znajdę :roll:

tak :]

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-28, 16:55   

sisiek napisał/a:
tak
Skąd ta pewność sisiek, szukałeś tam systematycznie? :?
Najdalej na północ zasięg tego gatunku dochodzi do Branderburgii. Znajdują się tam pod stała kontrolą trzy odizolowane od siebie populacje tego gatunku. Także w sztucznych warunkach utrzymywane są osobniki jak rezerwuar genów tej konkretnej północnej populacji ale nie są wypuszczane na wolność.
U nas nie ma komu zmapować porządnie rodzimej herpetofauny. Brak herpetologów z prawdziwego zdarzenia. Jedyna nadzieja w amatorach ;-) .

http://www.iucnredlist.or...p?species=61530

sisiek 

Wysłany: 2006-08-28, 19:42   

Joanna napisał/a:
sisiek napisał/a:
tak
Skąd ta pewność sisiek, szukałeś tam systematycznie? :?
Najdalej na północ zasięg tego gatunku dochodzi do Branderburgii.

Nie szukałem. Ale chyba wystarczy odrobina znajomości klimatu naszego kraju. Jeśli już szukać gatunku ciepłolubnego (patrz mapka na linku przez ciebie załączonym) to chyba w południowo-zachodniej części Polski. Pamiętać należy nie tylko o gradiencie klimatycznym północ-południe (tu szerokość geograficzna okolic Lublina może i pasuje) ale również o tym związanym z kierunkiem wschód-zachód (wpływ klimatu atlantyckiego). Oczywiście można wszędzie szukać egzotycznych gatunków, tylko po co?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-28, 20:04   

sisiek napisał/a:
Jeśli już szukać gatunku ciepłolubnego (patrz mapka na linku przez ciebie załączonym) to chyba w południowo-zachodniej części Polski.
Nie można Ci odmówić słuszności, bardziej tam, ale skoro Jurgens utrzymuje że widział coś takiego jak na zdjęciu, to nie zaszkodzi jak się rozejrzy na wiosnę, jeśli to nie problem. Nie jest to tak całkiem "egzotyczny" gatunek, występuje u naszych sąsiadów. Nie ma przecież szukać krokodyla. ;-) .

Jurgens 
morderca Kaczorów

Wysłany: 2006-08-28, 20:33   

Joanna napisał/a:
Jurgens utrzymuje że widział coś takiego jak na zdjęciu
Żeby nie było niedomówień... Wydaje mi się, że kilka lat temu łapałem podobne albo nawet takie same jaszczurki jak na zdjęciu (siesiek skoro tylko specjalista moze odróżnić te dwa gatunki to nie wymagaj tego odemnie ;-) ), ale trzeba pamiętać, że ludzki umysł lubi płatać figle. Ale jak Joanna pisze, warto przejść się i zobaczać, przyroda czasem lubi płatać figle, a mi spacerek na tory z pewnością nie zaszkodzi ;-)
Cytat:
Nie ma przecież szukać krokodyla. ;-) .
Krokodyl był chyba z 2-3 lata temu nad jeziorem Białym koło Włodawy :]

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-29, 08:12   

Jurgens napisał/a:
(siesiek skoro tylko specjalista moze odróżnić te dwa gatunki to nie wymagaj tego odemnie ),
tak, podejrzewam że bez podpisu nikt by się nie zorientował, poza tym tylko część specjalistów wyróznia te dwa gatunki (L. bilineata i viridis). Ja w swoim Arnoldzie (kluczu) z 2002 mam że to jeden gatunek i nie napisano jak to odróżniać. ;-)
Samiec jaszczuki żyworodnej też może mieć niebieskawe podgardle (przepraszam że zdjęcie trupka i to złej jakości ale innego nie mam) ale grzbiet nie jest u Zootoca nigdy intensywnie zielony. Wrażliwsi niech nie oglądają.

http://img220.imageshack....nabrzuchzp8.jpg
http://img216.imageshack....rzbiet67eo5.jpg

Odpowiedz do tematu