Wysłany: 2006-03-22, 20:45 Grupowe wypady na obserwacje
Może byśmy zoorganizowali grupowe wypady na obserwacje płazów. Wiadomo że płazy sa głownie nocnymi zwierzakami więc trzeba by wybierać się nocą. A samotne wyprawy w nocy nie śa dobrym pomysłem (wykładowca z UŚ obserwował samotnie płazy w nocy w WPKiW i dostał wpieprz) wiec myślałem żeby się jakoś zoorganizwać co wy na to??
Może byśmy zoorganizowali grupowe wypady na obserwacje płazów. Wiadomo że płazy sa głownie nocnymi zwierzakami więc trzeba by wybierać się nocą.
Bardzo dobrzeże chcecie obserwować płazy, ale jeśli chodzi Wam o monitoring zbiorników rozrodczych to wiekszość gatunków można obserwować w bezwietrzny, słoneczny dzień, wzdględnie słuchać wieczorem (rzekotki). Śpiące rzekotki można też wypatrzyć w pobliżu zbiornika w dzień.
Jak ktoś ma cyfrówkę z makro, to róbcie zbliżenia modzeli podeszwowych itp. Chciałabym kiedyś w końcu zrobić klucz do oznaczania gatunków w necie. Cudownie by było jeszcze z głosami godowymi . Ale nie wiem czy dałoby się to zamonotować na stronie.
Może byśmy zoorganizowali grupowe wypady na obserwacje płazów. Wiadomo że płazy sa głownie nocnymi zwierzakami więc trzeba by wybierać się nocą
Jak najbardziej jestem pro ale równocześnie zgadzam się z Joanną - można w dzień - ja do tej pory jedynie na paskówki chodziłem wieczorem, mimo że za dnia też nadawały ale w ciemności to był super klimacik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum