Kożystając z okazji chciałbym się zapytać o co chdozi pod pojęciem (jest w tym załączniku) np.
Lacerta-complex?
albo:
Cytat:
Ogielska, M., Bartmańska, J. 1999. Development of testes and differentiation of germ cells in frogs of Rana esculenta-complex. Amphibia-Reptilia, 20: 1-15.
Cześć, "compex" to znaczy tu tyle co grupa. Generalnie w herpetologii używa się takigo określenia dla grup o niejasnej systematyce. Np, Rana esculenta compex to tzw. grupa żab zielonych. Wiadomo np. w Polsce - sa dwa gatunki ż. jezorkowa i ż. śmieszka moga się ze soba krzyżować dając żabę wodną która nie jest gatunkiem lecz mieszańcem. Ale to nie koniec bo jest mnóstwo form pośrednich tych wszystkich form jakieś teraploidy, haploidy i nie wiadomo co. Ja nie za bardzo sie w tym orientuję (ale mam kolegę który prawdopodobnie to rozumie ). Mam sporo prac o tym gdybym musiała. Mi o tym opowiadał sam prof. Berger słynny odkrywca tych mechanizmów. I zapamietałam z tego tyle, że jest to baaaadzo skomplikowane . Nie spotkałam sie z okresleniem Lacerta complex ale raczej np. Lacerta viridis complex. Tam przynależność gatunkowa poszczególych populacji nie jest do końca jasna. Teraz wydzielono z tego gatunek Lacerta bilineata ale są jeszcze formy na innych obszarach które nie wiadomo jak zakwalifikować. Mam nadzieję że cos pomogłam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum