Podsumowujac - wyglad w/g podanego przez Corvusa linka wskazuje na grzebieniasta(99% pamietam grzebien u bardziej kolorowych), ale zachowanie na zwyczajna.
Warto by się temu dokładnie przyjrzeć, wszak Traszka grzebieniasta Triturus cristatus jest gatunkiem z Polskiej Czerwonej Księgi Zwierz?t
Podsumowujac - wyglad w/g podanego przez Corvusa linka wskazuje na grzebieniasta(99% pamietam grzebien u bardziej kolorowych), ale zachowanie na zwyczajna. Piwnica nie jest wiec zbyt typowym miejscem dla traszki grzebieniastej.
Nie do końca. Włanie te kolorowe to chyba samce zwyczajnej w szacie godowej - też maj? grzebień. A piwnica jak najbardziej jest miejscem gdzie można znaleĽć grzebieniast?. Chyba poczekamy na zdjęcia
Witam wszystkich zainteresowanych Z przyjemnoscia oznajmiam, ze mieliscie racje. Pomoc jest zbedna. W tej chwili (czas rozmnazania) w piwnicy jest bardzo malo traszek i to tylko malutkie. Ciocia mowila,ze niedawno bylo ich wiecej i to duzych, kolorowych. Teraz pewnie sie seksuja w stawiku:)
Za to sa tam niesamowite zaby - z wierzchu szare-ale brzuch czarno-pomaranczowy. Nad stawikiem i bagienkiem slychac bardzo dziwne "pohukiwanie". Moze to te traszki? Zalaczam zdjecia traszek. Sa to skany z negatywu-wiec jakosc slaba.
Te twoje niesamowite żaby to napewno kumaki, one też hucz? w wodzie
Wkrótce TP Bocian wyda płytke o płazach z podobiznami i głosami, polecam, widziałem próbki. Jak bedzie w sklepiku to sie napewno dowiemy, płyta ta rozwi?że twoje problemy. 8)
Te traszki na zdjęciu to chyba jednak Traszki zwyczajne s?.
Cytat:
Za to sa tam niesamowite zaby - z wierzchu szare-ale brzuch czarno-pomaranczowy. Nad stawikiem i bagienkiem slychac bardzo dziwne "pohukiwanie
O ile się nie mylę te "żaby" to Kumaki nizinne (Bombina bombina) te pohukiwanie to pewnie ich głosy godowe. Jak dla mnie super sprawa Jeden z moich ulubionych gatunków płazów.
_________________ Brekekekex koax koax,
Brekekekex koax koax,
Marshy children of the waters,
The harmonious cry of hymns,
Let us sing, my sweet song,
Koaxkoax,
O ile się nie mylę te "żaby" to Kumaki nizinne (Bombina bombina) te pohukiwanie to pewnie ich głosy godowe. Jak dla mnie super sprawa Jeden z moich ulubionych gatunków płazów.
...widać to avatarze.... no i oczywicie po NICKU...
...najlepsza jest akcja jak ''gra'' naraz kilkadziesi?t i więcej samców, odgłos zlewa się w jeden wibruj?cy , otaczaj?cy ze wszystkich stron dzwięk.... niesamowita sprawa
Niestety takiego "koncertu" nie doswiadczyłem JESZCZE osobicie (mam chyba na kasecie) udało mi się pare razy usłyszec chórki ale tylko "kilkuosobowe" . chociaż takie pojedyńcze też swietnie brzmia tak kurna melancholijnie.
Brekekekex koax koax,
Koaxkoax,
Niestety takiego "koncertu" nie doswiadczyłem JESZCZE osobicie (mam chyba na kasecie) udało mi się pare razy usłyszec chórki ale tylko "kilkuosobowe" . chociaż takie pojedyńcze też swietnie brzmia tak kurna melancholijnie.
W takim razie zapraszam kolegę do Podgórzyna u stóp Karkonoszy - tam jest tego troszkę...
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Brzmi ciekawie , chętnie się bym nawet tam wybrał w wolnym czasie (czyt. po sesji).
[ Dodano: 2004-05-18, 19:55 ]
Cytat:
a tam juz mog? byc kumaki górskie
Tam chyba moga być górskie , ile tam jest m npm.
Brekekekex koax koax,
Koaxkoax,
Batman, a tam juz mog? byc kumaki górskie (Bombina variegata)... czy tam s? tylko nizinne?
akurat jesli chodzi o Stawy Podgórzyńskie - wiem tylko że jest tam duza różnorodnoć gatunkowa, natomiast kumaki górskie sa na pewno w okolicach stawu Bagnisko k. Karpnik - na W od Bucznika (441m). Najlepiej trafić: z Karpnik PKS zielonym szlakiem w kier. na Mysłakowice ić ok. 300m., następnie skręcić w prawo i kierować się na widoczne wzg.
(Wiosn? można czesto obserwować poluj?ce błotniaki) - Bucznik. Następnie, po osi?gnięciu kulminacji, kierowac się w str. NWW. Dochodzi się do drogi, która okr?za Bagnisko od str. N. Tam już można poczynić obserwacje tegoż gat.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum