Akurat te dane w częsci podejrzewam są bardzo nierzetelne. Poruszaliśmy juz tu nieraz te tematy. Chodzi o pieniądze. Dostają je ci którzy chcą najmnniej - tyle że nie starcza to casem na wyjazdy w teren, więc posiłkują się statymi danymi i .... fantazją. Urzędy też proszą np. o monitoring płazów po sezonie rozrodczym - więc co moga dostać?
Być może. Może mam mało informacji na ten temat i naszą dolnośląską perspektywę. Uważam, że nasz zespół robi to rzetelnie, ale faktycznie spotkałem się raz z czymś spoza naszego regionu co było doprawdy jakimś kompletnym kitem i przyznam szczerze, że się nabijaliśmy z tych tekstów, bo było widać, że robiły to przypadkowe osoby nie mające pojęcia o płazach i gadach i chodziło wyłącznie o przerobienie pieniędzy. a urzędnicy "przyklepią" każdą bzdurę. Tak bywa, dlatego wszędzie potrzebna jest weryfikacja i kontrola. Tylko to stadko herpetologów u nas za wąskie , nie wspominając o silnych ośrodkach badań herpetologicznych tak jak to jest na Zachodzie Europy czy w Rosji.
Co do publikacji to jest prawda. Kult punktów i impact factorów jest ogromny, ale to nie znaczy, że w przerwach między wielką nauką jakieś faunistyki nie można opublikować.
_________________ dr R.Maślak
Uniwersytet Wrocławski
Ostatnio słyszałem, że w okolicach Poleskiego Parku Narodowego i Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego pojawił się gniewosz.
Czy to prawda? Czy ktoś widział tego gada w tamtych okolicach?
witka....w niedziele obserwowalismy gniewosza pod Kielcami...gniewosze tam sa w wielu miejscach, ale ten kolezka pelzal wsrod rosiczek i zurawiny....nietypowe srodowisko jak dla weza, ktory unika wody.......mial ktos takie obserwacje?
Poszukuję wszelkich możliwych danych o występowaniu gniewosza w Bieszczadach, artykuły, publikacje, własne obserwacje, informacje od innych osób, czyli innymi słowy wszystko, wszystko. Trochę już mam, ale jakby ktoś miał jakieś info to proszę o PW
_________________ Proszę nie podawać na forum dokładnej lokalizacji stanowisk Gniewosza Plamistego i Węża Eskulapa, ze względu na ich ochronę !!!
niestety takie fora czytają też tacy, którzy dokładnej lokalizacji znać nie powinni.
Niestety, wyłapywanie gadów do prywatnych kolekcji to zmora.
A wracają do gniewosza. Znam pewne ciekawe stanowisko. Jak na moje oko warunki środowiskowe są bardzo dobre dla gniewosza. Oprócz teggo gatunku występują też tam żmije, zaskrońce, zwinki (zatrzęsienie), żyworódki i padalce. Blisko tego miejsca znajduje się rezerwat przyrody. Czy można coś zrobić żeby ten rezerwat powiększyć o to miejsce, właśnie ze względu na występujące tam gniewosze i inne gady?
Chyba wiem o które miejsce Ci chodzi. Mam prośbę. Czy ktoś może mi pomóc uporządkować swoją jakże "koslawą" wiedzę? Czy naprawdę to jest jedyne miejsce w Polsce, gdzie można spotkać wszystki występujące u nas węże? Na pewno jest wąż Eskupala ale czy na pewno gniewosz plamisty? Czy ta "populacja" wypuszczona przez wspomianego w innym wątku amatora-herpetologa dotyczy tego terenu?
Dnia 16.10.2008r. o godz 16.00 w Roztoczańskim PN w Zwierzyńcu w ramach "spotkań czwartkowych" wygłoszony zostanie wykład „Gniewosz plamisty – występowanie i ochrona” przez dr inż. Przemysława Stachyrę z RPN.
Zapewne Przemek przedstawi przede wszystkim wymniki badań gniewosza na Zamojszczyźnie.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Dnia 16.10.2008r. o godz 16.00 w Roztoczańskim PN w Zwierzyńcu w ramach "spotkań czwartkowych" wygłoszony zostanie wykład „Gniewosz plamisty – występowanie i ochrona” przez dr inż. Przemysława Stachyrę z RPN.
Zapewne Przemek przedstawi przede wszystkim wymniki badań gniewosza na Zamojszczyźnie.
Wykład został przesuniety na 23.10.2008 r.
Jak dobrze pamietam RPN wydaje co jakiś czas zbiór wykładów w formie książkowej.
_________________ Sekcja Odonatologiczna PTE
Zamojskie Towarzystwo Przyrodnicze - zamtop@wp.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum