FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Rey
2006-02-09, 17:00
Gniewosz plamisty
Autor Wiadomość
hajstra 

Wysłany: 2006-02-09, 16:24   Gniewosz plamisty

Czy posiadacie może jakieś informacje o gniewoszu z terenów centralnego, wschodniego i południowo-wschodniego Mazowsza. Najbardziej interesują mnie dane z rejonu Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, nadleśnictwa Celestynów i Garwolin. Znam dwie informacje z tych terenów - pierwsza dotyczy okolicy rez. "Na Torfach" i pochodzi z lat 70., kolejna z okolic rez. "Wymięklizna", ale to też staroć. Może ktoś wie o czymś bardziej aktualnym?

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-02-09, 16:49   

Z tego co mi wiadomo w samym MPK gniewosz plamisty już nie występuje, a przynajmniej nie był odnotowany przy pracach nad planem ochrony :(

hajstra 

Wysłany: 2006-02-09, 16:54   

Rey, nie żartuj sobie, przy pracach nad Planem Ochrony Przyrody MPK raczej niczego nie wykryto.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-02-09, 16:54   

Tak na szybko to 2 lata temu złapali gniewosza w Kampinosie. Jest też o tym węzu na stronie Salamandry.

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-02-09, 17:01   

hajstra napisał/a:
przy pracach nad Planem Ochrony Przyrody MPK raczej niczego nie wykryto.

To w każdym razie od tego czasu informacji o gniewoszu z terenu MPK brak.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2006-02-09, 17:22   

Joanna napisał/a:
Jest też o tym węzu na stronie Salamandry.

ano właśnie - patrzyłeś tam?

jest taka mapka:

źródło: Salamandra

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

koper 

Wysłany: 2006-02-10, 17:39   

Świerza informcja,tez jest(w tamtym roku)odnotowanie dosc sporej populcji gniewosza w woj.lubuskim w puszczy rzepinskiej.Bylo o tym dosc głośno,gdyz chyba naprawde troche tam ich znalezlli.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-02-13, 19:51   

mopek napisał/a:
jest taka mapka:

No jest ta mapka, ale ona ma się nijak do tej Atlasie płazów i gadów Polski, o którym pisaliśmy. Tam jest z kilkadziesiąt stanowisk w Polsce, w tym 6 w najbliższych okolicach Warszawy ale po drugiej stronie Wisły - nie od Celestynowa.

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-02-13, 20:51   

Joanna napisał/a:
Tam jest z kilkadziesiąt stanowisk w Polsce

A ile konkretnie Atlas podaje :?:

Joanna napisał/a:
w tym 6 w najbliższych okolicach Warszawy

Na ile aktualne są te dane :?:

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-02-13, 20:56   

No cóż, piszę o zamalowanych kropkach, więc po roku 1971. Tak jak pisałam w tym temacie w Kampinosie był na pewno 2 lata temu. Pojechał nawet do zoo bo cos z nim było nie tak podobno. Zlituj się, nie będę teraz liczyć tych kropek :? Może jutro. Zmęczona jestem o tej porze :smile:

ogardy 

Wysłany: 2006-02-13, 21:02   

koper napisał/a:
Świerza informcja,tez jest(w tamtym roku)odnotowanie dosc sporej populcji gniewosza w woj.lubuskim w puszczy rzepinskiej.Bylo o tym dosc głośno,gdyz chyba naprawde troche tam ich znalezlli.
Skad masz te informacje? Mozesz napisac cos wiecej?!

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-02-13, 21:03   

Joanna napisał/a:
Zlituj się, nie będę teraz liczyć tych kropek

Jasne, ja tylko tak orientacyjnie się spytałem ;-)

Kurcze przydał by mi się ten atlas :/

hajstra 

Wysłany: 2006-02-13, 23:14   

W "Przyrodzie wojewodztwa siedleckiego" (1995 r. red. H.Kot) przy opisie rez. "Wymięklizna", znajduje się takie zdanie: "Dużą rzakością faunistyczną obiektu jest gniewosz plamisty, znaleziony na drodze śródleśnej stanowiącej granicę rezerwatu."
Nie podejrzewałbym autorów książki o podawanie niesprawdzonych informacji. Pytanie gdzie mogą znajdować się materiały źrodłowe tej obserwacji? Podejrzewam, że jej data zdecydowanie "załapuje" się w okres po 1971 r. Pytanie nr dwa - dlaczego to stanowisko nie mam swojej kropki w Atlasie płazów i gadów Polski?

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-02-14, 09:15   

Nie wiem co Ci powiedzieć hajstra. Jeśli ta pracka pod red. H. Kota jest naukowa, to powinno być choć napisane "informacja ustna", albo "własna" itp. Problemem jest, że nie wiadomo co robić z takimi pojedynczymi obserwacjami. Nie bardzo da się je publikować. Mozna je wysyłać do IOP w Krakowie ;-) Podobno nasza (z mężem) pracka o gatunkach egzotycznych jest jedyną gdzie były opublikowane stanowiska żółwia czerwonolicego w Polsce, a jest on jak wiadomo bardzo rozpowszechniony :?
Co do luk Atlasu nawet jesli chodzi o informacje, które były dostępne dla pierwszego składu autorów, to już było na ten temat w innym wątku. I takie luki są.

Jurek7 

Wysłany: 2006-02-14, 14:14   

Joanna napisał/a:
w Kampinosie był na pewno 2 lata temu. Pojechał nawet do zoo bo cos z nim było nie tak podobno.

Jakies 10 lat temu spotkalem gniewosza w rez. Luze w KPN. Bylo to w grudniu (!), gniewosz pojechal do zoo, bo temperatura wynosila kilka stopni i nie mogl sie ruszac. Nie wiem jak wylazl z zimowiska, czy ktos go wypuscil itp. To nie ta sama wiadomosc?

Wiadomosc jest w KARTOTECE BOCIANA W SIEDLCACH, KTORA ZBIERA WSZYSTKIE INFORMACJE FAUNISTYCZNE Z MAZOWSZA.

NB, zauwazylem ze ludzie opracowujacy rozmieszczenie jakiegos gatunku ignoruja kartoteki regionalne. Pewnie potem powstana prace o rozmieszczeniu znajomych autora, nie rozmieszczeniu zwierzat. ;)

Odpowiedz do tematu