FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
jak uratować traszki grzebieniaste ?
Autor Wiadomość
posnanss 

Wysłany: 2006-06-20, 20:24   jak uratować traszki grzebieniaste ?

Witam,

Otóz chodzi o mała "kolonię" 10 traszek grzebieniastych żyjących w ciemnej i wilgotnej piwnicy jednego z domów w lesie. Piwnica ma być remontowana, na co nie mam wpływu. Jednak mam wpływ na to, że traszki mogą z tego miejsca zostac przeniesione w inne. Że tak powiem mam na to 3 miesiące, znam dziury nie zostana pozaklejane w murach i piwnica nie zostanie wypełniona metrami szcześciennymi drewna. Przypuszczam, że będę musiał stworzyc bardzo podobne warunki jak mają teraz. Jednak w Puszczy Noteckiej raczej sucho jest i mało chałup. jakieś 300 metrów od chałupy są stare stawy hodowlane z duża ilością starych wierzb, olch i topól. Kamieni tez dużo się znajdzie. Macie jakies rady jak zbudowac im jakieś sztuczne schronienie? Drapieżników raczej brak. Sporadyczne lisy i kuny domowe biegają po tym terenie.
Zauważyłem, że teren jest dość bogaty w płazy. Z chęcią zbadam pod tym kątem, jednak poszukuję dobrego przewodnika o nich - rozpoznawanie etc.

pozdrawiam,
Michał

Michał

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-06-20, 20:51   Re: jak uratować traszki grzebieniaste ?

posnanss napisał/a:
Witam,

jakieś 300 metrów od chałupy są stare stawy hodowlane z duża ilością starych wierzb, olch i topól. Kamieni tez dużo się znajdzie. Macie jakies rady jak zbudowac im jakieś sztuczne schronienie? Drapieżników raczej brak. Sporadyczne lisy i kuny domowe biegają po tym terenie.
pozdrawiam,
Michał

Myslę Michale że nie potrzebujesz bardzo rad. Twoje myślenie jest bardzo dobre. Traszki grzebieniaste skądś się wzięły w tej piwnicy. Z jakiegoś zbiornika wodnego. Jesli w okolicy tej chałupy nie ma innego mniejszego (rowy, bakorka), położonego bliżej i mniej zarybionego to zapewne zawędrowały z tych stawów i można je tam przenieść na brzeg zbiornika ukrywając w kupie kamieni. Wiele osobników tego gatunku przebywa nawet cały rok w wodzie, więc sobie poradzą.

posnanss 

Wysłany: 2006-06-21, 16:22   

Super, w takim razie trzeba przygotować wieksą stertę kamieni i do przeprowadzki. czy uzyskam jeszcze imnformacje o dobrej ksiazce o płazach?

pozdrawiam

Michał

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-06-21, 16:40   

posnanss napisał/a:
. czy uzyskam jeszcze imnformacje o dobrej ksiazce o płazach?
Zależy czego szukasz w tej książce. Dla mnie najlepsza jest wciąż "Płazy i Gady krajowe" Juszczyka - w trzech tomach. Ale nie wiem czy wciąż ją wydają i tam już są bardzo szczegółowe informacje.

posnanss 

Wysłany: 2006-06-22, 14:04   

Raczej podreczny, terenowy przewodnik do oznaczania polskich gatunków. Cos a,la ptaki u jonsona. Moga byc nawet razem gady i płazy

Michał

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2006-06-22, 14:12   

Posnans, widze ze jesteś z Poznania. Zagadaj moze do forumowego Batmana albo lepiej zarejestruj sie na http://forum.bocian.org.pl/ i tam daj znać Batmanowi o tej sprawie. Myśle ze w kupie raźniej ;) :]

pozdrawiam i czekamy na rezultaty

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-06-22, 14:18   

posnanss napisał/a:
Raczej podreczny, terenowy przewodnik do oznaczania polskich gatunków. Cos a,la ptaki u jonsona. Moga byc nawet razem gady i płazy

Jest klucz Bergera zobacz wątek jak rozpoznać gatunek po kijankach, ale ja tego nie czytałam poza jednym rozdziałem. Najlepszy europejski taki field guide to "Reptiles and Amphibians of Europe "Arnolda i Ovendena z 2002 roku. Nawet lepszy niz ptasi, bo jest klucz wyboru, a w Johnsonie nie ma jak widzę. Taka biblia herpetologów - amatorów. Ale on chyba kosztuje ze sto kilkadziesiąt złotych. Są jeszcze inne ksiązki wydane po polsku, część mam część nie, ale to nie są klucze. Najbardziej podoba mi się ten pomysł jaboi z kluczem na komórkę zwłaszcza, że wyświetlacze coraz większe. ;-)

Odpowiedz do tematu