(niedługo jeszcze pokuszę się o kilka ogólnych uwag w dziale turystyka zagraniczna )
sfociłem co widziałem, a widziałem jeszcze tylko
ostajnicę trójpalczastą Chalcides chalcides, której nie udało mi się sfotografować (więc i 100% pewności nie mam)
tymczasem na zdjeciach:
1. ostajnica nakrapiana Chalcides ocellatus - miejscami liczniejsza (okolice Valledoria, północne wybrzeże wyspy)
2. jaszczurka A (?murówka ruinowa Podarcis sicula?)
- poproszę o komentarz i może oznaczenie - bardzo rozpowszechniona, szczególnie we wsiach, ale i poza nimi też. Ten przykład kanibalizmu(?) to chyba nie z powodów konsumpcyjnych?
3. jaszczurka B - liczna ale tylko w jednym miejscu na skalnym wybrzeżu w zachodniej części wyspy (Groty Neptuna k. Alghero) - co to?
4. jaszczurka C - małe coś, kompletnie nie wiem co (oryginał miał ok. 7 cm). Pewnie nieoznaczalne z takiej foty. Wygrzebałem ją w stercie gałęzi razem z połozem żółtozielonym
5. połoz żółtozielony Coluber viridiflavus - jak już zacząłem szukać węży w zakrzaczeniach - to dwa takie po ponad metr wynalazłem w 20' i potem nic.
6. gekkon murowy Tarentola mauretanica - o ile to on - spotkałem tylko dziko (skały nadmorskie) i półdziko (betonowe studnie itp.) - w domu ich nie miałem.
7. żółw grecki Testudo hermanni - tylko jednego spotkałem, ajk sobie gdzies szedł. To ten gatunek?
Pozdrawiam i dzięki za komentarze, szczególnie taksonomiczne
Szymon
Hej, w sumie świetnie sobie sam poradziłeś. Jeśli mogę - dla przyjemności spróbuję to pooznaczać. Uwilebiam takie zadania C - To kto wie, może C to Algyroides fitzingeri ale oczywiście z takiego zdjęcia to wróżenie z fusów. Wiadomo tylko że ma łuski mocno wręgowane i jest b. mała i brązowa
Żółw musi byc greckim bo oprócz tego jest tam tylko błotny. Poznaje się od śródziemnomorskiego po liczbie tarczek nad ogonem, z tego zdjęcia chyba się nie da (no a właściwie nawet widać że sa dwie).
http://www.herpetologia.w...recki%20tyl.htm
B - może być Podarcis tiliguerta (często ponoć mogą byc paskowane). A1 wygląda na Podarcis sicula. Co do A2 ie jestem pewna w sumie Lacerta bedriadae wygląda podobnie. Do reszty oznaczeń nie mam uwag.
Hej,
dzięki za trud,
co do jaszczurek A - było ich wszedzie pełno i mam sporo zdjęć. Wydawało mi się, że A2 to kolejna z nich ale faktycznie zdjęcie zrobione nie we wsi ani nawet nie przy drodze tylko na skraju lasu sosnowego i morza - jakby inne siedlisko... No i te zielone wiejskie nie zjadały się nawzajem i chyba nawet nie próbowały... Tylko, że Lacerta bedriagae wg opisu na herpetologia.waw.pl jest górskim gatunkiem... a to było samo wybrzeże morza bez charakteru górskiego (a taki charakter np. miało miejsce, gdzie sfotografowałem jaszczurkę C czyli zapewne jak piszesz P.tillguerta).
Jaszczurka B - ja sobie myślałem, że to jakas "młoda", która z czasem np. zzielenieje. Może podeślę oryginalną fotkę (ciut lepsza niż ten kadr).
jaszczurki A i C - mam pełno ich fot, choć ta tokująca para była szczególnie urokliwa.
Pozdrawiam
Szymon
. No i te zielone wiejskie nie zjadały się nawzajem i chyba nawet nie próbowały...
Wiele jaszczurek to robi jeśli tylko ma okazję - nasze jaszczurki zwinki też....
Cytat:
Tylko, że Lacerta bedriagae wg opisu na herpetologia.waw.pl jest górskim gatunkiem...
Tak, ściśle górskim jest i jeszcze znalazłam jeden kompakt na którym mam sporo zdjęć jaszczurek przesłany od kolegi z Belgii - L. bedriagae ma delikatniejszy pyszczek. Na obydwóch A jest pewnie P. sicula. nawet znalazłam zdjęcie z niebieskawym podgardlem u P. sicula o czym nikt w opracowaniach nie pisze. Generalnie mam taki minikluczyk odnoścnie jaszczurek Sardynii i tam porównuje się układ tarczek na głowie, kształt łusek na grzbiecie w okolicy krzyżowej, kolor spodu ciała i czy ciało jest ogólnie spłaszczone czy nie.
Cytat:
Jaszczurka B - ja sobie myślałem, że to jakas "młoda", która z czasem np. zzielenieje. Może podeślę oryginalną fotkę (ciut lepsza niż ten kadr).
Na B to zapewne para jest bo sa tej samej wielkości - samica brązowa, samiec zielony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum