Mam pytanko czy znacie (głównie Ślązacy) jakieś miejsca na śląsku najlepiej w okolicach katowic gdzie płazy odbywją gody. w marcu mam zamiar wybrać się na żabie doły (nigdy tam nie byłem) bo ajk sama nazwa wskazuje (chyba) rozmnażają sie tam płazy.
Gdzie w okolicach katowic płazy wedrujśą przez jezdnie i na niej giną bo mam zamiar na wiosne zoorganizować akcję ich przenoszenia
Witaj xbor! W najbliższych okolicach Katowic to nie wiem, ale przy stawach w Sulikowie (przed Siewierzem) corocznie ginie wiele ropuch szarych.
Napisz jeszcze konkretnie czy chodzi Ci "tylko" o przenoszenie czy o obserwacje bo jak coś to mam pare ciekawych miejscówek - np stanowisko paskówek (z tym, że to wszystko w okolicach Dąbrowy Górniczej).
Nie wiem czy masz wydaną przez PTPP"pro Natura" książeczkę nt. cennych dla płazów miejsc rozrodu województwa śląskiego. W części 2 (którą akurat mam) jest opisanych m. in. pare stanowisk z Katowic, Mysłowic, Chorzowa.
A Ty xbor gdzie najczęściej obserwujesz płazy?
każdy nawet najmniejszy i najbardziej zaśmiecony "dołek" z wodą jest na wiosnę potencjalnym miejscem rozrodu płazów. śródpolne glinianki, zbiorniczki przy zakładach przemysłowych, przy niewielkich ciurkach wodnych......
takie miejsca można znaleźć dosłownie wszędzie.
Podaj mi pelny tytuł tej ksiązki i gdzie ją można nabyc???
Jam tymi sprawami interesuję się od paru miesięcy i nie miałem okazji jeszcze oglądac rozrodu płazów. na wiosne mam zamiar poszukac takich miesjc pierwszy raz
Książki te rozdawał Piotr Cempulik - pracownik bytomskiego muzeum. Jak chcesz mogę Ci jedną załatwić.
Podaj adres to Ci prześle, albo łatwiej - przekaże gdzies na mieście
Tak właśnie oznaczone są wszystkie odkryte cenne stanowiska rozwoju płazów na Górnym Sląsku. Wszystkie one są wypisane w książce o której mowa.
Wyznaczaniem stanowisk zajął się bodajże Piotr Cempulik, oraz trójka nieustraszonych - Adrian Ochmann, Jarek Wojtczak i Krzysztof Kokoszka
U mnie też jest takie jedno stanowisko z rzekotkową tabliczką.
[ Dodano: 2006-01-28, 12:56 ]
Aha - każdym stanowiskiem opiekuje się jakas szkoła...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum