FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Rey
2006-02-09, 17:00
Gniewosz plamisty
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-02-14, 14:31   

Jurek7 napisał/a:
To nie ta sama wiadomosc?
Chyba nie. Data się nie zgadza. Tamtego chyba złapali pracownicy parku. Chociaż jak informacja przechodzi przez kilka osób to nie wiadomo... Może Zoo wie czy to te same informacje ;-)
Jurek7 napisał/a:
Pewnie potem powstana prace o rozmieszczeniu znajomych autora, nie rozmieszczeniu zwierzat.
Właśnie takie powstają, a juz na pewno o rozmieszczeniu aktywnych badaczy :?

Żmihor 

Wysłany: 2006-02-14, 19:02   

wyglada na to, że fajna populacja jest nad odrą, w cedyńskim Parku krajobrazowym. widziałem tam dwa gniewosze w 2004 i jednego w 2005. wprawdzie to od mazowsza kawałek ale może komus sie przyda - w Przegl przyr jest notatka na ten temat (rocznik 2004)
pozdrawiam

kamkoz9 
kamkoz9

Wysłany: 2007-02-02, 14:13   żmija i gniewosz

Widzieliście Gniewosza plamistego? Słyszałem, że jest podobny do Żmii zygzakowatej

edit: Rey
zmoderowane

xhardcorex 
Jerzy Jeż

Wysłany: 2007-02-02, 14:44   

Nie widziałem. Przyznam Ci rację, że dla laika te gatunki są podobne Najlepiej znajdź w wyszukiwarce oba gatunki i porównaj sam :oki:

SolidForce 

Wysłany: 2007-02-02, 15:59   

ja tez nie widziałem ani gniewosza ani żmii zygzakowatej tylko zaskronce :D chociaz mam nadzieje ze to sie zmieni tego roku

sisiek 

Wysłany: 2007-02-11, 09:08   

Joanna napisał/a:
Podobno nasza (z mężem) pracka o gatunkach egzotycznych jest jedyną gdzie były opublikowane stanowiska żółwia czerwonolicego w Polsce, a jest on jak wiadomo bardzo rozpowszechniony :?

Czy mogę prosić o tę prackę?? lub info gdzie ją znaleźć?? Z góry dziękuję
Cytat:

Co do luk Atlasu nawet jesli chodzi o informacje, które były dostępne dla pierwszego składu autorów, to już było na ten temat w innym wątku. I takie luki są.

Czy wiesz może jak na dzień dzisiejszy wyglądają prace nad atlasem? na jakim etapie zaawansowania są? czy IOP działa w tym kierunku?

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-11, 09:21   

sisiek napisał/a:
Czy mogę prosić o tę prackę?? lub info gdzie ją znaleźć?? Z góry dziękuję

Jasne, skontaktuje się z Tobą na pv, chyba mam jakieś odbitki. ;-)
Chyba będę szła we środę na Nowoursynowską do Pawła G i razem wybieramy się do gminy Ursynów w sprawie stanowiska rzekotek to moge mu to przekazać jak znajdę do tej pory.

Cytat:
Czy wiesz może jak na dzień dzisiejszy wyglądają prace nad atlasem? na jakim etapie zaawansowania są? czy IOP działa w tym kierunku?

Ostatnio z profesorem Głowacińskiem rozmawiał Rey i była zdaje się mowa że za 5 lat ma powstać, więc pewnie prace nie sa zbyt zaawansowane.... Podobno tym razem ma być bardzie dostępny.

[ Komentarz dodany przez: Rey: 2007-02-12, 11:55 ]
Prawda :oki:

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2007-02-27, 12:57   

A propos atlasu i gniewosza: czy zwykli amatorzy (ale nie laicy :smile: ) jak ja mogą tez podawac swoje obserwacje :?: Bo na przykład w 1996 roku (trochę wody w Rospudzie upłynęło od tego czasu :sad: ) widziałem gniewosza między Lubinem a Polkowicami (dawne legnickie); mówiłem o tym pani doktor z UWr, z która miałem wykłady z fauny polski o gadach, ale nie wykazała jakiegokolwiek zainteresowania :/ Dopiero potem się zorientowałem jaki gniewosz jest u nas rzadki i pomyślałem że szkoda żeby to moje stwierdzenie przepadło

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-27, 13:56   

claviceps napisał/a:
A propos atlasu i gniewosza: czy zwykli amatorzy (ale nie laicy )
Do tego Atlasu dane dostarczali w przeważającej częsci amatorzy - ale nie laicy. Adres mailowy jest w przyklejonych, a każde doniesienie o stanowisku gniewosza cenne.

Robert Maślak 

Wysłany: 2007-02-28, 01:20   

claviceps napisał/a:
widziałem gniewosza między Lubinem a Polkowicami (dawne legnickie); mówiłem o tym pani doktor z UWr, z która miałem wykłady z fauny polski o gadach, ale nie wykazała jakiegokolwiek zainteresowania :/

Należało studiować troszkę później, bo teraz ja prowadzę wykłady z gadów i nie byłoby to na pewno zignorowane :) . Bardzo byłbym zainteresowany stanowiskiem gniewosza na Dolnym Śląsku. Niestety dotychczasowe informacje z tego terenu są dość fragmentaryczne i niepotwierdzone. Dlatego chciałbym takie różne w miarę wiarygodne sygnały w najbliższym czasie sprawdzić. Wiadomo, że są to populacje mało liczne i trzeba mieć sporo szczęścia, aby spotkać węża nawet tam, gdzie występuje. Zdarzają się też pomyłki ze żmiją, a nawet zaskrońcem (!). Okolice Polkowic i Lubina schodziłem, więc tym bardziej jestem ciekaw. Ale na priva, bo niestety takie fora czytają też tacy, którzy dokładnej lokalizacji znać nie powinni. Proszę o kontakt także inne osoby, które widziały gniewosza na Dolnym Śląsku w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Mój adres: maslak@biol.uni.wroc.pl

Logan 
moderator

Wysłany: 2007-02-28, 07:56   

hej - a czy ktos widzial ta gadzine z centralnej Malopolsce ? pytam z ciekawosci bo choc laze czesto w teren nigdy nie spotkalem (chociaz specjalnie nie szukalem ;-) ), nie interesuja mnie podanie jakiegos konkretnego miejsca tylko ogolna informacja czy wystepuje (wspolczesnie)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2007-02-28, 09:39   

Robert Maślak napisał/a:
Zdarzają się też pomyłki ze żmiją, a nawet zaskrońcem (!).
Fakt. Dlatego cudowną sprawą są cyfraki ;-) W obserwacjach pisałam jak to schodząc z Pienińskiego PN spotkaliśmy chłopaka pokazał mi na wyświetlaczu swojego aparatu węża - jak podejrzewał zaskrońca - i to właśnie gniewosz był ;-) .
Cytat:
Proszę o kontakt także inne osoby, które widziały gniewosza na Dolnym Śląsku w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Mój adres: maslak@biol.uni.wroc.pl
Ale oprócz tego najważniejsze jest wysłanie do Instytutu Ochrony Przyrody i Ciebie Robercie tez do tego namawiam. Mam wrażenie że tam dane będą najpełniej wykorzystane - zwłaszcza że powstanie 2 wersja Atlasu i po co mamy znów narzekać że jest fragmentaryczny? . Bo tak każda organizacja i badacz ma trochę danych, a nikt nie wie jak jest naprawdę. Przypomina mi to sytuację kiedy na warsztatach siedziałam blisko osoby zaangażowanej w regionalna baze danych i omawialiśmy rozmieszczenie traszki grzebieniastej w Polsce, które jak wiadomo w Atlasie jest bardzo niepełne. No i kolega smiał się ze jak to przecież ma dane z tego, tego i tamtego kwadratu. Ja na to - to czemu ich nie wysłaliście? A on że kto by miał na to czas, że może na emeryturze się za to weźmie. Dlatego warto słać tam, gdzie rzeczywiście chcą się tym zajmować i gdzie wyniki będa ogólnodostepne.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2007-02-28, 09:57   

Joanna napisał/a:
Dlatego cudowną sprawą są cyfraki

Hehe w 96 roku aparat cyfrowy mógł mi się ewentualnie skojarzyć z kinem s-f :smile: A jakby mi ktos powiedział, że za 10 lat będę mógł robić zdjęcia telefonem, to chyba bym pomyślał że mnie próbuje obrazić :mrgreen:
(sorki za mały off-top, ale tak mnie naszło :smile: )

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Robert Maślak 

Wysłany: 2007-02-28, 17:00   

Joanna napisał/a:

Ale oprócz tego najważniejsze jest wysłanie do Instytutu Ochrony Przyrody i Ciebie Robercie tez do tego namawiam. Mam wrażenie że tam dane będą najpełniej wykorzystane - zwłaszcza że powstanie 2 wersja Atlasu i po co mamy znów narzekać że jest fragmentaryczny? .
.

Z Instytutem jesteśmy w stałym kontakcie, co widać np. po bibliografii w Atlasie :) . Wszystkie potrzebne dane przekazujemy z podaniem skąd te dane mamy. Myślę, że jednak sprawa Atlasu to końcowy efekt, który powinien być wcześniej zweryfikowany. Oni po prostu mają ograniczone możliwości weryfikacji danych dostarczonych od ludzi nie będących herpetologami. Tak naprawdę to idealny stan byłby wówczas, gdyby były możliwości techniczne do takiej weryfikacji na terenie całej Polski. Jeśli więc można to zrobić choćby na Dolnym Śląsku to chyba dobrze. Instytut nie będzie bezkrytycznie zaznaczał w Atlasie stanowisk szczególnie gatunków rzadkich i często mylonych z innymi na podstawie każdego sygnału, bo okaże się, że gniewosza mamy w co drugiej wsi :) . Nie mają na to sił i środków. Z drugiej strony warto ludzi zachęcać do takich donosów, gdyż czasem jednak okazuje się to nowym stanowiskiem. Od dłuższego czasu zbieramy dane dla Dolnego Śląska i mam nadzieję, że w przyszłości zaowocuje to dokładnym opracowaniem płazów i gadów tego terenu. Są to lata pracy, a każda informacja o rzadkich gatunkach się przyda. Respektujemy prawa autorskie do stanowisk ;) , mamy na to rubryczkę :) . Mam nadzieję wkrótce na większą akcję związaną ze zbieraniem danych, mam nadzieję, także przy pomocą tego forum.

Wężosław 
moderator
Staszek B.

Wysłany: 2007-02-28, 18:01   

Robert Maślak napisał/a:
niestety takie fora czytają też tacy, którzy dokładnej lokalizacji znać nie powinni.
Niestety, wyłapywanie gadów do prywatnych kolekcji to zmora.

A wracają do gniewosza. Znam pewne ciekawe stanowisko. Jak na moje oko warunki środowiskowe są bardzo dobre dla gniewosza. Oprócz teggo gatunku występują też tam żmije, zaskrońce, zwinki (zatrzęsienie), żyworódki i padalce. Blisko tego miejsca znajduje się rezerwat przyrody. Czy można coś zrobić żeby ten rezerwat powiększyć o to miejsce, właśnie ze względu na występujące tam gniewosze i inne gady?

Odpowiedz do tematu