FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy to byla pomoc dla traszek?
Autor Wiadomość
Rey 

Wysłany: 2004-04-30, 19:12   

tomax napisał/a:
Podsumowujac - wyglad w/g podanego przez Corvusa linka wskazuje na grzebieniasta(99% pamietam grzebien u bardziej kolorowych), ale zachowanie na zwyczajna.

Warto by się temu dokładnie przyjrzeć, wszak Traszka grzebieniasta Triturus cristatus jest gatunkiem z Polskiej Czerwonej Księgi Zwierz?t :!:

sisiek 

Wysłany: 2004-05-01, 15:46   

tomax napisał/a:
Podsumowujac - wyglad w/g podanego przez Corvusa linka wskazuje na grzebieniasta(99% pamietam grzebien u bardziej kolorowych), ale zachowanie na zwyczajna. Piwnica nie jest wiec zbyt typowym miejscem dla traszki grzebieniastej.

Nie do końca. Włanie te kolorowe to chyba samce zwyczajnej w szacie godowej - też maj? grzebień. A piwnica jak najbardziej jest miejscem gdzie można znaleĽć grzebieniast?. Chyba poczekamy na zdjęcia :)

INWENTARYZACJA PRZYRODNICZA
..... http://bernese.webpark.pl/ ......

tomax 

Wysłany: 2004-05-17, 21:36   

Witam wszystkich zainteresowanych :D Z przyjemnoscia oznajmiam, ze mieliscie racje. Pomoc jest zbedna. W tej chwili (czas rozmnazania) w piwnicy jest bardzo malo traszek i to tylko malutkie. Ciocia mowila,ze niedawno bylo ich wiecej i to duzych, kolorowych. Teraz pewnie sie seksuja w stawiku:)
Za to sa tam niesamowite zaby - z wierzchu szare-ale brzuch czarno-pomaranczowy. Nad stawikiem i bagienkiem slychac bardzo dziwne "pohukiwanie". Moze to te traszki? Zalaczam zdjecia traszek. Sa to skany z negatywu-wiec jakosc slaba.

Adam Tarłowski 

Wysłany: 2004-05-17, 22:04   

Te twoje niesamowite żaby to napewno kumaki, one też hucz? w wodzie :-D
Wkrótce TP Bocian wyda płytke o płazach z podobiznami i głosami, polecam, widziałem próbki. Jak bedzie w sklepiku to sie napewno dowiemy, płyta ta rozwi?że twoje problemy. 8)

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-05-17, 22:15   

Cytat:
Te twoje niesamowite żaby to napewno kumaki,

na 100% :mrgreen:

Qmak 

Wysłany: 2004-05-17, 22:16   

Te traszki na zdjęciu to chyba jednak Traszki zwyczajne s?.

Cytat:
Za to sa tam niesamowite zaby - z wierzchu szare-ale brzuch czarno-pomaranczowy. Nad stawikiem i bagienkiem slychac bardzo dziwne "pohukiwanie

O ile się nie mylę te "żaby" to Kumaki nizinne (Bombina bombina) te pohukiwanie to pewnie ich głosy godowe. Jak dla mnie super sprawa :D Jeden z moich ulubionych gatunków płazów.
The harmonious cry of hymns,
Let us sing, my sweet song,
Koaxkoax,

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-05-17, 22:21   

Cytat:
O ile się nie mylę te "żaby" to Kumaki nizinne (Bombina bombina) te pohukiwanie to pewnie ich głosy godowe. Jak dla mnie super sprawa Jeden z moich ulubionych gatunków płazów.

...widać to avatarze.... :mrgreen: no i oczywicie po NICKU...
...najlepsza jest akcja jak ''gra'' naraz kilkadziesi?t i więcej samców, odgłos zlewa się w jeden wibruj?cy , otaczaj?cy ze wszystkich stron dzwięk.... niesamowita sprawa

Qmak 

Wysłany: 2004-05-17, 22:38   

Niestety takiego "koncertu" nie doswiadczyłem JESZCZE osobicie (mam chyba na kasecie) udało mi się pare razy usłyszec chórki ale tylko "kilkuosobowe" . chociaż takie pojedyńcze też swietnie brzmia tak kurna melancholijnie. :D
Koaxkoax,

Batman 

Wysłany: 2004-05-18, 18:32   

Qmak napisał/a:
Niestety takiego "koncertu" nie doswiadczyłem JESZCZE osobicie (mam chyba na kasecie) udało mi się pare razy usłyszec chórki ale tylko "kilkuosobowe" . chociaż takie pojedyńcze też swietnie brzmia tak kurna melancholijnie. :D

W takim razie zapraszam kolegę do Podgórzyna u stóp Karkonoszy - tam jest tego troszkę...

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2004-05-18, 18:36   

Cytat:
W takim razie zapraszam kolegę do Podgórzyna u stóp Karkonoszy - tam jest tego troszkę...

Batman, a tam juz mog? byc kumaki górskie (Bombina variegata)... czy tam s? tylko nizinne?

Qmak 

Wysłany: 2004-05-18, 18:39   

Brzmi ciekawie :-D , chętnie się bym nawet tam wybrał w wolnym czasie (czyt. po sesji).

[ Dodano: 2004-05-18, 19:55 ]
Cytat:
a tam juz mog? byc kumaki górskie

Tam chyba moga być górskie , ile tam jest m npm. :?:
Koaxkoax,

Batman 

Wysłany: 2004-05-18, 18:58   

Cytat:
Batman, a tam juz mog? byc kumaki górskie (Bombina variegata)... czy tam s? tylko nizinne?

akurat jesli chodzi o Stawy Podgórzyńskie - wiem tylko że jest tam duza różnorodnoć gatunkowa, natomiast kumaki górskie sa na pewno w okolicach stawu Bagnisko k. Karpnik - na W od Bucznika (441m). Najlepiej trafić: z Karpnik PKS zielonym szlakiem w kier. na Mysłakowice ić ok. 300m., następnie skręcić w prawo i kierować się na widoczne wzg.
(Wiosn? można czesto obserwować poluj?ce błotniaki) - Bucznik. Następnie, po osi?gnięciu kulminacji, kierowac się w str. NWW. Dochodzi się do drogi, która okr?za Bagnisko od str. N. Tam już można poczynić obserwacje tegoż gat.

Odpowiedz do tematu