FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Rey
2006-02-09, 17:00
Gniewosz plamisty
Autor Wiadomość
Robert Maślak 

Wysłany: 2007-03-01, 22:35   

Joanna napisał/a:

Akurat te dane w częsci podejrzewam są bardzo nierzetelne. Poruszaliśmy juz tu nieraz te tematy. Chodzi o pieniądze. Dostają je ci którzy chcą najmnniej - tyle że nie starcza to casem na wyjazdy w teren, więc posiłkują się statymi danymi i .... fantazją. Urzędy też proszą np. o monitoring płazów po sezonie rozrodczym - więc co moga dostać?

Być może. Może mam mało informacji na ten temat i naszą dolnośląską perspektywę. Uważam, że nasz zespół robi to rzetelnie, ale faktycznie spotkałem się raz z czymś spoza naszego regionu co było doprawdy jakimś kompletnym kitem i przyznam szczerze, że się nabijaliśmy z tych tekstów, bo było widać, że robiły to przypadkowe osoby nie mające pojęcia o płazach i gadach i chodziło wyłącznie o przerobienie pieniędzy. a urzędnicy "przyklepią" każdą bzdurę. Tak bywa, dlatego wszędzie potrzebna jest weryfikacja i kontrola. Tylko to stadko herpetologów u nas za wąskie :( , nie wspominając o silnych ośrodkach badań herpetologicznych tak jak to jest na Zachodzie Europy czy w Rosji.

Co do publikacji to jest prawda. Kult punktów i impact factorów jest ogromny, ale to nie znaczy, że w przerwach między wielką nauką jakieś faunistyki nie można opublikować.

Oczko 
herpetogeolog

Wysłany: 2007-03-02, 08:46   

Robert Maślak napisał/a:

Tylko to stadko herpetologów u nas za wąskie :(

taki offtop: ja mam nadzieje ze to sie zmieni :roll:

!!! http://waranek.act4trees.com/ !!!!

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-03-08, 19:34   

Rey napisał/a:
Rozszerzenie rezerwatu, nawet jeśli ma on inny typ, jest jak najbardziej możliwe.

Proszę o jakieś szczegóły, bo prawna strona ochrony przyrody nie jest moją mocną stroną.

Rey 

Wysłany: 2007-03-08, 23:19   

To podaj chociaż co to za rezerwat :idea:

szymon8514 

Wysłany: 2007-07-31, 12:50   

Ostatnio słyszałem, że w okolicach Poleskiego Parku Narodowego i Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego pojawił się gniewosz.
Czy to prawda? Czy ktoś widział tego gada w tamtych okolicach?

felix 

Wysłany: 2007-07-31, 13:03   

witka....w niedziele obserwowalismy gniewosza pod Kielcami...gniewosze tam sa w wielu miejscach, ale ten kolezka pelzal wsrod rosiczek i zurawiny....nietypowe srodowisko jak dla weza, ktory unika wody.......mial ktos takie obserwacje?

gniewosz......jpg
Plik ściągnięto 42 raz(y) 32.19 KB

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-07-31, 14:19   

Raz obserwowałem gniewosza w zaroślach nad niewielkimi mokradełkami, opodal płynął strumyczek, w sumie też dość wilgotne stanowisko.

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-06-08, 19:41   

Hej

Poszukuję wszelkich możliwych danych o występowaniu gniewosza w Bieszczadach, artykuły, publikacje, własne obserwacje, informacje od innych osób, czyli innymi słowy wszystko, wszystko. Trochę już mam, ale jakby ktoś miał jakieś info to proszę o PW ;)

carr 

Wysłany: 2008-06-09, 11:30   

Jedna z grup z mojego roku spotkała (6.06.08) Gniewosza w Pienińskim PN.
Jak będzie potrzebna fotka to na PW.

lucyna beata 

Wysłany: 2008-06-20, 07:24   

Wężosław napisał/a:
Robert Maślak napisał/a:
niestety takie fora czytają też tacy, którzy dokładnej lokalizacji znać nie powinni.
Niestety, wyłapywanie gadów do prywatnych kolekcji to zmora.

A wracają do gniewosza. Znam pewne ciekawe stanowisko. Jak na moje oko warunki środowiskowe są bardzo dobre dla gniewosza. Oprócz teggo gatunku występują też tam żmije, zaskrońce, zwinki (zatrzęsienie), żyworódki i padalce. Blisko tego miejsca znajduje się rezerwat przyrody. Czy można coś zrobić żeby ten rezerwat powiększyć o to miejsce, właśnie ze względu na występujące tam gniewosze i inne gady?

Chyba wiem o które miejsce Ci chodzi. Mam prośbę. Czy ktoś może mi pomóc uporządkować swoją jakże "koslawą" wiedzę? Czy naprawdę to jest jedyne miejsce w Polsce, gdzie można spotkać wszystki występujące u nas węże? Na pewno jest wąż Eskupala ale czy na pewno gniewosz plamisty? Czy ta "populacja" wypuszczona przez wspomianego w innym wątku amatora-herpetologa dotyczy tego terenu?

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2008-10-14, 09:35   

Dnia 16.10.2008r. o godz 16.00 w Roztoczańskim PN w Zwierzyńcu w ramach "spotkań czwartkowych" wygłoszony zostanie wykład „Gniewosz plamisty – występowanie i ochrona” przez dr inż. Przemysława Stachyrę z RPN.
Zapewne Przemek przedstawi przede wszystkim wymniki badań gniewosza na Zamojszczyźnie.

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2008-10-14, 10:17   

niestety nie dam rady się pojawić, ale może będzie jakieś streszczenie tego wykładu albo inne opracowanie tego tematu gdzieś dostępne?

Wiacek 
moderator

Wysłany: 2008-10-16, 08:24   

Cytat:
Dnia 16.10.2008r. o godz 16.00 w Roztoczańskim PN w Zwierzyńcu w ramach "spotkań czwartkowych" wygłoszony zostanie wykład „Gniewosz plamisty – występowanie i ochrona” przez dr inż. Przemysława Stachyrę z RPN.
Zapewne Przemek przedstawi przede wszystkim wymniki badań gniewosza na Zamojszczyźnie.

Wykład został przesuniety na 23.10.2008 r.

Jak dobrze pamietam RPN wydaje co jakiś czas zbiór wykładów w formie książkowej.

Odpowiedz do tematu