FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
chromosomy
Autor Wiadomość
Pawlo 
PapaGekon :D

Wysłany: 2005-12-24, 23:23   chromosomy

Witam!
Szukając informacji o przykładowych gat. z systemem ZW natknąłem się na nawet fajne źródło:
http://193.206.118.100/professori/chromorep.pdf
Może komuś się przyda.

Kożystając z okazji chciałbym się zapytać o co chdozi pod pojęciem (jest w tym załączniku) np.
Lacerta-complex?
albo:
Cytat:
Ogielska, M., Bartmańska, J. 1999. Development of testes and differentiation of germ cells in frogs of Rana esculenta-complex. Amphibia-Reptilia, 20: 1-15.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2005-12-25, 09:09   

Cześć, "compex" to znaczy tu tyle co grupa. Generalnie w herpetologii używa się takigo określenia dla grup o niejasnej systematyce. Np, Rana esculenta compex to tzw. grupa żab zielonych. Wiadomo np. w Polsce - sa dwa gatunki ż. jezorkowa i ż. śmieszka moga się ze soba krzyżować dając żabę wodną która nie jest gatunkiem lecz mieszańcem. Ale to nie koniec bo jest mnóstwo form pośrednich tych wszystkich form jakieś teraploidy, haploidy i nie wiadomo co. Ja nie za bardzo sie w tym orientuję (ale mam kolegę który prawdopodobnie to rozumie :wink: ). Mam sporo prac o tym gdybym musiała. Mi o tym opowiadał sam prof. Berger słynny odkrywca tych mechanizmów. I zapamietałam z tego tyle, że jest to baaaadzo skomplikowane :grin: . Nie spotkałam sie z okresleniem Lacerta complex ale raczej np. Lacerta viridis complex. Tam przynależność gatunkowa poszczególych populacji nie jest do końca jasna. Teraz wydzielono z tego gatunek Lacerta bilineata ale są jeszcze formy na innych obszarach które nie wiadomo jak zakwalifikować. Mam nadzieję że cos pomogłam.

Pawlo 
PapaGekon :D

Wysłany: 2005-12-26, 20:17   

ddzięki bardzo :]

Odpowiedz do tematu