Mam zamiar zakupić kumaka dalekowschodniego (bombina orientalis), chciałbym się dowiedzieć czy ten mały kumaczek(4-6cm) nie wyskoczy przypadkiem z akwarium o wysokoci 35-40 cm. Słyszałem że samce maj? przysawki na palcach co może im umożliwić wyjcie z akwarium. Tak tylko się pytam bo nie wiem czy kupić te przeklęte akwerium z "daszkiem" czy też bez
kompletnie nie znam tego gatunku i nie wiem jakie ma wymagania, ale skoro moze wyjc z akwarium to oczywicie kup akwarium z przykryciem. Pomaga to również utrzymać wysok? wilgotnoc ,co jest przy chodowli płazów zecz? bardzo ważn?.
Nie znam tego gatunku, ale lepiej kup z daszkiem. Po dodaniu wody i podloza zostanie ci max. 20-25 cm, a male plazy i gady potrafia dobrze sie wspinac po roslinach itp.
wiesz co!!!!!!!!!!!!!!!! pomyl i poczytaj na temat terrarystyki troche!!!!!!!!!!!!!!!! nie może być akwarium!!!!!!!!!!! musi być terrarium bo awarium nie odpowiedniej wentylacji i powstaj? tak zwane "martwe miejsca" nie w akwa cyrkulacji powietrza no chyba że będziesz miał tam zainstalowany np. wiatraczek który będzie dbało ta cyrkulacje!!!!!!!!!!!!!!! poza tym jak do akwa włożysz ręke od gór do kumak może pomyleć że to drapieżnik i będzie w wiecznym stresie!!! mówie ci przeczytaj troche o terrarystyce!!!!!!! www.terrarium.com.pl <<<< polecam www.terrarystyka.pl <<< polecam
Do tego chciałem powiedzieć że w akwa będzie ci trudno też manipulować od góry lepiej zaopatrz sie w terrarium jeżeli nie hcesz męczyć zwierzaka!!!!!!!!!!!!
Wypełnione wod? do głębokoci około 20 cm. Liczne roliny, zwłaszcza pływaj?ce po powierzchni wody. Musi się znajdować również nieduża częć l?dowa. Jako dodatkowy wystrój gładkie kamienie i korzenie. Jako podłoże w częci wodnej używa się drobnego żwiru rzecznego, a w częci l?dowej mieszanki piaskowo-torfowej. Akwarium należy dobrze przykryć żeby płazy nie wyskoczyły. Można je również trzymać w klasycznych akwaterrariach, trzeba jednak wówczas pamiętać o odpowiedniej głębokoci basenu.
To cytat z www.terrarium.com.pl ^
Dzięki Pawlo nie mam zamiaru męczyć tego kumaczka, a akwarium napisałem dlatego, że z pocz?tku miałem zamiar hodować żabe szponiast? któr? się hoduje w AKWARIUM. Sorka za pomyłke i dzięki!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum