Czy posiadacie może jakieś informacje o gniewoszu z terenów centralnego, wschodniego i południowo-wschodniego Mazowsza. Najbardziej interesują mnie dane z rejonu Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, nadleśnictwa Celestynów i Garwolin. Znam dwie informacje z tych terenów - pierwsza dotyczy okolicy rez. "Na Torfach" i pochodzi z lat 70., kolejna z okolic rez. "Wymięklizna", ale to też staroć. Może ktoś wie o czymś bardziej aktualnym?
Świerza informcja,tez jest(w tamtym roku)odnotowanie dosc sporej populcji gniewosza w woj.lubuskim w puszczy rzepinskiej.Bylo o tym dosc głośno,gdyz chyba naprawde troche tam ich znalezlli.
No jest ta mapka, ale ona ma się nijak do tej Atlasie płazów i gadów Polski, o którym pisaliśmy. Tam jest z kilkadziesiąt stanowisk w Polsce, w tym 6 w najbliższych okolicach Warszawy ale po drugiej stronie Wisły - nie od Celestynowa.
No cóż, piszę o zamalowanych kropkach, więc po roku 1971. Tak jak pisałam w tym temacie w Kampinosie był na pewno 2 lata temu. Pojechał nawet do zoo bo cos z nim było nie tak podobno. Zlituj się, nie będę teraz liczyć tych kropek Może jutro. Zmęczona jestem o tej porze
Świerza informcja,tez jest(w tamtym roku)odnotowanie dosc sporej populcji gniewosza w woj.lubuskim w puszczy rzepinskiej.Bylo o tym dosc głośno,gdyz chyba naprawde troche tam ich znalezlli.
Skad masz te informacje? Mozesz napisac cos wiecej?!
W "Przyrodzie wojewodztwa siedleckiego" (1995 r. red. H.Kot) przy opisie rez. "Wymięklizna", znajduje się takie zdanie: "Dużą rzakością faunistyczną obiektu jest gniewosz plamisty, znaleziony na drodze śródleśnej stanowiącej granicę rezerwatu."
Nie podejrzewałbym autorów książki o podawanie niesprawdzonych informacji. Pytanie gdzie mogą znajdować się materiały źrodłowe tej obserwacji? Podejrzewam, że jej data zdecydowanie "załapuje" się w okres po 1971 r. Pytanie nr dwa - dlaczego to stanowisko nie mam swojej kropki w Atlasie płazów i gadów Polski?
Nie wiem co Ci powiedzieć hajstra. Jeśli ta pracka pod red. H. Kota jest naukowa, to powinno być choć napisane "informacja ustna", albo "własna" itp. Problemem jest, że nie wiadomo co robić z takimi pojedynczymi obserwacjami. Nie bardzo da się je publikować. Mozna je wysyłać do IOP w Krakowie Podobno nasza (z mężem) pracka o gatunkach egzotycznych jest jedyną gdzie były opublikowane stanowiska żółwia czerwonolicego w Polsce, a jest on jak wiadomo bardzo rozpowszechniony
Co do luk Atlasu nawet jesli chodzi o informacje, które były dostępne dla pierwszego składu autorów, to już było na ten temat w innym wątku. I takie luki są.
w Kampinosie był na pewno 2 lata temu. Pojechał nawet do zoo bo cos z nim było nie tak podobno.
Jakies 10 lat temu spotkalem gniewosza w rez. Luze w KPN. Bylo to w grudniu (!), gniewosz pojechal do zoo, bo temperatura wynosila kilka stopni i nie mogl sie ruszac. Nie wiem jak wylazl z zimowiska, czy ktos go wypuscil itp. To nie ta sama wiadomosc?
Wiadomosc jest w KARTOTECE BOCIANA W SIEDLCACH, KTORA ZBIERA WSZYSTKIE INFORMACJE FAUNISTYCZNE Z MAZOWSZA.
NB, zauwazylem ze ludzie opracowujacy rozmieszczenie jakiegos gatunku ignoruja kartoteki regionalne. Pewnie potem powstana prace o rozmieszczeniu znajomych autora, nie rozmieszczeniu zwierzat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum