FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Grupowe wypady na obserwacje
Autor Wiadomość
xbor 

Wysłany: 2006-03-22, 20:45   Grupowe wypady na obserwacje

Może byśmy zoorganizowali grupowe wypady na obserwacje płazów. Wiadomo że płazy sa głownie nocnymi zwierzakami więc trzeba by wybierać się nocą. A samotne wyprawy w nocy nie śa dobrym pomysłem (wykładowca z UŚ obserwował samotnie płazy w nocy w WPKiW i dostał wpieprz) wiec myślałem żeby się jakoś zoorganizwać co wy na to??

ogardy 

Wysłany: 2006-03-22, 20:48   

Dobry pomysl :oki:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-03-23, 08:34   

xbor napisał/a:
Może byśmy zoorganizowali grupowe wypady na obserwacje płazów. Wiadomo że płazy sa głownie nocnymi zwierzakami więc trzeba by wybierać się nocą.
Bardzo dobrzeże chcecie obserwować płazy, ale jeśli chodzi Wam o monitoring zbiorników rozrodczych to wiekszość gatunków można obserwować w bezwietrzny, słoneczny dzień, wzdględnie słuchać wieczorem (rzekotki). Śpiące rzekotki można też wypatrzyć w pobliżu zbiornika w dzień.
Jak ktoś ma cyfrówkę z makro, to róbcie zbliżenia modzeli podeszwowych itp. Chciałabym kiedyś w końcu zrobić klucz do oznaczania gatunków w necie. Cudownie by było jeszcze z głosami godowymi :smile: . Ale nie wiem czy dałoby się to zamonotować na stronie.

Pawelele 

Wysłany: 2006-03-25, 09:38   

xbor napisał/a:
Może byśmy zoorganizowali grupowe wypady na obserwacje płazów. Wiadomo że płazy sa głownie nocnymi zwierzakami więc trzeba by wybierać się nocą

Jak najbardziej jestem pro ale równocześnie zgadzam się z Joanną - można w dzień - ja do tej pory jedynie na paskówki chodziłem wieczorem, mimo że za dnia też nadawały ale w ciemności to był super klimacik :oki:

Odpowiedz do tematu